Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βρετανικές εκλογές: Προβάδισμα Μέι, αλλά όχι αυτοδυναμία δείχνει το exit poll - BBC: Η μάχη σε 76 πε
Βρετανικές εκλογές: Προβάδισμα Μέι, αλλά όχι αυτοδυναμία δείχνει το exit poll - BBC: Η μάχη σε 76 πε Εκτύπωση E-mail
09.06.17

Βρετανικές εκλογές: Προβάδισμα Μέι, αλλά όχι αυτοδυναμία δείχνει το exit poll - BBC: Η μάχη σε 76 περιφέρειες - Αίνιγμα η επιστολική ψήφος - Media Τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία και από το BBC και το Sky News ανακοινώθηκε το πρώτο exit poll της Ipsos Mori. Σύμφωνα με αυτό οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι προηγούνται, αλλά μόνο με 314 έδρες, κάτι που αν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα δεν της δίνουν κυβέρνηση πλειοψηφίας, ενώ ακολουθούν οι Εργατικοί του Κόρμπιν με 266 έδρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το exit poll:

Συντηρητικοί: 314

Εργατικοί: 266

Σκωτσέζικο κόμμα: 34

Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί: 14

Ακροδεξιό κόμμα: 0

Για την αυτοδυναμία Συντηρητικών απαιτούνται 326 έδρες. Αν επιβεβαιωθεί το exit poll τότε το κόμμα της Μέι χάνει σε δύναμη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές της Βρετανίας, ενώ αντίθετα οι Εργατικοί ενισχύονται. Εκτιμάται, πάντως, ότι ρόλο στα τελικά αποτελέσματα μπορεί να παίξει η επιστολική ψήφος, που δεν προσμετράται στo exit poll.

Το Σιν Φέιν, οι έδρες και η απόλυτη πλειοψηφία

 Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέρι Ανταμς δήλωσε, πάντως, ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.

Εάν το Σιν Φέιν διατηρήσει τις 4 έδρες που είχε κερδίσει το 2015, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 324 αντί των 326 εδρών για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Εάν είμαστε αρκετά τυχεροί και ευνοημένοι ώστε οι υποψήφιοί μας να εκλεγούν βουλευτές, αυτό θα γίνει επί της βάσης ότι δεν θα καταλάβουμε τις έδρες μας στο Ουέστμινστερ. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκ μέρους μας να καταλάβουμε τις έδρες μας στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζέρι Ανταμς.

BBC: Αμφίρροπο το αποτέλεσμα σε 76 έδρες 

Τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα , μεταδίδει το BBC, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του exit poll σύμφωνα με τα οποία ότι οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, παραμένοντας το μεγαλύτερο κόμμα, με 314 έδρες.

"Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

"Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο", προσθέτει.

Το τοπίο υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στις 5 π.μ. όταν ήδη θα υπάρχει ένα επαρκές δείγμα αποτελεσμάτων.

Διαφορετική εκτίμηση από Nomura 

Οι αναλυτές με έδρα το Λονδίνο της ιαπωνικής τράπεζας Nomura έδωσαν στην δημοσιότητα εκτίμηση με βάση τα αποτελέσματα του exit poll και την ανάλυση των δύο πρώτων εδρών που κρίθηκαν από την καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με την οποία το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει 331 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Nomura δηλώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσουν ακριβή εκτίμηση του αποτελέσματος.

«Οταν θα έχουμε το αποτέλεσμα του 10% των εδρών...τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα», αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της Nomura ο οικονομικός αναλυτής Τζόρνταν Ρότσεστερ.

Σε κατάσταση σοκ ο βρετανικός Τύπος

Η Τερέζα Μέι «κρεμασμένη από μία κλωστή» , «το Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού»: ο βρετανικός Τύπος βρίσκεται σε σοκ με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί έχασαν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο.

«Η Μέι χάνει το μεγάλο της στοίχημα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το όνειρο της πρωθυπουργού να ενισχύσει την πλειοψηφία της «φαίνεται ότι έγινε συντρίμμια».

«Την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, υπάρχουν φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε δέκα ημέρες», τονίζει η εφημερίδα.

«Προβλέψεις σοκ για τη Μέι», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Guardian και Daily Telegraph. «Mayhem» (χάος), είναι ο τίτλος της Sun, που επιλέγει να παίξει με το όνομα της πρωθυπουργού. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «καταστροφή» και φοβάται «έναν συνασπισμό του χάους».

«Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος της Daily Mail, που κάνει λόγο για μια χώρα βυθισμένη στο πολιτικό χάος» με «ακόμη και την πιθανότητα να δούμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παίρνει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ».

Η πρωθυπουργός «ηττήθηκε κατά καταστροφικό τρόπο», γράφει η Daily Mail, έπειτα από «την χειρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία» της χώρας, προσθέτει επικαλούμενη έναν υπουργό που δεν κατονομάζεται.

«Κρεμασμένη από μία κλωστή», είναι ο τίτλος της Daily Mirror που δημοσιεύει την φωτογραφία μιας αναμαλλιασμένης Μέι μπροστά στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το αποτέλεσμα μπορεί να της στοιχίσει την θέση της», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Η Τερέζα Μέι χάνει το στοίχημά της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημα που έβαλε προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές: ζητώντας μία «καθαρή εντολή «για να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά τον κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Οι Τόρις εξασφαλίζουν 314 έδρες, έναντι 330 στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν εξασφαλίζουν 266 έδρες, ενισχύοντας την κοινοβουλευτική τους δύναμη κατά 32 έδρες, σύμφωνα με την εκτίμηση Ipsos-MORI.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τερέζα Μέι, που διέθετε πλιεοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο κοινοβούλιο, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα , αυτή η υπέρμαχος του σκληρού Brexit κήρυξε πρόωρες εκλογές για να έχει ελεύθερα τα χέρια της στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν , εκφραστή της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία εκρίθη επιτυχής, αντίθετα με της Τερέζα Μέι, ματαίωσε τα σχέδια της απερχόμενης πρωθυπουργού.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας καταγράφει επίσης απώλειες με 34 έδρες έναντι 56 στο απερχόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ανοικτά φιλοευρωπαίοι, ενισχύουν την δύναμή τους κατά 6 έδρες στις 14, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αντλήσουν από την τεράστια δεξαμενή του 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι ήδη σαφές ότι η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημά της. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα παραμείνει πρωθυπουργός», σχολίασε η Πόλα Σάριτζ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα υπό πίεση να παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

«Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics.

Οσο για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, «είναι αρκετά καταστροφικό, είναι μία κακή είδηση για την Νίκολα Στέρτζον και την διεκδίκησή της για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», πρόσθεσε ο Ιαν Μπεγκ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πραγματοποίησε μία προεκλογική εκστρατεία περισσότερο επιτυχημένη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, με σειρά συγκεντρώσεων απευθείας επαφής με τους ψηφοφόρους και εκμεταλλευόμενος όλα τα στραβοπατήματα της Τερέζα Μέι.

Το Brexit δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, δίνοντας την θέση του σε θέματα κοινωνικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας.

 www.topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11442&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote