Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Ηρωική έξοδος» Πρόντι - Ανοίγει ο δρόμος για τον Μπερλουσκόνι Εκτύπωση E-mail
26.01.08
Το σκληρό «κυνήγι» για τις ψήφους των γερουσιαστών, στο οποίο επιδόθηκε ο Ρομάνο Πρόντι, στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. «Κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση έδειξαν 161 γερουσιαστές σε σύνολο 319 παρόντων (έλειπαν 2 με δικαίωμα ψήφου), ενώ ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν 156 γερουσιαστές, δηλαδή, 4 λιγότεροι από όσους απαιτούνταν.

Ετσι, ο Ιταλός πρωθυπουργός έπεσε «ηρωικά» χθες στην αρένα της Γερουσίας η οποία, με το «όχι» της στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Προφεσόρε, πιστοποίησε το τέλος της κυβέρνησης της Ενωσης. Μετά από 18 μήνες ταραχώδους πορείας, ο Πρόντι μετέβη χθες βράδυ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όπου υπέβαλε την παραίτησή του.

Χάος
Πριν την ψηφοφορία και απευθυνόμενος στα μέλη της Γερουσίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ακυβερνησία ισοδυναμεί με το χάος σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία. Έσπευσε δε να εξαγγείλει ότι, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, θα προχωρούσε άμεσα σε κυβερνητικό ανασχηματισμό και μεταρύθμιση του εκλογικού νόμου.

Η ουσία είναι ότι ο Προφεσόρε επέμεινε στην ανοιχτή αναμέτρηση, παρά τις συμβουλές των συνεργατών του, αλλά και του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας. Ετσι, όμως, συνέβαλε στην περαιτέρω όξυνση της σύγκρουσης, απορρίπτοντας τις συμβουλές κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο Φρανσέσκο Ρουτέλι και ο Μάσιμο ΝτΑλέμα να αποφύγει την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Προφανής στόχος όλων αυτών ήταν η διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης ευρύτερης συναίνεσης, με αποκλειστικό σκοπό την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την διεξαγωγή εκλογών ως τα τέλη του έτους.

Πρόωρες εκλογές
Η επιλογή της «ηρωικής πτώσης στην Γερουσία» όπως την χαρακτήριζαν τα ιταλικά ΜΜΕ, δυσχεραίνει αντικειμενικά το έργο του Ναπολιτάνο για την αναζήτηση νέου κυβερνητικού σχήματος. Τώρα, ο πρόεδρος της Ιταλίας έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο.

Το σενάριο μιας νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόντι φαντάζει πλέον πολύ μακρινό και, πρακτικά, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα το οποίο επανειλημμένως έχει διατυπώσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωρίζοντας ότι ολες οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ως τον πιθανότερο νικητή.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, στελέχη της Κεντροαριστεράς είχαν πλησιάσει τον Μπερλουσκόνι, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με μοναδικό στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Εκ των έσω το «θανάσιμο χτύπημα»

Το τελειωτικό χτύπημα ο Πρόντι το δέχθηκε ουσιαστικά από τους θεωρούμενους ως συμμάχους του στην Κεντροαριστερά. Για του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειώσουμε πώς εκτυλίχθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Γερουσία:

Εκεί, λοιπόν, ο ένας από τους τρεις γερουσιαστές του κόμματος του παραιτηθέντος υπουργού Δικαιοσύνης Κλ. Μαστέλα, UDEUR, «έσπασε» τη γραμμή και ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης. Ομως, η πρόσκαιρη ελπίδα που δημιουργήθηκε στον πρωθυπουργό ότι θα βγει νικητής, διαλύθηκε πολύ γρήγορα, καθώς ήρθαν τρεις αποσκιρτήσεις από το ημέτερο στρατόπεδο: Ένας από τους δράστες ήταν ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Λαμπέρτο Ντίνι, ο οποίος ψήφισε κατά, ενώ ένας ακόμη από τους τρεις συνολικά γερουσιαστές του κόμματος επέλεξε την αποχή -η οποία πρακτικά προσμετρήθηκε ως αρνητική ψήφος. Ο άλλος ακούει στο όνομα Ντομένικο Φιζικέλα και ανήκε μέχρι πρότινος στους Καθολικούς της Μαργαρίτας, αλλά διαφώνησε στη διάλυσή του και την ενσωμάτωσή του στο Δημοκρατικό Κόμμα. Όσο για τον τρίτο, είναι το μέλος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Φρ. Τουρλιάτο.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1147&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote