Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Εξαίρεσε συμμάχους από τη λίστα της ντροπής Εκτύπωση E-mail
22.11.17

Ρεξ Τίλερσον Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών συνέταξαν επίσημο έγγραφο με το οποίο κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ότι παραβίασε νόμο που στόχο έχει να αποτρέπει τους ξένους στρατούς από το να στρατολογούν παιδιά.

Σύμφωνα με αποκλειστικό θέμα του πρακτορείου Reuters, στο έγγραφο, που διακινήθηκε μέσω της επίσημης διόδου ελέγχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τίλερσον παραβίασε τον νόμο όταν αφαίρεσε από τη σχετική λίστα χωρών-παραβατών το Ιράκ, τη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν, χωρών που αποδεδειγμένα στρατολογούν παιδιά.

Ο νόμος για την «Πρόληψη από τη συμμετοχή παιδιών στον Στρατό» προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δεν θα δίνουν βοήθεια στις χώρες που συνηθίζουν να στρατολογούν παιδιά για τους πολέμους τους, ασκώντας πίεση ώστε να σταματήσει αυτή η πρακτική. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει στρατιωτικό υλικό, εκπαίδευση, όπλα κ.ά. Ωστόσο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ ενάντια του Ισλαμικού Κράτους και των Ταλιμπάν, ενώ η Μιανμάρ έχει αρχίσει να αναδύεται ως σύμμαχος δύναμη που θα βοηθήσει στον περιορισμό της επιρροής της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η απόφαση αυτή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ελήφθη έπειτα από την πρόταση των περιφερειακών γραφείων που παρακολουθούν τις πρεσβείες στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Ασία.

«Εκτός από παράβαση του αμερικανικού νόμου», λένε οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εκωτερικών, «η απόφαση πλήττει την αξιοπιστία ενός από τα ισχυρότερα διπλωματικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποτροπή στρατιωτικών σωμάτων και ένοπλων ομάδων από τη στρατολόγηση παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Τίλερσον φαίνεται δε ότι αγνόησε την αντίδραση και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για την απόφασή του. Παράλληλα, δείχνει πόσο μεγάλη είναι η σύγκρουση που επικρατεί εντός του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ως προς την εξωτερική πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο την προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, και πώς εννοεί ότι βάζει «πρώτα τη Αμερική».

Ο νόμος ψηφίστηκε το 2008 και στη λίστα περιλαμβάνονται χώρες όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, η Νιγηρία, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Μάλι, το Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο υπουργός λαμβάνει αποφάσεις βάσει των στοιχείων που διαθέτει τα οποία μελετά με πολύ προσοχή.

Ενώ ο σύμβουλός του Ρεξ Τίλερσον, Μπράιαν Χουκ, αναγνώρισε ότι Ιράκ, Αφγανιστάν και Μιανμάρ όντως χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες, αλλά «πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών των χωρών που κάνουν μικρή η καθόλου προσπάθεια να διορθώσουν τη συμμετοχή παιδιών στον στρατό και αυτούς που κάνουν ειλικρινή προσπάθεια, ακόμη και αν αυτή δεν έχει αποτέλεσμα».

Ο συνήγορος για τα δικαιώματα των παιδιών της οργάνωσης Human Rights Watch, Τζο Μπέκερ, επισήμανε ότι η διοίκηση Ομπάμα είχε επικριθεί συχνά και είχε καταγγελθεί γιατί υπήρξε ελαστική έναντι αυτών των χωρών, ωστόσο ο νόμος αυτός «είχε κάνει τη διαφορά».

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11821&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote