Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κατάθεση Κουκοδήμου από το υπόγειο...
Κατάθεση Κουκοδήμου από το υπόγειο... Εκτύπωση E-mail
31.01.08
Αν και Μακεδών, επέδειξε κατά την εξέτασή του, τόσο από τον ανακριτή όσο και από την εισαγγελέα, συμπεριφορά Σπαρτιάτη, περιοριζόμενος στα απολύτως απαραίτητα, γι' αυτό και το άλμα εξόδου του από τα δικαστήρια αναμένεται να... ακυρωθεί.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση που χρησιμοποίησε χθες ανώτερη εισαγγελική πηγή λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της διπλής κατάθεσης του βουλευτή Πιερίας, Κ. Κουκοδήμου: «Τελείωσε. Για σήμερα».

Ο βουλευτής φέρεται να επέλεξε την υποβολή της επιστολής του, το περιεχόμενο της οποίας ανακοινώθηκε από τη «Ζούγκλα», ως απάντηση στα ερωτήματα για το αντικείμενο της επίμαχης συνομιλίας του στις 9 Ιανουαρίου με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Σύμφωνα με τον τελευταίο, αυτή η διά ζώσης «φιλική» επικοινωνία αφορούσε τη μεταφορά «πρότασης του επικεφαλής της ΥΠΕΕ Σπ. Κλαδά να κλείσει η υπόθεση των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ του Θ. Αναστασιάδη με αντάλλαγμα να μην αναφερθεί το όνομά του στο θέμα Ζαχόπουλου».

Στοιχείο-κλειδί

Σύμφωνα με την επιστολή Κουκοδήμου, έγινε μεν συνάντηση με το δημοσιογράφο, αλλά σ' αυτή «εξέφραζε προσωπικές απόψεις από ενδιαφέρον για το φίλο του Μ. Τριανταφυλλόπουλο» και «καμία συναλλαγή». Ως μάρτυρα μάλιστα για να επιβεβαιώσει αυτή την εκδοχή επικαλείται τον ίδιο το δημοσιογράφο, ο οποίος όμως, αν και από τη λέξη «συναλλαγή», που χρησιμοποίησε αρχικά, μεταπήδησε στον όρο «παράκληση» εκ μέρους του κ. Κλαδά, «απαλύνοντας» έτσι το ρόλο Κουκοδήμου, ωστόσο σίγουρα δίνει διαφορετική εκδοχή απ' αυτή του φίλου του βουλευτή.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, αν επαληθευθεί η πληροφορία ότι και χθες ο κ. Κουκοδήμος δεν προχώρησε παραπέρα από το περιεχόμενο της επιστολής του, βουλευτής και δημοσιογράφος να κληθούν να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση.

Στοιχείο-κλειδί βέβαια για τις επόμενες κινήσεις τόσο της εισαγγελέα Γκανέ, που διερευνά ειδικά το σκέλος της καταγγελίας για «απόπειρα συναλλαγής από Κλαδά», όσο και του ανακριτή Οικονόμου, ο οποίος ερευνά επικουρικά το θέμα όσον αφορά τυχόν σύνδεση των 5,5 εκατομμυρίων με την υπόθεση Ζαχόπουλου, είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που επικαλέστηκε προς επίρρωσιν της κατάθεσής του ο δημοσιογράφος Σ. Γκιόλιας. Ενα ντοκουμέντο, το οποίο δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Ο χρησμός

Ο κ. Κουκοδήμος κατέθεσε αρχικά στην κ. Γκανέ και ακολούθως, από το υπόγειο του κτιρίου της Εισαγγελίας (προς αποφυγή φωτογράφων και καμερών προφανώς) μετέβη στο κτίριο που στεγάζεται το γραφείο του ανακριτή. Η διάρκεια των καταθέσεών του ήταν πολύ μικρότερη συγκριτικά με άλλων μαρτύρων, οι οποίοι ενδεχομένως είχαν ήσσονος σημασίας εμπλοκή στην υπόθεση. Ο βουλευτής εξερχόμενος αρχικά εξέφρασε τη θλίψη του... για το χαμό του αρχιεπισκόπου και ακολούθως εκφράστηκε με έναν χρησμό: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το χαμό του αρχιεπισκόπου. Ηταν μεγάλη μου τιμή που υπήρξα συνεργάτης του. Θα μιλήσω λακωνικά όπως οι Σπαρτιάτες: Τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα, ήθους αμέμπτου και καλής παιδείας άμα».

Σε ελεύθερη μετάφραση: «Η καλή τύχη είναι ικανότητα, που αποκτάται λόγω του αμέμπτου ήθους και της καλής παιδείας».

Η δήλωση ακολουθεί πιστά το ύφος της επιστολής του, η οποία ελάχιστα διαφώτισε την κοινή γνώμη για όσα συνέβησαν (αν και όπως συνέβησαν) μεταξύ Κλαδά - Κουκοδήμου - Τριανταφυλλόπουλου.

Σήμερα ο Κλαδάς

Για σήμερα το πρωί πάντως στο γραφείο της εισαγγελέα Μαρίας Γκανέ είχε κληθεί ο επικεφαλής της ΥΠΕΕ, Σπ. Κλαδάς, ο οποίος ήδη έχει υποβάλει και μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Κλαδάς θα πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που σχετίζονται με την υπόθεση και να αντιτείνει στοιχεία σε όλα ισχυρίζεται ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος.

Δικαστικές πηγές, πάντως, έθεταν ευθέως ζήτημα σχετικά με το γεγονός πως ο κ. Κλαδάς προΐσταται της υπηρεσίας, η οποία διερευνά την υπόθεση των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή που υπάρχει ανοιχτή προκαταρκτική εξέταση στην οποία ερευνώνται, μεταξύ άλλων και οι τυχόν ενέργειες του ιδίου. «Ελέγχων και ελεγχόμενος δε γίνεται», υποστήριζαν στην «Ε». Στην εισαγγελέα έχει κληθεί για σήμερα και ο υπάλληλος της ΥΠΕΞ κ. Καραμάνος.

Επίσης, αναμένεται να καταθέσουν σήμερα ο Σωκ. Γκιόλιας, κατά δήλωσή του, αυτόπτης μάρτυρας της συνάντησης Τριανταφυλλόπουλου - Κουκοδήμου και ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος φέρεται ως αυτήκοος μάρτυρας μεταγενέστερης τηλεφωνικής συνομιλίας Τριανταφυλλόπουλου - Κουκοδήμου.

Ο Τ. Κουίκ

Για τον ίδιο λόγο εξετάστηκε χθες και ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μίλησε για σωστή ερμηνεία του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ σχετικά με το δημοσιογραφικό απόρρητο. Ετσι, δεδομένου ότι εν προκειμένω πρόκειται για συνακρόαση, όλα δείχνουν πως ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στον κ. Κουκοδήμο και σε όσα άκουσε να λέει με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο.

Σε δήλωσή του μάλιστα είπε, πως «είμαστε υποχρεωμένοι εμείς του δικού μας κλάδου να ξαναστείλουμε την μπάλα από κει που μας ήρθε, δηλαδή από τους πολιτικούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα ξέρουν να μεταβιβάζουν τις ευθύνες τους είτε σε μας είτε στη δικαιοσύνη».

Ο Τσοβόλας

Χθες το πρωί ο Δημ. Τσοβόλας, πληρεξούσιος δικηγόρος του εκδότη κ. Θ. Αναστασιάδη, επισκέφθηκε τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου και διαμαρτυρήθηκε για «παράνομες και απαράδεκτες διαρροές υλικού ή διαδικαστικών ενεργειών ή καταθέσεων που λαμβάνονται ή γίνονται κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως, επισημαίνοντας την προσοχή τους γιατί αυτά είναι και παράνομα και απαράδεκτα και είναι αντίθετα σε κανόνες ηθικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Τσοβόλας ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρεται σε πληροφορίες που συλλέγουν οι δικαστικοί συντάκτες: «Δεν αμφισβητώ την πληροφόρηση των δικαστικών συντακτών. Διοχετεύονται (σ.σ. πληροφορίες) σε παραπάνω κλιμάκια (σ.σ. της δικαιοσύνης) και από εκεί στου Μαξίμου. Και επειδή δεν αστειεύομαι σε θέματα αρχής και σε θέματα που έχουν να κάνουν με προσωπικά δεδομένα και με την ελευθερία του Τύπου, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αν συνεχίσει αυτή η απαράδεκτη διαρροή και μάλιστα ψευδών πληροφοριών, θα κάνουμε μηνύσεις γιατί η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή.

»Ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι κατηγορούμενος. Είναι μάρτυρας και παρ' όλα αυτά στοχοποιείται σκοπίμως. Υπάρχει το γνωστό πρωτοσέλιδο της Κυριακής, σε δύο εφημερίδες, στο "ΠΑΡΟΝ" και στο "Βήμα". Εχω εντολή από τον κ. Αναστασιάδη και θα κάνουμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου εναντίον αυτών, που με πρωτοσέλιδα έγραψαν αναλήθειες για να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή του. Και ασφαλώς είναι υποχρεωμένοι οι εκδότες να δηλώσουν από πού προέρχονται οι ψεύτικες πληροφορίες».

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1178&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote