Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Εγκαίνια του εργοστασίου «Sparta Gourmet» της οικογένειας Στάθη Βαλιώτη στη Σπάρτη
Εγκαίνια του εργοστασίου «Sparta Gourmet» της οικογένειας Στάθη Βαλιώτη στη Σπάρτη Εκτύπωση E-mail
20.11.17

Νέα Υόρκη.- GreekNewsOnline

Εγκαίνια του εργοστασίου «Sparta Gourmet» της οικογένειας Στάθη Βαλιώτη στη Σπάρτη Όταν πριν 10 χρόνια ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Στάθης Βαλιώτης (ιδιοκτήτης της Alma Realty, ιδρυτής της Alma Bank κι ένας από τους 40 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς) έλεγε μιλώντας στα εγκαίνια των ΤΕΙ Σπάρτης (που δώρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του) «μπράβο παλικάρια, με ξεγελάσατε…», πολλοί ήταν αυτοί που νόμισαν ότι θα έριχνε πίσω του «μαύρη πέτρα», όπως πολλοί άλλοι ομογενείς οι οποίοι είδαν να μην εκπληρώνονται οι υποσχέσεις που είχαν λάβει για να πραγματοποιήσουν τις δωρεές τους.

Ωστόσο την περασμένη Κυριακή 12 Νοεμβρίου, εγκαινιάζοντας την μεγαλύτερη επένδυση στη Λακωνία ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής ελιάς και ελαιολάδου “Sparta Gourmet”, είπε ότι παρά τις δυσκολίες, δεν υποχώρησε.

«Στόχος είναι να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να δημιουργήσουν… Αν δεν μείνουν στον τόπο τους οι νέοι, θα απομείνουμε μόνο γέροι και ξένοι… Αν θέλετε ο τόπος να πάει μπροστά, μην απορρίπτετε νέες ιδέες. Ο Έλληνας έχει διάθεση για δουλειά, αρκεί να του δείξουν τι και πώς να το κάνει…», είπε στην ομιλία του ο Στάθης Βαλιώτης.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Λακωνικός Τύπος, η νέα μονάδα, ένα πραγματικό «κόσμημα» για τη Λακωνία -και όχι μόνο-  λειτουργεί στο χώρο του πρώην εργοστασίου «Ηλιοφρούτ», στο 9ο χιλιόμετρο της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου. Μετά από πολύμηνες εργασίες στον χώρο, οι ομογενείς επενδυτές και μεγάλοι ευεργέτες του τόπου, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύνολο υπερσύγχρονων υποδομών, ικανών να προσδώσουν στα κύρια προϊόντα της λακωνικής γης -ελιά και ελαιόλαδο- την κατάλληλη προώθηση στην αγορά, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η νέα μονάδα ανοίγει δεκάδες θέσεις εργασίας, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης σε ντόπιους συνανθρώπους μας.

Ο ίδιος ο Στάθης Βαλιώτης, μιλώντας πριν λίγες μέρες σε συνάντηση ομογενών επιχειρηματιών με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, είχε πει ότι η μονάδα θα μπορεί να απασχολεί 400 εργαζόμενους.

 


«Δεν δημιούργησα το εργοστάσιο για να κάνω λεφτά, ούτε βέβαια για να χάσω», είπε στην τελετή των εγκαινίων ο Στάθης Βαλιώτης «Θεωρώ ότι είμαι ευλογημένος από το Θεό γιατί ό,τι κάνω πετυχαίνει… Ο τόπος διαθέτει τα καλύτερα ελαιόλαδα. Με σωστή οργάνωση θα φεύγει το λάδι στο εξωτερικό και θα κερδίζουν οι ντόπιοι… Την τελευταία δεκαετία στη Λακωνία καλλιεργήθηκαν 150.000 ελαιόδεντρα… Η παραγωγή του νομού είναι 100.000 τόνοι ελαιολάδου το χρόνο. Μπορούμε να αυξήσουμε αυτή την παραγωγή στους 200.000 τόνους. Αυτό θα σημάνει κέρδος 300.000 ευρώ το χρόνο για τον τόπο… Θέλουμε το προϊόν να φτάσει σε αγορές που μέχρι τώρα δεν έφτανε… Στόχος σε μία τριετία να απορροφήσουμε το 25-30% της παραγωγής στη Λακωνία… Δεν θα νοθέψουμε ποτέ το προϊόν και το όνομά μας, όπως έχουν κάνει άλλοι στις ΗΠΑ».

 


Όπως αναφέρει η notospress.gr, το εργοστάσιο της Sparta Gourmet είναι μια πρότυπη υπερσύγχρονη μονάδα τυποποίησης με τεχνικές προδιαγραφές υψηλής κλίμακας που αναπτύσσεται σε 7.700 τ.μ. στεγασμένων χώρων και 2.000 τμ.μ. εξωτερικών χώρων αποθήκευσης. Η μονάδα έχει τη δυνατότητα δεξαμενισμού άνω των 4.000 τόνων ελαιολάδου και άνω των 4.000 τόνων ελιάς ενώ διαθέτει 2 γραμμές ελαιοτριβείου επεξεργασίας 6.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα και 2 γραμμές επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας ελιάς δυναμικότητας 20 τόνων ανά βάρδια. Έχει τη δυνατότητα εξαγωγής άριστης ποιότητας ελαιολάδου μέσω πρωτοποριακής μεθόδου μάλαξης ταχυθερμαντήρα contherm της Alfa Laval- Υψηλή Συγκέντρωση Πολυφαινόλων.

 


Τα εγκαίνια τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Ι. Βαρβιτσιώτης, οι Λάκωνες βουλευτές Στ. Αραχωβίτης και Αθ. Δαβάκης, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, ο διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος Ιορδ. Χατζηνικολάου, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης Ζαχ. Αγρανιώτης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην νομάρχης Κ. Φούρκας και πλήθος κόσμου από τη Σπάρτη και άλλες περιοχές της Λακωνίας. Στους παρευρισκόμενους και το ζεύγος των ομογενών Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή.

Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο και εκπληκτικό εργοστάσιο… Τα μάτια του Ευστάθιου Βαλιώτη πέταγαν “φωτιές” από μικρή ηλικία, όταν τον γνώρισα… Το μήνυμα που δίνει ο Βαλιώτης είναι ότι δεν είναι ανάγκη κάποιος να κατάγεται από μεγάλο “τζάκι” ούτε να έχει σπουδάσει. Μπορεί κάποιος από ένα μικρό χωριό, με ήθος, εργατικότητα, πίστη στο Θεό και στις ικανότητές του να πετύχει πολλά…»

 

Η σύζυγος του ιδρυτή, Σταματική Βαλιώτη, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την λακωνική παραγωγική διαδικασία, στηρίζοντας την εθνική οικονομία… Δεν είναι αποκλειστικός στόχος το κέρδος, αλλά η δημιουργία μιας επιχείρησης με πνεύμα συνεργασίας που θα δίνει στο Λάκωνα παραγωγό μια ακόμα ευκαιρία να διαθέσει το προϊόν του με ευνοϊκούς όρους… Είναι ένα έργο προσφοράς στον τόπο για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, κυρίως για τους νέους…»

Ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης τόνισε: «Να έχει τύχη το νέο εργοστάσιο. Το ελληνικό και λακωνικό ελαιόλαδο δεν έχει την τύχη που του αξίζει. Την υπεραξία του προϊόντος δεν πρέπει να την παίρνουν εκείνοι που πλουτίζουν αθέμιτα… Η νέα μονάδα θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή…»

 

Ο βουλευτής Αθ. Δαβάκης υπογράμμισε: «Η ομιλία του Ευστ. Βαλιώτη μου θύμισε την ομιλία του ιδίου πριν από δέκα χρόνια στα εγκαίνια του ΤΕΙ. Νόμιζα τότε ότι θα ρίξει “μαύρη πέτρα” πίσω του αλλά δεν το έκανε. Αυτό που αντικρίζουμε σήμερα σημαίνει ότι, αυτός ο Έλληνας, αυτός ο ευεργέτης, επιμένει… Δεν είναι τυχαίος άνθρωπος ο Βαλιώτης. Δίνει παράδειγμα πως μπορεί να πετύχει κάποιος φεύγοντας από την Ελλάδα…»

Σε χαιρετισμό που απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Τα ελαιοκομικά προϊόντα αποκτούν διεθνή χαρακτηριστικά και αποτυπώνει το όραμα της οικογένειας Βαλιώτη. Η νέα μονάδα δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας…»

 

Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης – πρώτος αριστερός δήμαρχος της Σπάρτης και ανιψιός του Ευστ. Βαλιώτη – απευθυνόμενος στον ιδρυτή ανέφερε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί πάνω από όλα αγαπάτε τον τόπο. Το “Ηλιοφρούτ” το μετατρέψατε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα και θα αποδώσει οικονομικά στον τόπο και στην οικογένειά σας. Θα προσφέρει υπεραξία και θέσεις εργασίας… Σε 20 χρόνια η Λακωνία θα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τώρα…»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτης Φλώρος, απευθυνόμενος στον Ευστ. Βαλιώτη τόνισε: «Σήμερα σάς γνωρίζουμε ως έναν φιλόπατρι επιχειρηματία, που προσφέρει υπεραξία στο “χρυσάφι” της Λακωνίας, που είναι οι ελιές και το ελαιόλαδο».

Ο υπεύθυνος του τομέα τροφίμων της εταιρείας Alfa Laval, Κώστας Αξαρίδης, παρατήρησε ότι «Το λάδι είναι το 3ο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας… Η μονάδα διαθέτει υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής με υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά… Με την επεξεργασία που θα γίνεται, το λάδι δεν θα χάνει τις πολύτιμες φαινόλες, ενώ θα ελαχιστοποιείται η οξείδωση… Δεν υπάρχουν πλαστικά μέρη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου… Ο αυτοματισμός καταγράφει τα πάντα στην οθόνη και είναι εύκολη η διαχείριση της παραγωγής…»

Ο δικηγόρος και ιδιοκτήτης της “Sparta Gourmet”, Ιωάννης Μπάρδης, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η ανάδειξη του λακωνικού ελαιολάδου μέσα από τον θεμιτό ανταγωνισμό».

 

Ο κ. Μπάρδης παρουσίασε τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της νέας μονάδας:

-7.700 τ.μ. στεγασμένου χώρου και 2.000 τ.μ. εξωτερικών χώρων.

-Δύο γραμμές επεξεργασίας-τυποποίησης-συσκευασίας ελιάς με δυνατότητα παραγωγής 20 τόνων ανά βάρδια.

-Αποθηκευτικοί χώροι 4.000 τόνων ελαιολάδου, που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

-Στόχος η εξαγωγή ενός κοντέινερ/ημέρα.

-Διαχείριση δεξαμενών ελαιολάδου-ελιάς μέσω εφαρμογής internet από απομακρυσμένα σημεία σε όλο τον κόσμο.

 

Τα προϊόντα της Sparta Gourmet έχουν κατοχυρώσει την ονομασία προέλευσης στις ΗΠΑ, όπου ήδη μπορεί κανείς να τα βρει διαδικτυακά (στην amazon, wallmart κλπ). Πληροφορίες για την εταιρεία στην ιστοσελίδα www.spartagourmet.com. Παράλληλα υπάρχει και σχετική εφαρμογή για το εργοστάσιο SpartaGourmet για την καταγραφή των μετρήσεων από τις δεξαμενές ελιών και λαδιού, καθώς και για την προβολή της ιστορικότητας των στοιχείων αυτών.

 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ

 

«Κάναμε την επένδυση όχι για να κερδίσουμε, ούτε βέβαια και για να χάσουμε. Θέλουμε να αναγεννήσουμε τον τόπο. Γι’ αυτό επενδύουμε 50.000.000$. Θα τα διαχειριστούμε εμείς γιατί ξέρουμε τι και πως πρέπει να γίνει.

Φαίνεται είμαι ευλογημένος. Ό,τι πιάνω δουλεύει, ο Θεός με βοηθά…

 
Στην Ελλάδα και τη Λακωνία έχουμε την καλύτερη ελιά και από τα καλά λάδια. Είναι ντροπή το λάδι μας να βγαίνει έξω χύμα και όχι τυποποιημένο και να το σμίγουν με 95% χημικά λάδια και να το πωλούν οι ξένοι στις διεθνείς αγορές.

 

Πρέπει να αναπτυχθούν στη Λακωνία και άλλες τέτοιες επενδύσεις και να βρουν δουλειά 5 με 6 χιλιάδες άνθρωποι.

 

Σας επισημαίνω πως ό,τι κάνετε πρέπει να το κάνετε καλά. Η ελιά είναι ευλογημένη. Αν την φροντίσεις αποδίδει. Τα τελευταία χρόνια φυτεύουμε στη Λακωνία 150.000 νέα δένδρα. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε…

 

Έψαχνα λοιπόν τι μπορώ να κάνω στον τόπο μου. Τι είναι αυτό που θα αποδώσει… Έγινα κι εγώ αγρότης. Έχω 1000 στρέμματα. Όλοι μαζί στην Λακωνία πρέπει να αναπτύξουμε την ελιά. Από 100.000 τόνους μπορούμε να φθάσουμε τις 200.000 τόνους. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό: 300.000.000€ για τον τόπο.

 

Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι η δομή της κοινωνίας πρέπει να ξαναστηθεί. Χρειάζονται και ο δεσπότης και οι βουλευτές κ.λ.π. αλλά χρειάζονται και οι αγρότες… Υποτιμήσαμε την δομή της κοινωνίας. Αυτό πρέπει να το διορθώσουμε. Οι νέοι φεύγουν από τον τόπο και τη γη.

 

Εμείς είμαστε εδώ. Εύχομαι του χρόνου να έχουμε και άλλο εργοστάσιο.

 
Το φτιάξαμε, ναι,  αλλά τι θα το κάνουμε; Πρέπει να συνεργαστούμε. Σκοπεύουμε να βγάλουμε το λακωνικό προϊόν στις αγορές εκείνες που δεν μπορούν οι ντόπιοι, απορροφώντας το 25% – 30% της ετήσιας παραγωγής την πρώτη τριετία.

 
Για ένα να είστε σίγουροι, δεν θα νοθεύσουμε την ποιότητα. Αντίθετα θα ελέγξουμε στις ΗΠΑ όποιους λένε ότι πουλάνε λάδι Λακωνίας αλλά το νοθεύουν…

 
Η Λακωνία πρέπει να ανεβάσει την ποιότητα του προϊόντος και το σέρβις που παρέχει.

 
Μην ξεχνάτε, ο Έλληνας έχει όρεξη για δουλειά αρκεί να του δείξεις τον δρόμο.

 
Μην ξεχνάτε επίσης ότι η Ελλάδα σώθηκε από τους έξω Έλληνες…

 
Μην απορρίπτεται καινούργιες ιδέες και μην υποτιμάτε τους ξένους μετανάστες. Είμαστε μια χώρα γερασμένη…

 Βοηθάτε εδώ για να δείτε και άλλα έργα.»

www.greeknewsonline.com

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11814&Itemid=37

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων