Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος
Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Εκτύπωση E-mail
28.01.08

         

Με τιμές αρχηγού κράτους, δημοσία δαπάνη θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ο οποίος κατέληξε στις 5:15 τα ξημερώματα μετά από πολύμηνη αλλά και γενναία, κατά γενική ομολογία, μάχη με τον καρκίνο. Από το πρωί οι καμπάνες σ’ όλη τη χώρα ηχούν πένθιμα, ενώ οι σημαίες στα δημόσια κτήρια και στα σχολεία κυματίζουν μεσίστιες.

Το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου έχει ήδη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ενώ προηγήθηκε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του. Αρμόδιος για να καθορίσει τις θείες λειτουργίες που θα γίνονται κατά το λαϊκό προσκύνημα είναι ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος θα ορίσει και τους κληρικούς που περιοδικά θα διαβάζουν το Ευαγγέλιο μπροστά στο σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου. Με κοινή υπουργική απόφαση -Εσωτερικών, Οικονομίας, Υγείας, Παιδείας και Εθνικής Άμυνας- κηρύχθηκε 4ήμερο εθνικό πένθος και την ημέρα της κηδείας του, την Πέμπτη, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Με την ίδια απόφαση προβλέπεται ότι η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη ενώ μέχρι την ημέρα της κηδείας θα του αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους. Η σορός θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου ενώ μπάντα και πεζοπόρο σύνταγμα και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποδίδουν τιμές, την ώρα που 21 κανονιοβολισμοί θα ηχούν στο Λυκαβηττό. Η Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου ορίστηκε η ημερομηνία της ψηφοφορίας για τη διαδοχή.


Σε τροχιά διαδοχής

 

Στις δυο το μεσημέρι συνεδίασε εκτάκτως, υπό το Μητροπολίτη Κορίστας Σεραφείμ, καθώς οι δύο παλαιότεροι μητροπολίτες Λαγκαδά και Κιλκισίας ασθενούν, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου, να κηρυχθεί χηρεύων ο αρχιεπισκοπικός θρόνος και να οριστεί έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Ελλάδος μέσα στις επόμενες 20 ημέρες για την εκλογή διαδόχου.

Όπως αποφασίστηκε, τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου από την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οποία πρέπει να παραβρίσκονται τα 2/3 των εν ενεργεία Μητροπολιτών. Η ψηφοφορία θα γίνει στο Μητροπολιτικό Ναό, παρουσία του υπουργού Παιδείας, είναι μυστική και εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος εκείνος που θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται εάν χρειαστεί έως ότου υπάρξει αποτέλεσμα.

Κλίμα συγκίνησης επικρατεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών όπου εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από νωρίς το πρωί, μόλις μαθεύτηκε η θλιβερή είδηση, για το ύστατο χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο ενώ οι καμπάνες κτυπάνε πένθιμα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου τυλιγμένο στην γαλανόλευκη υποδέχτηκε στον καθεδρικό ναό Αθηνών ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ ο οποίος και τέλεσε το τρισάγιο. Η σορός του Αρχιεπισκόπου η οποία θα τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα συνόδευαν οι στενοί του συνεργάτες.

Εν τω μεταξύ, η μητρόπολη Αθηνών τις τρεις ημέρες θα παραμείνει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να αποχαιρετίσουν τον Αρχιεπίσκοπο ενώ αναμένεται στο παρεκκλήσι του μητροπολιτικού ναού να ανοίξει βιβλίο συλλυπητήριων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι ο δήμος θα παραχωρήσει για πάντα έναν τάφο στον κεκοιμημένο Αρχιεπίσκοπο. Ο τάφος έχει ήδη βρεθεί, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου, όχι μακριά από τον τάφο του μακαριστού Σεραφείμ.

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου τελέστηκε και στο Φανάρι, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να ταξιδέψει στην Αθήνα για να παραστεί στην κηδεία, στην οποία θα παρευρεθούν επίσης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Το τέλος

 

Επί οκτώ μήνες πάλεψε σκληρά με σθένος και υποδειγματική δύναμη. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος έφυγε από τη ζωή στις 5:15 τα ξημερώματα, στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό,όπως ακριβώς επιθυμούσε, παρά τις παροτρύνσεις των γιατρών να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Στην άνιση μάχη που έδινε όλους αυτούς τους μήνες με την επάρατη νόσο διέψευσε τις προβλέψεις όλων. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι γιατροί ανησύχησαν. Ο Αρχιεπίσκοπος ένιωθε έντονη δυσφορία και άμεσα μετέβη στην αρχιεπισκοπική κατοικία η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθούσε όμως στις 3 τα ξημερώματα έπεσε σε βυθιότητα. Στις 5 τα ξημερώματα έφθασαν στο Παλαιό Ψυχικό ο υπεύθυνος εθιμοτυπίας και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Μισή ώρα αργότερα, περίπου στις 5:30 ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Θωμάς Συνοδινός επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου.

Στις 7:15 το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου μεταφέρθηκε από την αρχιεπισκοπική κατοικία στο Λαϊκό Νοσοκομείο προκειμένου να ταριχευτεί. Στις 11 π.μ. μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.


Θλίψη από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

 

Τη θλίψη τους για το θάνατο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο εξέχοντα Ιεράρχη με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά. "Με τη στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθένειας και του θανάτου έστειλε ένα μοναδικό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας", τονίζει ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για φωτισμένο Ιεράρχη, που με το ποιμαντορικό του έργο έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και στις αγωνίες τους. Νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε: "Θρηνούμε την απώλεια ενός σημαντικού θρησκευτικού ηγέτη που χαρακτηριζόταν από τιμιότητα, αγωνιστικότητα και απλότητα". Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγό του προσήλθαν στη Μητρόπολη για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαχητή και λόγιο, που υπηρέτησε πιστά την Εκκλησία, με πηγαίο πάθος και εργατικότητα.
Συλληπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ την καρτερικότητα και τη γεναιότητα του μακαριστού Χριστόδουλου εξήρε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. "Δάσκαλο, Ποιμενάρχη, Εξομολογητή, Παιδαγωγό, Πνευματικό, Οδηγητή", χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Μητροπολίτες σε μηνύματά τους εκφράζουν, μεταξύ άλλων, θλίψη και οδύνη για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και τονίζουν τη μεγάλη απώλεια για την Ελλαδική Εκκλησία. Οδύνη εξέφρασε και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου.
ert
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1164&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 29.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote