Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συρρέουν από όλη την Ελλάδα στην Μητρόπολη
Συρρέουν από όλη την Ελλάδα στην Μητρόπολη Εκτύπωση E-mail
30.01.08
 Συνεχίζεται η κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη, καθώς πλήθος κόσμου –ανάμεσα τους πολιτικοί, κληρικοί και απλοί πολίτες- με δάκρυα στα μάτια ή ένα λουλούδι στο χέρι προσέρχονται νυχθημερόν να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Είναι εντυπωσιακή η προσέλευση νέων ανθρώπων που μιλούν για τον «Αρχιεπίσκοπο της καρδιάς τους». Άτομα από κάθε γωνιά της γης, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό προσκυνούν συγκλονισμένοι τον «δικό τους άνθρωπο».

 Καθώς οι ώρες περνούν ο αριθμός των ανθρώπων, που περιμένουν υπομονετικά με ευλαβικότητα και καρτερία, αυξάνεται διαρκώς. Παρά τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί για την τήρηση της τάξης, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης λόγω του συνωστισμού.

Συγκινημένος προσκύνησε το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα συνοδεύσουν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος.

Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης της Αφρικής αποχαιρέτισε τον Αρχιεπίσκοπο με ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Το ύστατο Χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο συνεχίζει να απευθύνει η πολιτική ηγεσία. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για την προσφορά του στο Έθνος και στην Ορθοδοξία. Οι πρώην υπουργοί Πέτρος Μολυβιάτης και Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισαν την μεγάλη απώλεια για τον τόπο, ο πρώτος και την βαθιά ελληνικότητα και οικουμενικότητα του Ιεράρχη, ο δεύτερος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία των μηνυμάτων του Αρχιεπισκόπου το τελευταίο εξάμηνο της ζωής του, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τη δύναμη με την οποία αντιμετώπισε τη ζωή και το θάνατο.

Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο στοργικό ποιμενάρχη και υπέροχο άνθρωπο και ο Στέλιος Παπαθεμελής εμβληματική φυσιογνωμία.

Ο δήμαρχος της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, προσκύνησε ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας όλων των παρατάξεων και πρότεινε τη σιωπή ως πιο εύγλωττη από κάθε λόγο τη στιγμή του πένθους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς - Γκερτ Πέτεριγκ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου και προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με βαθύτατη λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του μακαριστού Χριστόδουλου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Επιθυμώ, εκ μέρους όλων των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για αυτή τη μεγάλη απώλεια του ελληνικού λαού».
Ηγέτης, αγαπητός και μετά θάνατον

Των ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ, ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Με θλίψη βαθιά κι ανυπόκριτη και οδύνη βουβή υποδέχθηκε χθες ο Ελληνισμός την είδηση της απώλειας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου.
Στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, η μικρή ομάδα των οικείων, των συνεργατών και των ιατρών, των ανθρώπων που βρέθηκαν μέχρις εσχάτων πλησίον του, συνειδητοποιεί ότι το τέλος πλησιάζει.
Και στις πέντε και τέταρτο, αυτό που επί μέρες αναμενόταν, είναι πλέον γεγονός. Σαράντα λεπτά αργότερα η είδηση του θανάτου του διασταυρώνεται και αρχίζει να ταξιδεύει: Πρώτα στην Αθήνα και, γρήγορα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου. Διαβάστε περισσότερα.

Τι προβλέπεται για την τελετή
O Κώδικας «Ειδικών Θεμάτων Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας» καθορίζει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια το τελετουργικό ως και την ταφή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Οι τιμές που αποδίδονται στον Αρχιεπίσκοπο είναι πρωθυπουργού εν ενεργεία και το προσκύνημα θα γίνεται μέρα και νύχτα έως το πρωινό της Πέμπτης, αφού ο Μητροπολιτικός Ναός μένει ανοιχτός όλο το 24ωρο.

Ηδη από χθες έχουν γίνει ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας ώστε να διευκολυνθούν οι πιστοί.

Απαγορεύονται η στάση και η στάθμευση στις οδούς Μητροπόλεως, Απόλλωνος, Ανδριανού, Ναυάρχου Νικοδήμου, Καπνικαρέα, Υπατίας, Νίκης, Βουλής, Βενιζέλου, Θουκυδίδου, Σκούφου, Αγγ. Βλάχου και Αιόλου.

Για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων που ενδεχομένως προκληθούν στην Αθήνα λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών από την επαρχία με λεωφορεία, η Τροχαία προτείνει στους οδηγούς των πούλμαν να ακολουθούν για την είσοδό τους στην πόλη το δρομολόγιο Λεωφόρου Αθηνών – Αχιλλέως – Πλατείας Καραϊσκάκη, όπου και θα μπορούν να αποβιβάζουν τους πιστούς στο σταθμό του μετρό (Μεταξουργείο) και εν συνεχεία να σταθμεύουν στις οδούς Δηλιγιάννη και Σιδηροδρόμων καθώς και στη Λ. Αθηνών.

Βιβλίο συλλυπητηρίων έχει ανοιχτεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Στην εξόδιο ακολουθία της Πέμπτης θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Το πρωί της Πέμπτης και κατά την εκφορά της σεπτής σορού του Αρχιεπισκόπου θα προηγούνται αρχιμανδρίτες που θα κρατούν σε μαξιλάρια τα παράσημα του μεταστάντος.

Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου θα κρατάει την αρχιερατική ράβδο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ο πρώτος γραμματέας τη μίτρα του και ο δεύτερος γραμματέας το μεγαλύτερο από τα παράσημά του.

Πριν ξεκινήσει η πομπή θα αφαιρεθούν η μίτρα και η πατερίτσα από το νεκρό και θα τοποθετηθούν στο κεφάλι του καλυμμαύχι και επανωκαλύμμαυχο.

Εξόδιος ακολουθία
Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη υπό το νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου και του Δήμου Αθηναίων, καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου.

Η σορός του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών έως και την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 10 π.μ. θα ψαλεί η εξόδιος ιερά ακολουθία και μετά το πέρας αυτής θα εκφωνηθούν επικήδειοι λόγοι, όπως έχει ορισθεί από την Ιερά Σύνοδο.

Ειδικότερα, από τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωπο των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον εκπρόσωπο της Βουλής και το δήμαρχο Αθηναίων.

Η σωρός από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών θα κατευθυνθεί μέσω των οδών Μητροπόλεως, Πλατείας Συντάγματος, Γεωργίου Α', Αμαλίας, Συγγρού, Αθαν. Διάκου, Αρδηττού και Αναπαύσεως στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Τη σορό, μετά την εξόδιο ιερά ακολουθία, θα συνοδεύσουν έως το Α' Νεκροταφείο οι προσελθόντες επίσημοι.

Θα ριφθούν είκοσι ένας κανονιοβολισμοί από το πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ μέσα στο Νεκροταφείο θα υπάρχει μικτό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων για να αποδώσει τις προβλεπόμενες τιμές.

Ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός, ζήτησε από όλους την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου και του προγράμματος γιατί πέραν των άλλων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παράγοντες ασφαλείας.

 

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1169&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 30.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote