Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κυπριακό και Τουρκία στο επίκεντρο των επαφών της Φ. Μογκερίνι
Κυπριακό και Τουρκία στο επίκεντρο των επαφών της Φ. Μογκερίνι Εκτύπωση E-mail
22.07.17

Τσίπρας - Μονγκερίνι Την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση το Κυπριακό βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Η Ελλάδα αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ, προκειμένου να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Τσίπρας και η κ. Μογκερίνι συζήτησαν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αυτή η προοπτική, όπως επεσήμανε, περνάει από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και τον σεβασμό της αρχής καλής γειτονίας από την Τουρκία με τερματισμό της παραβατικής στρατιωτικής δραστηριότητάς της στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η ενταξιακή πορεία και ο διάλογος με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τώρα πιο αναγκαίος από ποτέ.

Η Φ. Μογκερίνι αναφερόμενη στο Κυπριακό είπε: «Eίμαι ευγνώμων για τον ρόλο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο προσωπικός σας ρόλος -ακόμα και από απόσταση- στο Κραν Μοντανά ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης θετικής λύσης για το Κυπριακό. Είναι προτεραιότητα για εμένα προσωπικά και για ολόκληρη την Ένωση».

«Πρέπει να επιμείνουμε» στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιμείνουμε», συμπλήρωσε η κ. Μογκερίνι.

«Κρατάμε ανοιχτούς δρόμους για Τουρκία και Βαλκάνια»

Η Φ. Μογκερίνι είχε επαφή και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με το θέμα της Τουρκίας να βρίσκεται στο επίκεντρο.

«Η εξωτερική μας πολιτική είναι να κρατάμε για όλα τα Βαλκάνια και για την Τουρκία ανοιχτούς τους δρόμους σε έναν σύγχρονο, προοδευτικό τρόπο άσκησης διακρατικών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής. Και αν μπορούμε έστω και ένα τοις χιλίοις να βοηθήσουμε, να αποτρέψουμε να πάμε στο παρελθόν είναι κέρδος και για τον πολιτισμό μας και για τις δύο χώρες μας και για όλους μας», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας πως «εμείς θέλουμε μία Τουρκία καλή γείτονα».

«Λυπάμαι ως φίλος της Τουρκίας, όταν αντιλαμβάνομαι ότι σκέφτεται με όρους που είναι πίσω από την εποχή μας. Και για το Κυπριακό, όταν σκέφτεται ότι πρέπει να έχει δικαιώματα παρέμβασης, στρατεύματα κατοχής. Αυτά είναι φαινόμενα άλλης εποχής, η οποία έχει τελειώσει», είπε επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Σαφώς αναμένουμε να κάνει κάποια βήματα η Τουρκία που να δείχνουν ότι δεσμεύεται προς τις ίδιες αρχές που έχει υπογράψει όταν έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα της Ε.Ε.», τόνισε από την πλευρά της η κ. Μογκερίνι, η οποία αναφερόμενη στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, της ελευθερίας των ΜΜΕ, καθώς και των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης στη χώρα, είπε ότι θα πρέπει να τηρούνται.

Η κ. Μογκερίνι εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε. των χωρών των Δ. Βαλκανίων, τονίζοντας ότι τόσο για την ίδια όσο και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνιστά μεγάλη προτεραιότητα καθώς διασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επισήμανε δε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες που θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με το Κυπριακό τόνισε ότι διαπίστωσε την εξαιρετική δουλειά που έκανε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει επαρκής ουσία για να συνεχιστεί η διαδικασία όταν θα είναι κατάλληλες οι πολιτικές συνθήκες».

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11529&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 22.07.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote