Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Και η Ιταλία σε ρυθμούς δημοψηφίσματος Εκτύπωση E-mail
10.10.17

 Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, κρατά ενημερωτική μπροσούρα με τίτλο «Ανακάλυψε γιατί η Λομβαρδία είναι ξεχωριστή» Η Ιταλία ετοιμάζεται να ζήσει το δικό της δημοψήφισμα, αλλά σε πολύ διαφορετικούς τόνους από εκείνους της Καταλονίας. Στις 22 Οκτωβρίου οι περιφέρειες του Μιλάνου (Λομβαρδία) και της Βενετίας (Βένετο) θα οργανώσουν συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία από την κυβέρνηση της Ρώμης.

H πρωτοβουλία ανήκει στους δύο περιφερειάρχες της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι και Λούκα Τζάια, που επαναλαμβάνουν ότι σέβονται πλήρως τη Δημοκρατία και το ιταλικό Σύνταγμα και ότι ο στόχος τους είναι, κυρίως, η εξασφάλιση μεγαλύτερης αυτονομίας σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η οργάνωση των ειρηνοδικείων, φυσικά με αύξηση των αναγκαίων οικονομικών πόρων.

Το θέμα είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα ήταν κάθε άλλο παρά αναγκαίο: η όλη διαδικασία μπορούσε να ξεκινήσει με μια απλή επιστολή προς την κυβέρνηση της Ρώμης, όπως έκανε πρόσφατα η περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, με πρωτεύουσα την Μπολόνια.

Ουσιαστικά η Λέγκα χρησιμοποιεί την οδό του δημοψηφίσματος για να κάνει και πολιτική προπαγάνδα εν όψει των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα οργανωθούν το αργότερο μέσα στην ερχόμενη άνοιξη.

Μόνο στη Λομβαρδία, το δημοψήφισμα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου πενήντα εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια φάση κατά την οποία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να αποδείξει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής, ικανός να περιορίσει τις κορόνες του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, μια πρωτοβουλία σαν και αυτή δεν είναι και η ιδανικότερη.

Παράλληλα, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: η κατάσταση στην Καταλονία προκαλεί ανησυχία και στην Ιταλία, όπου είναι εμφανής η συνεχής προσπάθεια να σταλούν καθησυχαστικά μηνύματα.

Ο άλλοτε οξύθυμος Σαλβίνι τώρα υπογραμμίζει με κάθε τρόπο ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει σχέση με τις εξελίξεις στη Βαρκελώνη και ότι το κόμμα του έχει διαλέξει εδώ και καιρό «την ειρηνική οδό».

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες έμμεσες επιδιώξεις. Από τη μία, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των διαφόρων περιφερειών θα επιφέρει εκ των πραγμάτων ενίσχυση και της φορολογικής αυτονομίας του Βένετο και της Λομβαρδίας.

Από την άλλη, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι στο μέλλον θέλει να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση της Ρώμης βάσει μιας ευρύτερης ατζέντας, που θα περιλαμβάνει και τη διαχείριση της δημόσιας τάξης.

Σχεδόν όλοι θεωρούν βέβαιη την επικράτηση του «ναι», από τη στιγμή που το δημοψήφισμα στηρίζουν, μαζί με την Κεντροδεξιά, τα Πέντε Αστέρια και μερικοί κεντροαριστεροί δήμαρχοι.

Αλλά θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν, πανιταλικά, η όλη αυτή κίνηση θα ευνοήσει τη Λέγκα και τον Μπερουσκόνι ή εάν θα φοβίσει τελικά κάποιους (πολύτιμους) μετριοπαθείς, αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11719&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote