Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συνέδριο, καύσωνας και φλερτ από τον Τσίπρα
Συνέδριο, καύσωνας και φλερτ από τον Τσίπρα Εκτύπωση E-mail
01.07.17

Συνέδριο, καύσωνας και φλερτ από τον Τσίπρα - Media Μια νέα πορεία ανόδου επιχειρεί να χαράξει η ΔΗΣΥ από σήμερα έως την Κυριακή
Μέσα σε πολιτικό και μετεωρολογικό καύσωνα αρχίζει την Παρασκευή το ιδεολογικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με πολλά και σοβαρά προβλήματα να ταλανίζουν τον χώρο, σε μια προσπάθεια για πολιτική και στελεχική ανάκαμψη και αναζωογόνηση.

Τα μέτωπα εντός και εκτός συνεδρίου είναι πολλά και η έκβασή του το βράδυ της Κυριακής παραμένει ερωτηματικό. Συγκεκριμένα το κλίμα του συνεδρίου διεξάγεται σε μια καυτή πολιτική συγκυρία για την Κεντροαριστερά. Τα ζητήματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα του χώρου είναι:
Η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για πολιτική και προγραμματική συνεργασία που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ δημιουργεί προβλήματα στρατηγικής.
Η πίεση από ηγετικά στελέχη του χώρου να «στραφούν» προς την Κεντροδεξιά εγκαταλείποντας τις ίσες αποστάσεις, καθώς διαφωνούν με τη ρητορική περί αβύσσου που χωρίζουν τη ΔΗΣΥ από τη Ν.Δ.
Η έντονη διαφωνία σημαντικών στελεχών (Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη) για την πορεία της ΔΗΣΥ και την αξίωση εδώ και τώρα να διαλυθούν κόμματα και κινήσεις και να συγκροτηθεί νέος κομματικός σχηματισμός.
Η αξίωση ελεύθερων σκοπευτών εκτός ΔΗΣΥ (Ώρα Αποφάσεων, πρώην στελέχη των 58 και της Ελιάς) να κινηθούν προς την κατεύθυνση της διάλυσης όλων των κομμάτων και της άμεσης εκλογής από τη βάση νέου επικεφαλής. Στη θέση αυτή φαίνεται να επιμένει – στην παρούσα φάση – και το Ποτάμι, ως όρο για να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.
 
Το παιχνίδι Τσίπρα
Ξετυλίγοντας το κουβάρι των πιέσεων πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατάσταση αυτή διαμορφώνεται σε μια συγκυρία όπου η ΔΗΣΥ μπορεί να έχει μια δημοσκοπική άνοδο, αλλά δεν δείχνει σημάδια θεαματικής πολιτικής ανάκαμψης, αφού οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «κεντροαριστεροί» είναι πολύ περισσότεροι από όσους εκφράζουν την εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη κίνηση.
Μάλιστα εσωκομματικοί αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά αμφισβητούν τη δική της αισιοδοξία ότι μπορεί η ΔΗΣΥ να βρεθεί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, αμφιβάλλοντας αν μπορεί να ξεπεράσει έστω το ποσοστό του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής στις επόμενες εκλογές και να βρεθεί στην τρίτη θέση.
 
Τη συγκυρία αυτή, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, επιχειρεί να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός μέσα από τις προτάσεις του για συνεργασία με στόχο να «κόψει» την οποιαδήποτε ροή πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που τον εμπιστεύτηκαν εκλογικά μετά το 2012.
Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν πολλαπλή στόχευση πίσω από το «αναζωπυρωμένο φλερτ» του Τσίπρα, μετά την «αλγεινή», όπως τη χαρακτηρίζουν, συμπεριφορά του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου η συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο για εκ νέου κυβερνητική συνεργασία είχε κλειστεί πριν καν στηθούν οι κάλπες. Εκτιμούν λοιπόν ότι ο Τσίπρας μέσα από «έωλες» προτάσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί:
Να πείσει παλιούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που τον εμπιστεύτηκαν την τελευταία πενταετία ότι τους αφουγκράζεται και επιθυμεί να τους εκφράσει.
Να «μπλοκάρει» την όποια επαφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντάσσοντας την άρνησή της για συνεργασία με την Αριστερά σε «κεντροδεξιό προσανατολισμό».
Να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα και αναστάτωση με δεδομένη τη θέση του ότι «βαρίδια», όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρέπει να φύγουν από τη μέση για να ευνοηθεί ο διάλογος.
Να παγώσει την όποια διαδικασία επανασύστασης ενός μεγάλου κόμματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού η όποια όσμωση της ΔΗΣΥ με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τάσεις φυγής σε στελέχη που κινούνται κοντά στην Ώρα Αποφάσεων και το Ποτάμι.
Να πείσει τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ότι ο ίδιος επιθυμεί τη συνεργασία και στο εσωτερικό με τις ευρύτερες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις υποσχόμενος μετεκλογικό τέλος στην «αντιμνημονιακή» σχέση του με τους ΑΝΕΛΛ. Να σημειώσουμε εδώ ότι η «ανορθόδοξη» αυτή σχέση αποτελεί εστία ανησυχίας στους ένθερμους κεντροαριστερούς υποστηρικτές του από την Ε.Ε.
 
Βλέπουν σκοπιμότητα
Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές Τσίπρα στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Φώφη Γεννηματά, αφού είναι ένα θέμα που επιταχύνει εσωκομματικές διαδικασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μπορεί να είναι ένα επικοινωνιακό ατού με στόχο τη δημοσκοπική ανάκαμψή του.
Όπως λένε συνεργάτες της Γεννηματά, η παγίωση της υπεροχής της Ν.Δ. με τόσο μεγάλη διαφορά τείνει να γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός επιχειρεί μέσα στη ραστώνη των διακοπών να οργανώσει ένα σχέδιο αντεπίθεσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και τις πληροφορίες ότι στην πρόταση συνεργασίας αναμένεται να επανέλθει μέσα από την ομιλία του στη ΔΕΘ δίνοντας και σημεία ενός οδικού χάρτη.
 
Σημειώνουν ότι η πρόταση δεν συνέπεσε με την έναρξη του συνεδρίου, αλλά αποτελεί μια βολή στην πολιτική ηρεμία και την άρση των φαινομένων εσωστρέφειας, αφού γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου ότι η προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας της ΔΗΣΥ με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το «κόκκινο πανί» για πολλά στελέχη.
Τονίζουν ακόμη ότι επιχειρείται μια προσπάθεια αντιστροφής του πολιτικού κλίματος, αφού σημειώνουν ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Γεννηματά στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στην ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από απλούς ψηφοφόρους. «Με σταματάνε στο δρόμο και μου λένε “καλά τα είπες”» σχολίασε η ίδια προχθές από την Καλαμάτα.
 
Η πρόταση συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα στη Βουλή γίνονται διαδικασίες ενοχοποίησης στελεχών όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η μόνιμη επωδός πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών ότι το ΠΑΣΟΚ βύθισε τη χώρα στα μνημόνια, αποσιωπώντας την περίοδο Καραμανλή, που είχε σε περίοπτη υπουργική θέση τον Πάνο Καμμένο, δεν δημιουργεί πολιτικές συνθήκες σύγκλισης των χώρων, υποστηρίζουν στη Χ. Τρικούπη, αλλά αποτελεί περισσό θράσος.
Μάλιστα πιο ψύχραιμα στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχει σκοπιμότητα σε τέτοιες προτάσεις, προκειμένου να αναγκάσουν τη Γεννηματά να αντιδράσει οργισμένα ώστε να αποδοθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ η ευθύνη του όποιου ναυαγίου την ώρα που ο δίαυλος είναι ναρκοθετημένος από τους ίδιους, όπως λένε.
 
Πιέσεις ευρωσοσιαλιστών
Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι το φλερτ Τσίπρα αναγκάζει εκ των πραγμάτων τη Γεννηματά να το αποκρούσει με μεγάλη ένταση, προκειμένου να περιφρουρήσει τον χώρο της. Κι αυτό γιατί επισημαίνουν ότι είναι σωστή η ρητορική της πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη λογική «αδύναμων κυβερνήσεων», όπου ένα μεγάλο κόμμα στηρίζεται για να κυβερνήσει σε ένα πολύ μικρό.
Παρ’ ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως στην παρούσα φάση η πεποίθηση της Γεννηματά πως η ΔΗΣΥ θα ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά στις επόμενες εκλογές δεν επιβεβαιώνεται από κανένα ρεαλιστικό στοιχείο, επισημαίνουν ότι, αν θέλει να «διασώσει» τον χώρο, πρέπει να μιλάει για τη δυνατότητα επανόδου της Κεντροαριστεράς στην εξουσία διότι διαφορετικά θα πνιγεί στα απόνερα της ανελέητης δικομματικής μάχης Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο πλαίσιο τώρα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας επίσης επικρατούν πολλές τάσεις: οι Ιταλοί με τον Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, επικεφαλής του think tank, και ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως και ο γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν είναι αναφανδόν υπέρ μιας συνεργασίας της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι οι πιέσεις έχουν απορριφθεί και ουδείς τολμά να ανακατεύεται στα εσωτερικά της χώρας, αλλά δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, αφού εκτιμούν ότι η στάση αυτή υποκρύπτει κυρίως πολιτικές προσδοκίες στο εσωτερικό των χωρών τους και δεν συνειδητοποιούν τον ρόλο που έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ από το 2010 και εντεύθεν.
 
Το ζήτημα πάντως είναι ότι η πίεση είναι υπαρκτή, αφού οι σοσιαλιστές δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση να φύγουν από το κέντρο των εξελίξεων χαρίζοντας το πολιτικό παιχνίδι στην Ευρώπη σε πολιτικούς τύπου Μακρόν, που ευαγγελίζονται το τέλος των διαχωριστικών μεταξύ προόδου και συντήρησης.
Επιπλέον χαιρετίζουν τη ρητορική Τσίπρα, ο οποίος επαναλαμβάνει – όπως έκανε και στην πρόσφατη εκδήλωση στελεχών της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών από την Ε.Ε. – ότι πρέπει να υπάρξει στιβαρή προοδευτική απάντηση στην Ευρώπη που θα αποκρούσει το νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο που φέρνει τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη φτώχεια, την ανεξέλεγκτη παρουσία των αγορών και την Ακροδεξιά στο προσκήνιο.
 
Όλοι πάντως επισημαίνουν πως ό,τι πρόκειται να συμβεί θα συμβεί μετά τις ερχόμενες εκλογές, αφού ο κριτής θα είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όπου ο καθείς θα κληθεί να τοποθετηθεί ανάλογα με την εκλογική του επίδοση.
 
Η σύνθεση και η διαδικασία του συνεδρίου
Το ιδεολογικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανοίγει τις πύλες του σε μια περίοδο, όπου δόθηκε στις πολιτικές δυνάμεις χώρος και χρόνος για ανασύνταξη. Οι παρουσίες του Κώστα Σημίτη, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει συζητηθεί πολύ, ενώ ανοιχτό παραμένει το επίπεδο εκπροσώπησης της κυβέρνησης στην έναρξη του Συνεδρίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοινώθηκε, δεν θα αποστείλει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπως αρχικά είχε ακουστεί, αλλά θα παρευρεθεί ο ίδιος στο συνέδριο.
 
Από το συνέδριο θα απουσιάσουν οι Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης που θίχτηκαν γιατί έλαβαν πρόσκληση ως πρόσωπα και όχι ως Ώρα Αποφάσεων, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι πάνω από «τα παιχνίδια προσκλήσεων» σημασία έχει να ληφθούν ιστορικές αποφάσεις από το συνέδριο για τον χώρο.
Ειδική σημασία οι οργανωτές αποδίδουν στην παρουσία στο συνέδριο των ανεξάρτητων βουλευτών Χάρη Θεοχάρη και Γιώργου Καρρά καθώς και μιας σειράς αποστασιοποιημένων πρώην βουλευτών και στελεχών, όπως επίσης και εκπροσώπων από την ιστορική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
 
Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου θα είναι «Μπροστά για την Ελλάδα - Ενώνουμε, Αλλάζουμε, Προχωράμε» προκειμένου να δοθεί ένα σύνθημα επανεκκίνησης. Υπολογίζεται ότι στο συνέδριο θα πάρουν μέρος πάνω από 3.000 στελέχη από όλη την Ελλάδα, στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο.
Στην αίθουσα θα υπάρχει η ιστορική συνέχεια του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα μέσα από τα πορτρέτα του ιστορικού ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και των επόμενων προέδρων του: Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώφης Γεννηματά.
 
Στην έναρξη του συνεδρίου την πρώτη μέρα έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν οι πρόεδροι των συνιστωσών που μετέχουν στην ΔΗΣΥ (Φώφη Γεννηματά ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Παπανδρέου ΚΙΔΗΣΟ, Ιωάννης Τούντας από τις κινήσεις πολιτών και ο Απόστολος Πόντας από την ΕΔΕΜ) και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έχουν προσκληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό.
Ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσει η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που έχει προγραμματιστεί να μιλήσει αμέσως μετά την κεντρική ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Ο Κώστας Σημίτης, λένε πολιτικοί του φίλοι, δεν είναι διατεθειμένος να αποστασιοποιηθεί από τις απόψεις του και θα ασκήσει κριτική για πλευρές της πολιτικής πρακτικής της ΔΗΣΥ, ενώ θα ενώσει τη φωνή του με όσους ζητήσουν από το βήμα του συνεδρίου την άμεση αυτοδιάλυση κομμάτων και κινήσεων και τη δημιουργία άμεσα ενός νέου φορέα με επικεφαλής εκλεγμένο από τη βάση.
 
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (θα μιλήσει το Σάββατο), ο οποίος απορρίπτει τη ρητορική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι έχουν τελειώσει οι λογικές των διαχωριστικών γραμμών και πρέπει να εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα ο μεταρρυθμιστικός «ακομμάτιστος» λόγος.
Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται πάντως στην κεντρική ομιλία της να επαναλάβει ότι η αυτοδιάλυση των σχημάτων που την απαρτίζουν θα πρέπει να αποφασιστεί από τις οργανώσεις τους, παρ’ ότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν αποκλείεται να μπει «επιτακτικά» από ορισμένες πλευρές η πρόταση να ληφθεί απόφαση στο ιδεολογικό συνέδριο για το θέμα.
 
Τις τελευταίες πάντως ώρες επισημαίνεται ότι η πλευρά Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη δεν επιθυμεί εξαγωγή της ενδοπασοκικής εσωστρέφειας στο συνέδριο και στόχος είναι σε ήπιους τόνους να ανταλλαγούν απόψεις και επιχειρήματα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

www.topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11488&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote