Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εξεταστική ζήτησε η Ν.Δ.
Εξεταστική ζήτησε η Ν.Δ. Εκτύπωση E-mail
08.07.17

07s10nd Σφίγγει τη μέγγενη Καμμένου στην κυβέρνηση με την κατάθεση αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η Πειραιώς. Το κείμενο που φέρει τις υπογραφές σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. με πρώτη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνει βαριές αιχμές για υπόθεση που αγγίζει την ανεξαρτησία των δημοκρατικών θεσμών και για επιχείρηση συσκότισης από την κυβέρνηση.

Η πρόταση πλαισιώνεται από πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα για τους λόγους της εμπλοκής του κυβερνητικού εταίρου στην υπόθεση «Noor 1», αλλά και από σαφή υπονοούμενα για παράβαση της διάκρισης των εξουσιών, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και παράβαση καθήκοντος των εμπλεκομένων, από τις οποίες προκύπτουν ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Προαναγγέλλοντας την κατάθεση του αιτήματος χθες το πρωί, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας μίλησε για «σκανδαλώδη» και «δύσοσμη» υπόθεση που η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει –ανέφερε ενδεικτικά ότι ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας ούτε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος έχουν διατάξει ΕΔΕ για τον αξιωματικό του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη που εμπλέκεται στην υπόθεση– και μίλησε για «σοβαρότατο πρόβλημα» στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. «Η Ν.Δ. θα κάνει τα πάντα για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης», διαμηνύει η Πειραιώς που προειδοποιεί ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να έρθουν «όλα στο φως» και ότι οι ευθύνες δεν παραγράφονται και θα αποδοθούν σε όσους τις έχουν. Η τελευταία επισήμανση δεν αφορά μόνο την υπόθεση «Noor 1», αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση του 2015 που οδήγησε στα capital controls, καθώς η Ν.Δ. επανέλαβε χθες, στον απόηχο των αποκαλύψεων της «Κ» για το σχέδιο Β που επεξεργαζόταν ο Γκλεν Κιμ, ότι η εξεταστική για την εν λόγω περίοδο είναι «επιβεβλημένη» και θα γίνει.

Στην πρόταση που κατατέθηκε επισημαίνονται συγκεκριμένα γεγονότα και ερωτήματα, τα οποία αφορούν τους λόγους και τα κίνητρα της εμπλοκής του κ. Καμμένου στην υπόθεση, ερωτήματα για άλλες επαφές του υπουργού με τον κρατούμενο ή με άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται, για την επίσκεψη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Τζίβα στον κρατούμενο Γιαννουσάκη. Και, βέβαια, επαναλαμβάνεται το βασικό πολιτικό ερώτημα: Γνώριζε ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες του κ. Καμμένου και αν ναι, πότε ενημερώθηκε; Αν δεν γνώριζε, είναι επιτρεπτό να μην ενημερώνεται για μια «τόσο σοβαρή ανάμειξη του υπουργού του στη Δικαιοσύνη;». Σαφείς είναι και οι αιχμές που αφήνονται για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών.
Παρέμβαση Κουτσούμπα

Η Ν.Δ. προσβλέπει σε στήριξη του αιτήματός της από σύσσωμη την αντιπολίτευση –πλην της Χρυσής Αυγής– καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως απομονωμένη και έχει εκτεθεί με τη συνεχή άρνησή της να δώσει εξηγήσεις. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και ενδεχομένως η Eνωση Κεντρώων στηρίζουν την πρόταση της Ν.Δ., ενώ απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η προχθεσινή παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα στην Ολομέλεια για τον κ. Καμμένο, εκ της οποίας, όπως έλεγε στέλεχος της Πειραιώς, «δεν βλέπουμε γιατί να μη στηρίξει και το ΚΚΕ». Τα βλέμματα στρέφονται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα αποφασίσει για τον προγραμματισμό της σχετικής συζήτησης, παρότι στην Πειραιώς θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καθυστερήσει την επίμαχη συζήτηση. Μια πρόγευση προθέσεων δόθηκε ήδη χθες με την απόρριψη από την κυβερνώσα πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του αιτήματος του Σπ. Λυκούδη που στηρίχθηκε από όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εμφανιστεί ενώπιόν της ο κ. Καμμένος για να δώσει εξηγήσεις. O Ν. Παρασκευόπουλος επανέλαβε το επιχείρημα ότι η εμπλοκή της Βουλής σε υπόθεση που διερευνά η Δικαιοσύνη μπορεί να προκαλέσει ζημιά, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής Τ. Χριστοδουλοπούλου απέρριψε το αίτημα ως «αόριστο και ανεπαρκές». «Αποδείχθηκε ξανά ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διερευνηθεί η σκανδαλώδης υπόθεση», αντέδρασε η Ν.Δ. προσθέτοντας ότι «ο πανικός τους δεν κρύβεται».

Απάντηση Μαρινάκη στον Π. Καμμένο

Μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου δημοσιοποίησε χθες ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον διέξοδος στο αδιέξοδο που μόνος του δημιούργησε ο κ. Καμμένος με τις δόλιες ενέργειές του». Ο κ. Μαρινάκης κάνει λόγο για συνταρακτικές αποκαλύψεις, «συντριπτικά αποδεικτικές εγκληματικής μεθόδευσης εις βάρος αθώου» και κατηγορεί τον κ. Καμμένο ότι «αντλώντας γνώση από τον τρόπο της προσωπικής του λειτουργίας, αποδίδει σε άλλους ό,τι ο ίδιος πράττει. Δολοπλοκεί, απειλεί, συκοφαντεί προκλητικά και υποκρίνεται τον προστάτη της Δικαιοσύνης, την απόπειρα χειραγώγησης του έργου της οποίας έχει ομολογήσει». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι «ο Μαρινάκης δεν επιζήτησε ποτέ και από κανέναν κάλυψη. Των δικών σας εγκλημάτων, κ. Καμμένε, βιώνει την αποκάλυψη. Οργανωμένο είναι το δικό σας έγκλημα, κ. υπουργέ».

Την ίδια στιγμή, ο κατάδικος ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Unfollow, δίνει μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από αυτή που ο κ. Καμμένος έχει παραθέσει. Αναφέρει, ειδικότερα, ότι δεν ζήτησε ο ίδιος τη βοήθεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ότι η προσέγγιση έγινε αντίστροφα και ότι «ο κ. Καμμένος μου είπε δώσε τον Μαρινάκη».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11504&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 08.07.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote