Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Εντοπίστηκε ο «προάγγελος» της Μόνα Λίζα σε μουσείο της Γαλλίας
Εντοπίστηκε ο «προάγγελος» της Μόνα Λίζα σε μουσείο της Γαλλίας Εκτύπωση E-mail
30.09.17

Εντοπίστηκε ο «προάγγελος» της Μόνα Λίζα σε μουσείο της Γαλλίας Το ''προσχέδιο'' της Μόνα Λίζα εντοπίστηκε από έναν ειδικό σε Μουσείο της Γαλλίας. Ίσως η περίφημη «Μόνα Λίζα», βασίστηκε σε ένα άλλο, πρώιμο σχέδιο ισχυρίζεται ένας Γάλλος ειδικός τέχνης σε Μουσείο της Γαλλίας.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο με κάρβουνο το οποίο για περισσότερα από 150 χρόνια αποτελούσε μέρος της συλλογής που το 1897 ο Ερρίκος της Ορλεάνης δώρισε στο Musée Condé, στην περιοχή Chantilly της Γαλλίας.

Το σχέδιο απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα η οποία είναι γνωστή με το όνομα Μόνα Βάνα, η μορφή της οποίας αποδίδεται μόνο σε σχέδια που υπήρχαν στο εργαστήρι του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ειδικοί μετά από διάφορα τεστ που έκαναν συμπεραίνουν πως ο Λεονάρντο είναι τουλάχιστον κατά το ήμισυ ο δημιουργός του σχεδίου.

Αναφέρουν επίσης ότι πιθανότατα ο καλλιτέχνης δούλευε πάνω και στα δύο έργα παράλληλα, στο τέλος της ζωής του. «Δεν πρόκειται για ένα αχνό αντίγραφο» αναφέρουν.

«Το σχέδιο έχει μια ποιότητα στον τρόπο με τον οποίο το πρόσωπο και τα χέρια αποδίδονται. Είναι μια πραγματικά αξιοθαύμαστη απεικόνιση», δήλωσε ο επιμελητής Μαθιού Ντελντίκ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εμπειρογνώμονας συντηρητής έργων τέχνης του Λούβρου Μπρούνο Μοτίν επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμπίπτει χρονολογικά με την περίοδο που ο Λεονάρντο έζησε και δημιούργησε, στις αρχές του 16ου αιώνα, και ότι είναι «πολύ υψηλής ποιότητας».

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519) ήταν ένας από τους μεγάλους ζωγράφους της Ιταλικής Αναγέννησης και η ελαιογραφία του Μόνα Λίζα (γνωστή και ως La Gioconda-Τζιοκόντα) παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πολύτιμα έργα τέχνης του κόσμου.

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11693&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων