Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Είκοσι δύο βουλευτές με τον Βενιζέλο Εκτύπωση E-mail
26.01.08
«Εκτελεστή της ενότητας» αποκαλούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι σκληροί του «ρεύματος».Τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη η ώρα προσέλευσης ήταν η ίδια, όπως και ο τόπος της συνάντησης.

 Αυτοκίνητα και συνωστισμός δεν παρατηρήθηκαν. Οι γείτονες δεν κατάλαβαν τίποτα, ενώ οι φωτορεπόρτερ που περίμεναν σε γειτονικό δρόμο έμειναν με άδειες τις κάρτες μνήμης των μηχανών τους. Οι περισσότεροι καλεσμένοι έφτασαν στην είσοδο της πολυκατοικίας, στις αρχές της οδού Ηροδότου, με τα πόδια. Η Βουλή, άλλωστε, όπου ως βουλευτές που είναι παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, δεν είναι μακριά από το διαμέρισμα της κυρίας Ελ. Κούρκουλα. Ο λόγος είναι για τα δύο δείπνα που οργάνωσε η πρώην βουλευτής στο σπίτι της προκειμένου να βρεθούν σε φιλική ατμόσφαιρα και να ανταλλάξουν απόψεις οι βουλευτές που στήριξαν -και βλέπουν ακόμη θετικά- το εγχείρημα του κ. Ευ. Βενιζέλου. Ο χρόνος που επιλέχθηκε -η νύχτα πριν και η νύχτα μετά τη συνάντηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- έδωσε το χρώμα αλλά και το περιεχόμενο στις συζητήσεις που έγιναν.

Ο μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών -σύμφωνα με πληροφορίες 22- έδωσε το παρών στο δείπνο της Τετάρτης. Την επομένη συμμετείχαν 18 βουλευτές καθώς κάποιοι είχαν ήδη αποχωρήσει για τους νομούς όπου εκλέγονται. Και στις δύο συναντήσεις, όμως, το κλίμα δεν ήταν καθόλου καλό για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι καλεσμένοι δεν μασούσαν τα λόγια τους. Η εκτίμηση που κυριάρχησε ήταν πως «ο Παπανδρέου διαχειρίζεται τη φθορά και την ήττα». «Για να αποφύγει την αμφισβήτηση διολισθαίνει στον αυταρχισμό», διαπίστωσε βουλευτής από νομό της Πελοποννήσου. «Μιλάει για την ενότητα. Ενότητα για τι; Για να διαφυλάξουμε την… επόμενη νίκη του Καραμανλή;» αναρωτήθηκε συνάδελφός του από τη Βόρεια Ελλάδα. «Είναι ψυχρός εκτελεστής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ!» προσέθεσε στέλεχος που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του κ. Ευ. Βενιζέλου.Σε ό,τι αφορά στις επόμενες κινήσεις αυτές βγήκαν μέσα από ατάκες με… χιούμορ! «Βαγγέλη, αν ξέρεις κανέναν από τους πανεπιστημιακούς», είπε με περιπαικτική διάθεση βουλευτής, «να του προτείνεις να καλέσει τον… Γιώργο»! Σε ό,τι αφορά στην ίδρυση του ομίλου, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «η ιδέα είναι να γίνει μετά τη γιορτή των… ερωτευμένων, στις 14 Φεβρουαρίου», ώστε να έχει προηγηθεί η ομιλία του κ. Κ. Σημίτη σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ, που είναι προγραμματισμένη για εκείνη τη μέρα. Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο κ. Ν. Κοτζιάς. «Αναλαμβάνει το “ΙΣΤΑΜΕ- Ανδρέας Παπανδρέου” ο μεγαλύτερος υβριστής του Ανδρέα», σημείωσε βουλευτής που ήταν πολύ κοντά στον ιδρυτή του Κινήματος. Επί της ουσίας όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ομιλία που θα κάνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην Παλιά Βουλή στις 7 Φεβρουαρίου για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Προς μια μετα-αντιπροσωπευτική Δημοκρατία».

Οσοι έδωσαν το παρών και το βράδυ της Πέμπτης ζήτησαν από τον κ. Ευ. Βενιζέλο να τους μεταφέρει το διάλογο που είχε με τον κ. Γ. Παπανδρέου. «Ηταν ακραία προσβλητικός και ουσιαστικά μου είπε ότι θα με διαγράψει ό,τι και να κάνω», φέρεται να απάντησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην επιβεβαιώσει κανείς την παρουσία του άλλου στις συναντήσεις. Και το κράτησαν! Γιατί ξέρουν, όπως λένε, ότι «η Χαρ. Τρικούπη δεν θα αφήσει αναξιοποίητη την ευκαιρία». «Τα δείπνα και η ανταλλαγή προβληματισμών είναι στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων», σπεύδουν ήδη να απαντήσουν στην κριτική που θα τους ασκηθεί. «Η συμμετοχή σε ένα κόμμα περιορίζει τα πολιτικά δικαιώματα, τα ατομικά ούτε ο Θεός δεν μπορεί να περιορίσει», είπε χαρακτηριστικά στον ΕΤ βουλευτής που πήγε και στα δύο δείπνα.

Η παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων από τον κ. Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται και στις δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης που θα ακολουθήσουν μια πιθανή διαγραφή του κ. Ευ. Βενιζέλου. Οπως έχει ήδη γράψει ο ΕΤ, η κίνηση δεν θα είναι ομαδική, ενώ σε πρώτη φάση θα πρέπει να αναμένονται κάτι παραπάνω από δέκα δηλώσεις «ώστε να μπορεί να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα». Οι κινήσεις αυτές μπορεί να προέλθουν από τον κύκλο των βουλευτών που στήριξαν το βουλευτή Θεσσαλονίκης στη μάχη της διαδοχής και οι περισσότεροι από τους οποίους παρευρίσκονταν και στα δείπνα στο σπίτι της κυρίας Ελ. Κούρκουλα. Δηλαδή οι κ.κ. Α. Λοβέρδος, Α. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης, Χ. Βερελής, Μ. Αποστολάκη, Τ. Αντωνίου, Ε. Καϊλή, Σ. Ράπτη, Λ. Γρηγοράκος, Ε. Νασιώκας, Π. Σγουρίδης, Β. Γερανίδης, Δ. Λιντζέρης, Κ. Καρτάλης, Ρ. Ζήση, Ν. Αλευράς, Γ. Παπαγεωργίου, Ελ. Τσουρή, Γ. Λιάνης, Σ. Μερεντίτη, Π. Ρήγας,M. Βέρρας κ.ά.


Η τακτική του Γιώργου ενάντια στο «δούρειο ίππο»
Tου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Την ώρα που η κριτική εναντίον του ότι δεν αξιοποίησε την 11η Νοεμβρίου για «τη φυγή προς τα εμπρός», έχασε για άλλη μία φορά πολύτιμο χρόνο και λειτουργεί παράλληλα με τις ανάγκες της κοινωνίας επιστρέφει κλιμακούμενη στο προσκήνιο, ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει στην τακτική προ της 11ης Νοεμβρίου.

Αντιμετωπίζει τον Ευ. Βενιζέλο όχι ως εσωκομματικό αντίπαλο αλλά ως «ενεργούμενο των συμφερόντων για την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος».

Επιχειρεί δε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της πολιτικής απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις εξωθεσμικών κέντρων «σε μία περίοδο που ο Καραμανλής καθίσταται όλο και περισσότερο αδύναμος», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες.

«Δεν παλεύει για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για όλο το πολιτικό σύστημα που βρίσκεται σε άμυνα», διαμηνύουν και υποστηρίζουν ότι αυτό που έχει παρουσιαστεί ως η ίδρυση ή η μη ίδρυση ενός ομίλου προβληματισμού πρόκειται για κίνηση αμφισβήτησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για ένα «δούρειο ίππο», όπως λένε, ενάντια στο σημερινό πολιτικό σύστημα.

Την επιλογή του Γ. Παπανδρέου στηρίζει ο τρίτος των υποψηφίων για την προεδρία Κ. Σκανδαλίδης. Δεν τάσσεται υπέρ των διαγραφών αλλά φέρεται να εκτιμά ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκείνος που δεν άφησε αμέσως μετά την 11η Νοεμβρίου στον κ. Παπανδρέου περιθώρια για συνεννόηση και συνεργασία.

«Ποτέ δεν ήμουν υπέρ των διαγραφών. Αλλά εδώ είναι σαφές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν όμιλο επιστημόνων και αυτό δεν μπορούσε να περάσει στο ντούκου», λέει στον ΕΤ ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας.

Στέλνει μάλιστα και μήνυμα στον κ. Βενιζέλο να μην προχωρήσει στην ίδρυσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Βαγγέλης είναι ένας όμιλος από μόνος του. Τι του χρειάζεται ο δεύτερος;».
«Ο Γιώργος απλώς τους πρόλαβε για να έχει χρόνο να ανασυνταχθεί. Θα έκαναν κόμμα για να κατέβουν στις ευρωεκλογές», είναι η προωθημένη εκτίμηση με βάση την οποία φέρεται να κινήθηκε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ επιβεβαιώνεται από κάθε επίσημη κομματική πηγή ότι «η ίδρυση του ομίλου θα σημάνει και διαγραφή Βενιζέλου».

Στο ερώτημα αν ο Γ. Παπανδρέου έχει συνυπολογίσει το κόστος που θα έχει για το ΠΑΣΟΚ μία διαγραφή Βενιζέλου - οι πληροφορίες επιμένουν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Κ.Ο., αφού ένας όχι μικρός αριθμός βουλευτών φέρονται έτοιμοι να ακολουθήσουν το βουλευτή Θεσσαλονίκης – η απάντηση που δίνεται από το περιβάλλον Παπανδρέου είναι η εξής: «Αν συνεχίσουμε με όρους της προηγούμενης τετραετίας, με όρους υπονόμευσης, επίπλαστης ενότητας και δήθεν συντροφικότητας, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο».

Είναι πάντως αξιοσημείωτο το ότι, ενώ το σύνολο των δημοσκοπήσεων αλλά και η συνισταμένη των πολιτικών αναλύσεων δεν επιτρέπουν αισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν με περισσή αισιοδοξία ότι «όταν “τελειώσει” με όσους του πριονίζουν την καρέκλα και καθαρίσει το πεδίο, η ανάκαμψη θα είναι ζήτημα χρόνου…».

Υπό αυτό το κλίμα, είναι σαφές ότι το πρόσφατο άνοιγμα του Γ. Παπανδρέου στον Ευ. Βενιζέλο έχει πέσει ήδη στο κενό, αν και η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι τα στελέχη του ρεύματος θα συμμετέχουν κανονικά στα κλιμάκια του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Σε αντίθεση δε με τα όσα λέγονται εντός του ρεύματος περί ομάδας είκοσι και πλέον βουλευτών «που είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τον Βενιζέλο αν διαγραφεί», στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν – και μένει να επιβεβαιωθούν – ότι «μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού».

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1150&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote