Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Δικαστικό και αστυνομικό αλαλούμ στη δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα – Τι συνέβη Εκτύπωση E-mail
23.06.17

Ένα δικαστικό και αστυνομικό αλαλούμ εκτυλίχθηκε σήμερα τόσο εντός όσο και εκτός της δικαστικής αίθουσας όπου διεξήχθη η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη μετά από μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα για τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου στο Hot Doc.

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της παράνομης ηχογράφησης της δίκης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία ερμηνεύεται από αρκετούς νομικούς κύκλους ως ξεκάθαρη, η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ θα έπρεπε κανονικά να οδηγηθεί σε αστυνομικό τμήμα για την παράνομη ηχογράφηση και έπειτα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ο οποίος θα προχωρούσε σε ό,τι ενέργειες έκρινε νόμιμες για την υπόθεση.

Άλλωστε, είναι πραγματικό γεγονός πως εντός του δικαστηρίου τελέστηκε μια παράνομη πράξη. Αυτή της ηχογράφησης της δίκης από πλευράς της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

Εν τω μεταξύ, η Λίνα Νικολοπούλου δεν έχει προσαχθεί στο αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, όπως "ήθελαν" διάφορα ρεπορτάζ. Στο Τμήμα προσήχθη η φίλη της που ηχογραφούσε παράνομα για να ακολουθηθεί η αυτόφωρος διαδικασία.

Με το αλαλούμ που δημιούργησε η απόφαση του Δικαστηρίου για την παράνομη ηχογράφηση της ακροαματικής διαδικασίας από τη φίλη της Λίνας Νικολοπούλου με το κινητό της τελευταίας, η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα αποχώρησε ανεμπόδιστη από τα Δικαστήρια.

Σημειώνεται πως η ίδια η κυρία Νικολοπούλου παραδέχτηκε πως το κινητό ήταν δικό της και ηχογραφούσε την ακροαματική διαδικασία, κάτι που αποτελεί προφανέστατα παράνομη πράξη.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την παράνομη ηχογράφηση.

Η στάση του δικαστηρίου

Ενδεικτικό της κατάστασης που προκλήθηκε με την υπόθεση της κ. Στουρνάρα, είναι το ρεπορτάζ που ακολουθεί. Μετά από σύσκεψη 2,5 ωρών ο πρόεδρος του Δικαστηρίου εκφώνησε την απόφαση του για το συμβάν με το κινητό της κ.Στουρνάρα

«Διαβιβάζεται -είπε- απόσπασμα των πρακτικών των πρακτικών μαζί με την συσκευή του τηλεφώνου της κ.Στουρνάρα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις δικές του ενέργειες . Έχει ήδη συνταχθεί έκθεση για τα πεπραγμένα»...

Εύλογα τότε ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, θεωρώντας ότι είναι επακόλουθο της απόφασης, είπε:

Μαντζουράνης : Μέχρι τότε θα κρατείται προφανώς...

Μουζακίτης: Διατάσσεται σύλληψη αυτή την ώρα ;

Μαντζουράνης: Γιατί όχι ;

Στουρνάρα (παρεμβαίνει από το ακροατήριο) : Ο Βαξεβάνης μαγνητοφωνούσε τη δίκη Βγενόπουλου

Μαντζουράνης: Κατόπιν άδειας του δικαστηρίου... εσείς το κρύβατε ...

Στουρνάρα: Δεν το έκρυβα ...

Μουζακίτης: Θα οδηγηθεί δηλαδή τώρα στον εισαγγελέα;

Μαντζουράνης: Προσάγεται στον εισαγγελέα.

Μουζακίτης: Να αφεθεί ελεύθερη, πρέπει να αφεθεί. Αλλιώς πρέπει να διατάξετε ρητά ότι κρατείται.

Μαντζουράνης: Διαπιστώθηκε έγκλημα επ' αυτοφώρω.

Μουζακίτης: Εγώ, παραιτούμαι . Αυτά που γίνονται είναι απαράδεκτα, μιλάτε για προσαγωγή που δεν υπάρχει ...

Μαντζουράνης: Πρώτη φορά το ακούτε;

Το δικαστήριο όλη αυτή την ώρα παρακολουθούσε την αντιπαράθεση των συνηγόρων χωρίς να παίρνει θέση για το ζήτημα της προσαγωγής της κ.Στουρνάρα...

Ακόμα κι όταν οι αστυνομικοί, που αρχικά κατευθύνθηκαν προς τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, προφανώς για να την προσάγουν, αλλά στη συνέχεια μετά την αντίδραση των συνηγόρων της που απειλούσαν με μηνύσεις έδειξαν να μην γνωρίζουν τι έπρεπε να πράξουν, κανείς δεν τους ξεκαθάριζε ποιο ήταν το καθήκον τους...

Η απόφαση

Μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δικαστηρίου δημιουργήθηκε ένας πανικός στην αίθουσα με τους συνηγόρους και των δυο πλευρών. Η Έδρα αποχώρησε χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα έπρεπε να οδηγηθούν (πληθυντικός αριθμός) στον εισαγγελέα χωρίς να αναφέρει τα ονόματα. Οι αστυνομικοί, υποστήριξαν ότι δεν ήξεραν ποιον να προσάγουν. Έτσι, η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα αποχώρησε ανενόχλητη από τα δικαστήρια και οι αστυνομικοί οδήγησαν τελικά μόνο τη φίλη της στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης.

Για το απίστευτο αλαλούμ, όμως, πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις από τους καθ΄ύλην αρμοδίους. Γιατί το δικαστήριο δεν ανέφερε ποιοι πρέπει να οδηγηθούν στον εισαγγελέα; Πώς οι αστυνομικοί επέλεξαν ποια θα συλλάβουν και γιατί επέλεξαν να συλλάβουν την φίλη της Στουρνάρα και όχι την ίδια;

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές της αστυνομίας, το δικαστήριο δεν πήρε σαφή θέση για το τι πρέπει να πράξουν οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες με αποτέλεσμα να προσαχθεί μόνο η φίλη της κ. Στουρνάρα.

Το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης επικοινώνησε με τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης ο οποίος διέταξε να του υποβληθούν άμεσα τα πρακτικά της δίκης, να προχωρήσουν σε κατάσχεση του τηλεφώνου και απόδοσή του με μεσεγγύηση στο άτομο που το κατείχε. Και ακόμα να ληφθούν καταθέσεις από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας αναμένεται να αποφανθεί αύριο για την υπόθεση, καθώς η εισαγγελία πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό της καταγραφής.

Να σημειωθεί ότι η προσαγωγή στον εισαγγελέα κάθε πολίτη γίνεται με τη συνοδεία των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων.

Το Documento απηύθυνε ερώτημα προς το υπουργείο Προστασίας το Πολίτη, το οποίο ξεκαθάρισε ότι εάν οι αστυνομικοί δεν εκτέλεσαν την απόφαση του δικαστηρίου είναι ευθύνη της ηγεσίας της αστυνομίας να πράξει τα δέοντα.

Εν τω μεταξύ, το Δικαστήριο συνέταξε έκθεση για τα πεπραγμένα ενώ η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη που κατηγορείται από το Λίνα Νικολοπούλου για συκοφαντική δυσφήμηση για τις αποκαλύψεις του στο Hot Doc αναφορικά με σχέσεις της εταιρίας της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ με το ΚΕΕΛΠΝΟ και υπέρογκα ποσά που ελάμβανε για να δημιουργεί διαφημιστικές καμπάνιες ακόμη και για τον καρκίνο, θα συνεχιστεί στις 4 Ιουλίου.

Το χρονικό της δίκης

Με την εξέταση της Λίνας Νικολοπούλου από το συνήγορο του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του δημοσιογράφου μετά από μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό. Διαπιστώθηκε πως από την πλευρά της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, ηχογραφούσαν την ακροαματική διαδικασία. Διαπιστώθηκε δε πως φίλη της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, η οποία παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία, ηχογραφούσε με το κινητό της.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Απατσίδης επισήμανε άμεσα το γεγονός και διέκοψε τη διαδικασία καταγγέλλοντας ότι κάποιος εξ αυτών που παρακολουθούν τη δίκη, μαγνητοφωνεί.

Όπως αποκαλύφτηκε, το κινητό με το οποίο ηχογραφείτο η δίκη ήταν αυτό της Λίνας Νικολοπούλου η οποία ομολόγησε ότι επρόκειτο για το δικό της κινητό τηλέφωνο. Ο Γιάννης Απατσίδης ζήτησε άμεσα τη σύλληψη της Λίνας Νικολοπούλου αλλά και να αποσταλεί στην αρμόδια Αρχή προσωπικών δεδομένων το κινητό, ενώ ο Γιάννης Μαντζουράνης έκανε λόγο για δόλο από την πλευρά της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

Το υλικό διεγράφη από τον ίδιο τον πρόεδρο του δικαστηρίου, γεγονός πρωτοφανές, που προκάλεσε την αντίδραση τόσο των συνηγόρων υπεράσπισης όσο και του Κώστα Βαξεβάνη, αφού προφανώς το παρανόμως ηχογραφηθέν υλικό πρέπει να διερευνηθεί. Ζητήθηκε ως εκ τούτου η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι αν υποβληθεί μήνυση, αυτή θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Ο Γιάννης Απατσίδης αντέδρασε εκ νέου ζητώντας την αυτόφωρη διαδικασία για την κα Νικολοπούλου. Ο εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το κινητό.

Από την πλευρά της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής. Ειδικότερα, ο Σπύρος Μουζακίτης διερωτήθηκε αν τα κινητά μπορούν και να ηχογραφούν εκτός από το να τραβούν βίντεο.

Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του συνηγόρου υπεράσπισης, Γιάννη Μαντζουράνη ο οποίος είπε «Υποτιμάτε τη νοημοσύνης μας κύριε συνήγορε».

Η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα τέθηκε υπό κράτηση ενώ το κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκε από το δικαστήριο το οποίο και διέκοψε τη διαδικασία για περίπου δυομιση ώρες.

Έπειτα, η διαδικασία συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων και των δυο πλευρών. Η Έδρα αποσύρθηκε εκ νέου ώστε να λάβει οριστική απόφαση αναφορικά με τη σύζυγο του Κεντρικού Τραπεζίτη η οποία παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου πως το κινητό με το οποίο ηχογραφούσε φίλη της τη διαδικασία ήταν δικό της.

Τέλος, το Δικαστήριο μετά την τελευταία διακοπή ανακοίνωσε την απόφασή του, με βάση την οποία έπρεπε να οδηγηθούν (δεν διευκρίνισε ποιοι) στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών όπως και η δικογραφία και το κινητό τηλέφωνο.

Τι δήλωσε ο Κώστας Βαξεβάνης

Το πρωτοφανές περιστατικό με την παράνομη ηχογράφηση σχολίασε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης αμέσως μετά το περιστατικό της παράνομης ηχογράφησης της διαδικασίας της δίκης από φίλη της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα με το κινητό μάλιστα της δεύτερης, δήλωσε πως πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια που συνδυασμένη με την απόφαση του Προέδρου να σβήσει τα αρχεία και μάλιστα χωρίς την άδεια του δικαστηρίου, «δείχνει πως η κα Στουρνάρα μάλλον είναι γνώστης του αποτελέσματος της δίκης και θέλει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τα ηχητικά».

Ο Κώστας Βαξεβάνης δήλωσε ακόμη πως επιφυλάσσεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να ελέγξουν πειθαρχικά και ποινικά αυτούς που μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου λειτούργησαν με τόσο προκλητικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα, οι συνήγοροι υπεράσπισης ενημέρωσαν για την υπόθεση την επιθεώρηση δικαστηρίων.

www.koutipandoras.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11470&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote