Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Κάνναβη: μερικά πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν
Κάνναβη: μερικά πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν Εκτύπωση E-mail
02.09.17

Κάνναβη: μερικά πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν Εχουν περάσει ακριβώς 60 χρόνια -σχεδόν δυο γενιές- από τότε που απαγορεύτηκε η καλλιέργεια και της κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας. Ετσι, σήμερα αυτοί που ασχολούνται με την καλλιέργειά της καλούνται να την ανακαλύψουν εκ νέου. Νέοι άνθρωποι σε όλα τα σχετικά εγχειρήματα, ωστόσο μετρούν χρόνια αγώνα κατά της δαιμονοποίησής της.

Το 1928, όπως μας πληροφορεί ο συλλογικός τόμος Canavaccio (εκδόσεις HETERON,2008), αποτελεί βασική γεωργική καλλιέργεια, λειτουργούν 10 κανναβουργεία -εργοστάσια επεξεργασίας ινών- κυρίως για τη δημιουργία σκοινιών.

Οι περιοχές και εκτάσεις παραγωγής καθορίζονταν με υπουργικές αποφάσεις: Θεσσαλονίκη (η ΒΙΛΚΟ μεταφράζεται σε βιομηχανία λινού καννάβεως), Γιαννιτσά, Βέροια, Κιλκίς, Βοιωτία, Μεσολόγγι, Ξάνθη παράγουν ίνες για την κατασκευή σπάγκων, σχοινιών, υφασμάτων για σάκους και για πανιά πλοίων. Σε άλλα μέρη από τον σπόρο παρήγαν έλαια για χρήση στη σαπουνοποιία και τη βερνικοποιία.

Υπάρχουν αναφορές για πάνω από 7.000 καλλιεργούμενα στρέμματα το 1952, ενώ μέχρι το 1957, που απαγορεύτηκε και η κλωστική, λειτουργούσαν 7 κανναβουργεία, με παλαιότερο το εργοστάσιο Δεσύλλα στην Κέρκυρα που ιδρύθηκε το 1871 και στην ακμή του απασχολούσε 1.500 εργάτες. Το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο ήταν στην Εδεσσα...

Αυτά για την ιστορία. Ομως έκτοτε το πράγμα έχει προχωρήσει κάμποσο μπροστά και βάσιμα πλέον υποστηρίζεται ότι πρόκειται για το φυτό που θα σώσει τον πλανήτη: δεν είναι ότι μπορεί να καλύψει καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες από διατροφή, ένδυση μέχρι και στέγαση. Ούτε ότι αποτελεί φάρμακο για πολλές ασθένειες όπως αποδεικνύουν οι έρευνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Είναι κυρίως ότι πρόκειται για ένα οικολογικό φυτό, που καθαρίζει νερό και έδαφος και η στρεμματική του απόδοσή του σε οξυγόνο μπορεί να είναι έως και 40% μεγαλύτερη συγκρινόμενη με αυτή ενός δάσους. Σύμφωνα με τον Chris Conrad, συγγραφέα του ΗΕΜP Lifeline to the Future (creative Εχpressions publishing Los Angeles/1993), όχι μόνο μπορεί να υποκαταστήσει τον ξυλοπολτό για την παραγωγή χαρτιού αλλά και τα ορυκτά καύσιμα αφού παρέχει καύσιμη βιομάζα ενώ -προ 25ετίας μόνο- παρείχε πάνω από 50.000 εμπορικά προϊόντα. Αλλωστε πολλοί ακόμη υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το αντίδοτο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Και απορεί κανείς γιατί δεν το χρησιμοποιούμε ώστε να πρασινίσουμε τους ρημαγμένους ορεινούς όγκους πέριξ της πρωτεύουσας μπας και καταφέρουμε να ανασάνουμε επιτέλους...

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11620&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote