Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τέλος στο μνημόνιο το 2018, ώρα για Grinvest Εκτύπωση E-mail
10.09.17

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τέλος στο μνημόνιο το 2018, ώρα για Grinvest - Media Με κεντρικό σύνθημα «να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς» ο πρωθυπουργός από το βήμα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης παρουσίασε τους άξονες στους οποίους βασίζει η κυβέρνηση για τη δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή το τρίπτυχο επενδύσεις – υγιής επιχειρηματικότητα - στήριξη της εργασίας.

Το βασικό πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε είναι ότι  στα εγκαίνια της επόμενης, 83ης ΔΕΘ η χώρα θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας. Να σημειωθεί ότι  απέφυγε πολιτικές αιχμές κι επιθέσεις προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, απέφυγε δηλαδή την πόλωση, πέραν ενδεχομένως κάποιων γενικών αναφορών στις χρόνιες παθογένειες, του πελατειασμού, της διαφθοράς, της διαπλοκής, της απουσίας κάθε σχεδιασμού τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα την πρώτη πενταετία της κρίσης με αποτέλεσμα κονδύλια για διάφορα προγράμματα αντί να πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους, τα μοίραζαν υπουργοί κατά το δοκούν.

Πέραν αυτού ουδέν, καθώς όπως είπε ο ίδιος σκοπός της ομιλίας δεν ήταν να αναφερθεί στα λάθη του παρελθόντος αλλά να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας.

Η ομιλία ως επί το πλείστον χωρίστηκε στο σκέλος του απολογισμού πεπραγμένων αναφορικά με τους παραπάνω άξονες και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους – όπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με αριθμούς -  ενώ κατά το δεύτερο σκέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα σε κάποιες εξαγγελίες, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν στην στήριξη των ανέργων αλλά και των νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών.

Το καλάθι της ΔΕΘ, σε γενικές γραμμές, αποδείχτηκε ιδιαιτέρως φτωχό με εμφανή την απουσία εξαγγελιών με δημοσιονομικό κόστος – η αναφορά στην προοπτική φοροελαφρύνσεων ήταν εξαιρετικά αόριστη. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αφού αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων και δράσεων της κυβέρνησης (πχ ψηφιοποίηση του δημοσίου) σημείωσε  πώς επιτυγχάνεται εξοικονόμηση δαπανών και κατ’ επέκταση επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι κι έτσι «δημιουργούμε και χώρο για την αναγκαία αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, που όλοι ξέρουμε πόσο βαραίνουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σήμερα».

Αναφερόμενος στο κομμάτι των επενδύσεων, παρέθεσε τους θετικούς οικονομικούς δείκτες  που μαρτυρούν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης και επομένως διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις – αν και με τα μέτρα για την εργασία το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο πρωθυπουργός ήταν  ότι η κυβέρνηση δε σηκώνει σημαία ευκαιρίας προς τους επενδυτές στην πλάτη των εργαζομένων.

Από το Grexit στο Gre-invest


Μάλιστα για να ενισχύσει την αναφορά του στο ότι η χώρα, με δεδομένα τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, επικαλέστηκε μια συνομιλία με έναν από τους Γάλλους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Γάλλο Πρόεδρο Ε. Μακρόν ο οποίος σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων και όλης της Ευρώπης να μετατρέψετε το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών, να μετατρέψετε το γκρέξιτ σε γκρινβέστ».

Καταπολέμηση ανεργίαw – στήριξη εργασίας και νεανικής επιχειρηματικότητας

Το βασικό κομμάτι των (νέων) εξαγγελιών αφορούσε στη στήριξη των ανέργων στο οποίο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με κοστολογημένα στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό πυλώνα μέριμνας στο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης» που θα πρέπει να συμπαρασύρει τους πολλούς «όχι αποκλειστικά στο μόχθο αλλά και στα δικαιώματα», ξεχώρισε δύο βασικά πεδία μέριμνας, τους νέους και τη μείωση της ανεργίας.

Σημείωσε ότι οι δείκτες της ανεργίας κινούνται πλέον πτωτικά ενώ μίλησε για αριθμό – ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: «από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας»  και  «φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στη μείωση της ανεργίας κυρίως τω νέων και στη στήριξη, από την άλλη πλευρά, της νεανικής πειχειρηματικότητας.

Αναφέρθηκε σε:

    Προγράμματα Εγγυημένης Απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως στους ΟΤΑ, για τα οποία σημείωσε  πως «από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα περίπου 75.000 ωφελούμενοι. Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους».
    Στην επέκταση της διάρκειας των κοινωφελών προγραμμάτων, από 5 σε 8 μήνες, για να δοθεί η δυνατότητα στον εργαζόμενο, μετά τη λήξη του προγράμματος να ενταχθεί στο επίδομα ανεργίας.
    Στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κοινωφελή εργασία.

Εκτός από παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση της ανεργίας, αναφέρθηκε και σε μέτρα για:


    την προστασία της εργασίας από την εργοδοτική αυθαιρεσία, με αιχμή το νόμο του υπουργείου εργασίας  ο οποίος αντιμετωπίζει τα φαινόμενα μαύρης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας , ενώ ενισχύονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας).
    τη στήριξη των εργαζομένων με μπλοκάκι: ανακοίνωσε πως σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιθυμούν να μετατρέψουν τους απασχολούμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.  Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 δικαιούχοι, ιδιαίτερα οι νέοι.
    τη στήριξη εργαζομένων που εργάζονται αλλαά βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας, ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυσή τους, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.

Σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των εργαζομένων  ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για τη στήριξη νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών με στόχο την ανακοπή του φαινομένου του brain drain, της διαρροής εξειδικευμένου δυναμικού της χώρας στο εξωτερικό και λόγω της κρίσης.

Η Πρωτοβουλία «Μένω Ελλάδα – επιστρέφω»: κατάρτιση λίστας με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού με στόχο την ενημέρωσή τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αξιοποιούνται 330 εκ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων.

Ταυτόχρονα το ΕΠΑΝΕΚ επιλέγει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις χρηματοδοτεί 100%.

Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία με 280 εκ ευρώ μέσω του εμβληματικού προγράμματος «ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ».

Υλοποιούνται προγράμματα εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και τους απολυμένους νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού έως 34 ετών

Τέλος ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά σε ένα πρόγραμμα προς άμεση υλοποίηση για την καταπολέμηση της ανεργίας, την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Που θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών.

Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.

Μικροπιστώσεις για τους μικρομεσαίους


Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του επεφύλαξε κι ένα «τυράκι» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προανήγγειλε νομοθετικό πλαίσιο για μικροπιστώσεις έως το τέλος του έτους το οποίο θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα μπορούν να λάβουν δάνεια έως 15.000 ευρώ με ειδικούς όρους που ισχύουν ήδη σε άλλα κράτη - μέλη.

www.topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11642&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote