Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Εκδήλωση για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου στην Νέα Υόρκη Εκτύπωση E-mail
24.11.17

Εκδήλωση

για την

44η επέτειο

του Πολυτεχνείου

στην Νέα Υόρκη

 

Νέα Υόρκη -του Σάκη Σερέτη



Με σεβασμό και συγκίνηση γιόρτασαν την 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι ομογενείς στην Νέα Υόρκη και η συμμετοχή του κοινού επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά , την προσήλωση των Ελλήνων της διασποράς σε αυτό το ιστορικό γεγονός , το οποίο αποτέλεσε καταλύτη σημαντικών εξελίξεων για την γενέτειρα .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και εφέτος υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη ενώ η αξιοσημείωτη αυξημένη παρουσία του κοινού , καθώς επίσης και το διευρυμένο σχήμα των διοργανωτών , δικαιώνει τους οραματιστές της οργανωτικής επιτροπής , η οποία από το 2011 επανέφερε στην επιφάνεια τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου εδώ στην Νέα Υόρκη .

Ωστόσο σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του εορτασμού έπαιξε και ο τότε γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος , ο οποίος στοχεύοντας στην ενότητα των ομογενών ,συμπεριέλαβε τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου και δρομολόγησε την ευρεία συμμετοχή όλων των ομογενών .

Η εξαιρετική ερμηνεία των τραγουδιών της εποχής εκείνης,από την χορωδία του Παγκυπρίου συλλόγου Αμερικής , καθώς επίσης και το διαχρονικό μέχρι και σήμερα μήνυμα ,ψωμί-παιδεία-ελευθερία ,επανέφερε μνήμες της ιστορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στους νεώτερους να μάθουν για τους αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες για την Δημοκρατία και την Ελευθερία της έκφρασης .

Χαιρετισμό απηύθυνε ο συντονιστής της φετεινής εκδήλωσης Ηλίας Νεοφώτιστος , ο οποίος αφού ευχαρίστησε το κοινό και τους συντελεστές της εορτής ,στην συνέχεια τόνισε ότι η επιτυχία της θα φανεί από το χειροκρότημα .

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Δρ.Κωνσταντίνος Κούτρας , ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του κάλεσε το κοινό να τηρήσει ενός λεπτού σιγή υπέρ των θυμάτων του Πολυτεχνείου ,καθώς επίσης και των θυμάτων της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε την γενέτειρα . «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την δημοκρατία και την ελευθερία.Τον Απρίλιο του 1967 μια χούντα σφετεριστών της εξουσίας ,επέβαλλε ένα δικτατορικό καθεστώς στην χώρα μας ,καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελευθερία των πολιτών . Ο κόσμος αντιστάθηκε με πρωτεργάτες τους φοιτητές ,οι οποίοι σε όλη την διάρκεια της επτάχρονης τυρανίας αποτέλεσαν την ψυχή του αγώνα για την ελευθερία, ενώ το Πολυτεχνείο μετατράπηκε σε οχυρό Δημοκρατίας και με τους αγώνες του σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών τόνισε καταχειροκροτούμενος ο γενικός Πρόξενος .Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Κούτρας ανέφερε ότι «η εξέγερση των φοιτητών μας υπενθυμίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και μας διδάσκει ότι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία με κάθε τρόπο σε κάθε εποχή».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι εξής: Δωδεκανησιακή ομοσπονδία ,Ιόνιος πολιτιστική ομοσπονδία,παγκόσμια ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς»,Χιακή ομοσπονδία και από τους συλλόγους Κεφαλληνίων «Κέφαλος» ,Αρκάδων «Γέρος του Μωριά»,Αθηναίων Νέας Υόρκης ,Ποντίων «Κομνηνοί»,Θεσσσαλών «Ασκληπειός»,νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες»,Ελληνο-αμερικανών ιδιοκτητών ακινήτων ,Εταιρία Ελλήνων λογοτεχνών Νέας Υόρκης και Παμμακεδονικη Ένωση Αμερικής .
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κοινοτική αίθουσα «Πέτρος Πατρίδης» του καθεδρικού ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας την Κυριακή 19 Νοεμβρίου .

Για περισσοτερες φωτογραφιες πατηστε εδω

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11826&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 24.11.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote