Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Κανείς δεν μπορεί να υψώσει ανάστημα στον Ερντογάν» Εκτύπωση E-mail
20.07.17

Σπάνια συνέντευξη από τη φυλακή παραχώρησε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μιλώντας για την κατάσταση στην Τουρκία του Ερντογάν, την επερχόμενη δίκη του, αλλά και τις προσωπικές του ευθύνες στο κουρδικό ζήτημα.
 

Ο ηγέτης του κόμματος HDP, ένα από τα δέκα στελέχη που έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί με την κατηγορία ότι υποκινούν την τρομοκρατία, εκτίμησε ότι κανένας δικαστής δεν μπορεί να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ προεξόφλησε οτι η δίκη του δεν θα είναι δίκαιη, από τη στιγμή που τον έχουν χαρακτηρίσει τρομοκράτη.

Σε γραπτή του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters ο συμπρόεδρος του HDP αναγνώρισε ότι έχει μερίδιο ευθύνης διότι δεν μπόρεσε να εμποδίσει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Τόσο ο Ντεμιρτάς όσο και οι υπόλοιποι συλληφθέντες του HDP κατηγορούνται στην πλειονότητά τους για δεσμούς με το PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες οι οποίες τους βαρύνουν.

«Η απόφαση να συλληφθούμε εγώ και οι συνάδελφοί μου ήταν πολιτική. Το τρέχον διάστημα, το δικαστικό σώμα της Τουρκίας βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του AK», υπογράμμισε ο Ντεμίρτας, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχει ιδρύσει ο Ερντογάν.

«Κανένας δεν έχει πιθανότητες να τύχει μιας δίκαιης δίκης», πρόσθεσε, απαντώντας στις ερωτήσεις του Ρόιτερς τις οποίες του παρέδωσαν οι συνήγοροί του.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει επικρίσεις τόσο εντός της χώρας όσο και από την ΕΕ διότι φέρεται να έχει καθυποτάξει στις επιθυμίες του το δικαστικό σώμα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα. Πάνω από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

«Δυστυχώς κανένας δικαστής στην Τουρκία δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στις παράνομες και παρεμβατικές δηλώσεις του Ερντογάν. Οι δικαστές αντιμετωπίζουν την απειλή απομάκρυνσης, καθαίρεσης ή φυλάκισης. Ασφαλώς καθιστούμε τον Ερντογάν και τους δικαστικούς που τον υπακούνε υπεύθυνους», ανέφερε ο Ντεμίρτας.

Το HDP υπό την καθοδήγηση του Ντεμιρτάς είχε γίνει η τρίτη δύναμη της τουρκικής Βουλής με την υποστήριξη την πολυπληθούς κουρδικής μειονότητας, αλλά και αρκετών φιλελεύθερων Τούρκων που δεν συμφωνούσαν με τις ενέργειες και τη ρητορική του Ερντογάν.

Οι εισαγγελείς ζητούν να επιβληθούν ποινές κάθειρξης 142 ετών στον Ντεμίρτας και 83 ετών στην πρώην συμπρόεδρο του, τη Φιγκέν Γιουκσεντά, για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Ντεμιρτάς αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου όταν οι αστυνομικοί του είπαν ότι δεν θα του έβγαζαν τις χειροπέδες κατά την ακροαματική διαδικασία.

Το HDP έχει δώσει στη δημοσιότητα έργα του από τη φυλακή: διηγήματα, αλλά και δύο πίνακες ζωγραφικής, ο ένας από τους οποίους εικονίζει ένα άλογο και ο δεύτερος ένα παιδί που κοιτάζει έξω από μια μισάνοιχτη πόρτα.

Τον Ιούλιο του 2015, η ανακωχή που κρατούσε δυόμισι χρόνια και μια ειρηνευτική διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί ιστορική κατέρρευσε, με αποτέλεσμα στην περιοχή να ξεσπάσουν τα πιο αιματηρά επεισόδια των τελευταίων ετών. Ο Ντεμίρτας είπε ότι και το HDP θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να περισωθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και το AK θεωρούσαν ότι η ειρηνευτική διαδικασία τους κόστιζε ψήφους κι αποφάσισαν να την τερματίσουν. Το PKK δεν έκανε αρκετά για να αναζωογονήσει τη διαδικασία και να αποτρέψει την πολιτική του πολέμου και της βίας του AK», έκρινε ο Ντεμίρτας.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11524&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote