Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Πλήγμα για την εικόνα των ΗΠΑ η απώλεια εμπιστοσύνης στον Τραμπ Εκτύπωση E-mail
28.06.17

Πλήγμα για την εικόνα των ΗΠΑ παγκοσμίως αποτελούν οι χειρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ από τότε που ανέλαβε την εξουσία, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Pew Research Center που έγινε σε δείγμα 40.447 ατόμων σε 37 χώρες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα μόλις το 22% των ερωτηθέντων φαίνεται να εμπιστεύεται την πολιτική του Τραμπ ειδικά σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλιζε ποσοστό 64% τα τελευταία χρόνια της προεδρίας.

Η κατακόρυφη αυτή πτώση σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου αποτυπώνεται και στους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία αλλά και στο γειτονικό Μεξικό και τον Καναδά. Οι δύο χώρες στις οποίες ο Τραμπ φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα από τον Ομπάμα είναι η Ρωσία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έρευνα ορισμένες από τις κινήσεις Τραμπ που φαίνεται να έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του είναι η πρωτοβουλία για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, στην οποία εναντιώνεται το 76% των ερωτηθέντων. Το ίδιο αρνητικά αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη στις 37 αυτές χώρες και την απόσυρση των ΗΠΑ από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες αλλά και συμφωνίες για το κλίμα. Η πλειοψηφία εναντιώνεται και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει την είσοδο πολιτών από μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ.

Δεν είναι όμως μόνο οι χειρισμοί του Τραμπ που φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τους συμμετέχοντες στην έρευνα αλλά και ο χαρακτήρας του. Στα μάτια των περισσοτέρων ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου είναι αλαζόνας, διακατέχεται από μισαλλοδοξία ενώ είναι και επικίνδυνος. Λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν πως πρόκειται για έναν χαρισματικό ηγέτη και έναν άνθρωπο που νοιάζεται για τους πολίτες.

Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα, η απώλεια εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου δεν φαίνεται να προκαλεί φόβους για ρωγμές στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μεταξύ αυτών που θεωρούν πως θα υπάρξει αλλαγή, οι περισσότεροι προσδοκούν επιδείνωση παρά βελτίωση των σχέσεων.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11480&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote