Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μακελειό με 58 νεκρούς στο Λας Βέγκας Εκτύπωση E-mail
02.10.17

Λας Βέγκας Τουλάχιστον 50 οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες μετά την επίθεση με πυροβόλα όπλα εναντίον πολιτών που παρακολουθούσαν συναυλία μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας. Σύμφωνα με την αστυνομία και τον σερίφη της πόλης, ο δράστης είναι νεκρός.

Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί που ήταν εκτός υπηρεσίας και παρακολουθούσαν τη συναυλία. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται δύο αστυνομικοί, οι οποίοι μετείχαν στην επιχείρηση της αστυνομίας.

Όπως δήλωσε ο σερίφης, ο δράστης είχε τουλάχιστον 10 όπλα μαζί του και αυτοκτόνησε την ώρα που οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα του δράστη. Όπως είπε ο σερίφης, «δεν έχουμε κανένα στοιχείο για το σύστημα των αξιών του».


Μακελειό στο Λας Βέγκας
Επίσης, έγινε γνωστό ότι η γυναίκα, ασιατικής καταγωγής, που ταξίδευε μαζί με τον δράστη και αναζητούνταν από την αστυνομία, βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ και «δεν ενδιαφέρει πλέον τις αρχές».

Βάσει των στοιχείων που έχει η αστυνομία ο δράστης, τον οποίο η αστυνομία χαρακτηρίζει «μοναχικό λύκο», ονομαζόταν Στίβεν Πάντοκ και ήταν κάτοικος Λας Βέγκας. Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λας Βέγκας, ο δράστης είναι ηλικίας 64 ετών, λευκός και ζούσε σε κοινότητα συνταξιούχων. 

Ισλαμικό Κράτος;

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι ο Πάντοκ είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ πριν από μερικούς μήνες.

Ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί κανενός είδους στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή του στην οργάνωση, η οποία συχνά αναλαμβάνει «ορφανές» επιθέσεις.

Επίσης, αξιωματούχος της αστυνομίας, που μιλούσε σε καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία άμεση ένδειξη ότι σχετίζεται με τη διεθνή τρομοκρατία. Την ίδια θέση εξέφρασε και το FBI.

«Πρόωρη τυχόν συζήτηση περί οπλοκατοχής»

Στον απόηχο της επίθεσης, ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι είναι πρόωρο να τεθούν υπό συζήτηση οι πολιτικές σχετικά με τον έλεγχο των όπλων:

«Σήμερα είναι μια ημέρα κατά την οποία θα προσφέρουμε παρηγοριά στους επιζώντες και θα πενθήσουμε εκείνους που χάθηκαν. Θα ήταν πρόωρο για εμάς να συζητήσουμε σχετικά με την οπλοκατοχή, εφόσον δεν γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα ή το τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Στο Λας Βέγκας ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος πριν ταξιδέψει για το Λας Βέγκας, τήρησε ενός λεπτού σιγή στον κήπο του Λευκού Οίκου αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του δήλωσε ότι «αισθάνεται τεράστια οργή για τη δολοφονία τόσων συμπολιτών μου. Μόνο η αγάπη μας ενώνει σε τέτοιες στιγμές και θα μας ενώνει πάντα».

Έκκληση για αίμα

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 515 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της περιοχής.

Έκκληση για αίμα κάνουν οι υγειονομικές αρχές στο Λας Βέγκας, όπου τα νοσοκομεία γέμισαν κόσμο.

«Δεν έμεινε κενό κρεβάτι, θάλαμος και διάδρομος. Κάθε ένας από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία έκανε προσπάθεια να σώσει έστω μία ζωή», δήλωσε βουλευτής που επισκέφθηκε την πόλη.

Επίσης, άνοιξε γραμμή στην οποία μπορούν να καλούν όσοι αναζητούν φιλικά και συγγενικά πρόσωπα, είτε μεταξύ των νεκρών είτε μεταξύ των τραυματιών.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβηκαν βίντεο από πιο αιματηρή επίθεση (αυτού του είδους) στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στη διάρκεια συναυλίας μουσικής κάντρι που διοργάνωσε το ξενοδοχείο-καζίνο Mandalay Bay. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης ανέβηκε στους επάνω ορόφους του ξενοδοχείου και άνοιξε πυρ εναντίον των θεατών της συναυλίας.

Αστυνομικός στο Λας Βέγκας



Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούστηκαν συνεχείς ριπές πυροβόλων όπλων και ότι είδαν τις «λάμψεις» των πυρών από δωμάτια του ξενοδοχείου.

Επίσης, νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για ακόμη ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στην κεντρική λεωφόρο της πόλης.

Σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, «αρκετοί πολίτες έχουν εισαχθεί φέροντας τραύματα από σφαίρες».

Λόγω των πυροβολισμών, αρκετές πτήσεις που κατευθύνονταν προς το διεθνές αεροδρόμιο του Λας Βέγκας «McCarran» θα προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11700&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote