Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αξιολόγηση... fast track
Αξιολόγηση... fast track Εκτύπωση E-mail
09.10.17

07s10tsipr Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις: αυτό είναι το... τρίπτυχο πάνω στο οποίο έχει επενδύσει η κυβέρνηση και γύρω από αυτό οικοδομείται το αφήγημα της επόμενης ημέρας. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε ο σχεδιασμός της χθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Και προτεραιότητα στον σχεδιασμό αυτό ήταν να επαναλάβει ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους την πλήρη κυβερνητική στήριξη στην ενίσχυση των επενδύσεων με όρους και προϋποθέσεις που αφορούν τα εργασιακά, το περιβάλλον και τον σεβασμό στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Πώς μεταφράζεται σε πράξεις η στήριξη αυτή; Η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων είναι το επόμενο βήμα στο κυβερνητικό αφήγημα και αφορά τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται αποκλειστικά από την κυβέρνηση όσο και τις –σύμφωνα με τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού– πολύ καλές επιδόσεις της χώρας στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, αλλά και από το πακέτο Γιούνκερ.

Ετερος στόχος της πρωθυπουργικής παρουσίας στη συμπρωτεύουσα ήταν να χαιρετίσει τη σημαντική συμβολή της Βορείου Ελλάδας στην πραγματική παραγωγή, μέσα από σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί εκεί κατά το παρελθόν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας σε αντιδιαστολή με αυτό της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Βεβαίως, από το πρωθυπουργικό αφήγημα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, όπως υπογραμμίζουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, το σταθερό μήνυμα της θετικής πορείας του προγράμματος, της κυβερνητικής βούλησης για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και της εισόδου της χώρας σε πορεία σταθερής ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας είχε στη Θεσσαλονίκη συναντήσεις με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ανακοίνωσε στον δήμαρχο την παραχώρηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης του οικοπέδου του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» για τη δημιουργία πάρκου. Επιπλέον, ενημέρωσε για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που, όπως είπε, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Στη συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα συζητήθηκε το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Λάρισα

Το κυβερνητικό επενδυτικό αφήγημα θα συνεχισθεί την προσεχή εβδομάδα από τη Λάρισα αυτήν τη φορά, όπου θα βρεθεί ο κ. Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για το περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. Στο Μαξίμου αποτιμούν ως ιδιαίτερα επιτυχημένη την εμπειρία από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια και θεωρούν ότι, πέραν της εξαιρετικά θετικής υποδοχής που τους επιφύλαξαν οι τοπικοί φορείς, υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη συγκέντρωση δεδομένων και στοιχείων που στόχος είναι να κωδικοποιηθούν και να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο αναπτυξιακό σχέδιο για ολόκληρη τη χώρα.

Κατά την επίσκεψη του, υπό τον πρωθυπουργό, κυβερνητικού κλιμακίου στη Λάρισα αναμένεται να ανακοινωθούν παρεμβάσεις που αφορούν τη γεωργική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή βάμβακος, καθώς και την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης του θεσσαλικού κάμπου με την παρουσίαση εναλλακτικών της εκτροπής του Αχελώου σχεδίων. Οι συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής θα αφορούν και την ενίσχυση της τοπικής βιομηχανικής παραγωγής, σε διασύνδεση και με τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή. Τέλος, αναμένεται να ανακοινωθούν παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας που αναπτύσσεται στην περιφέρεια. Στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε χθες «κατάπληξη» για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και υποστήριξε ότι «τέτοια πράγματα απάδουν της θεσμικής λειτουργίας».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11718&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 09.10.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote