Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Πέθανε ο σπουδαίος Σαμ Σέπαρντ
Πέθανε ο σπουδαίος Σαμ Σέπαρντ Εκτύπωση E-mail
01.08.17

Σαμ Σέπαρντ Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Είχε τρία παιδιά, δύο με την Τζέσικα Λανγκ και ένα με την ηθοποιό Ο-Λαν Τζόουνς.

Ο Σαμ Σέπαρντ είχε γεννηθεί σις 5 Νοεμβρίου 1943 στο Ιλινόις των ΗΠΑ. Επί 50 χρόνια στιγμάτισε με το έργο του τα καλλιτεχνικά πράγματα στις ΗΠΑ, αλλάζοντας επί της ουσίας το σύγχρονο αμερικανικό θέατρο.

Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί «ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας της γενιάς του».

Διακρίθηκε τόσο για το συγγραφικό του έργο (θέατρο, διηγήματα, νουβέλες) όσο και για την ερμηνευτική του δεινότητα σε θέατρο και κινηματογράφο, ενώ υπήρξε σκηνοθέτης σημαντικών έργων.

Έχει βραβευτεί με Πούλιτζερ, ενώ έχει γράψει πάνω από σαράντα πέντε θεατρικά έργα καθώς και τη συλλογή διηγημάτων «Διασχίζοντας τον παράδεισο» και δύο μυθιστορήματα («Motel Chronicles» και «Hawk Moon»).

Ως ηθοποιός έχει εμφανιστεί σε πάνω από είκοσι πέντε ταινίες και το 1984 διεκδίκησε ένα Όσκαρ για την ερμηνεία του στο φιλμ «Οι κατάλληλοι άνθρωποι».

Κέρδισε Χρυσό Φοίνικα για το σενάριό του για την ταινία «Παρίσι-Τέξας» στο Φεστιβάλ Καννών 1984, ενώ έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «Far North» το 1988.

Υπήρξε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων, ενώ τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας το 1992 και το 1994 έγινε δεκτός στο Theatre Hall of Fame.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11552&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote