Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καταγγελία: Βρέθηκε το μικρόβιο «Λεγιονέλλα» στο σύστημα ύδρευσης του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»
Καταγγελία: Βρέθηκε το μικρόβιο «Λεγιονέλλα» στο σύστημα ύδρευσης του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Εκτύπωση E-mail
06.09.17

Καταγγελία: Βρέθηκε το μικρόβιο «Λεγιονέλλα» στο σύστημα ύδρευσης του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προειδοποιώντας για τον εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το μικρόβιο «Λεγιονέλλα» που όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ εντοπίστηκε στο δίκτυο θερμού νερού στις 29 Αυγούστου. Η ομοσπονδία επισημάνει ότι πάνω από 3.000 Νοσηλευόμενοι ασθενείς κατ’ έτος χάνουν τη ζωή τους από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η διοίκηση του νοσοκομείου από τη μεριά της απάντησε ότι το δίκτυο υδροδότησης είναι σε άριστη κατάσταση και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση βρέθηκε ύποπτο δείγμα και δόθηκαν οι οδηγίες για την αντιμετώπιση, ενώ παράλληλα ελήφθησαν μέτρα για να μην προκύψει κίνδυνος για τους ασθενείς.

Τι προκαλεί η λεγιονέλλα

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae.

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, αλλά περίπου τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila.

Προκαλεί συνήθως ειτε τον λεγόμενο πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή είτε τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως με πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος σε 5% έως 30% των κρουσμάτων περίπου.

Πού βρίσκεται το μικρόβιο

Η λεγιονέλλα μεταδίδεται αερογενώς, με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους).

Επιβιώνει σε θερμοκρασίες νερού 20 έως 45ο C και εντοπίζεται σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού, σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού και στα ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών.

Βρίσκεται, επίσης, σε ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους και διατάξεις στεγάνωσης σε θερμαντήρες νερού, δεξαμενές ζεστού νερού, στις εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες και επιβιώνει μέσα σε άλλα βακτήρια και αμοιβάδες.

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11632&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.09.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων