Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας η Χάλκη
Πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας η Χάλκη Εκτύπωση E-mail
24.01.08
Πρώτη προτεραιότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά την αντιφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι "στον αγώνα για την προάσπιση των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των αξιών που αυτό αντιπροσωπεύει, στον αγώνα που διεξάγεται με τα όπλα της λογικής, της πειθούς αλλά και του κοινού συμφέροντος σας διαβεβαιώ ότι δεν θα ταλαντευτούμε και δεν θα υπαναχωρήσουμε. Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη την ενεργό και διαρκή στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια. Στο πνεύμα αυτό η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα. Θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια, μαζί με όλους αυτούς που συμμερίζονται τις αξίες μας στην Ελλάδα, στην Τουρκία, σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να συνεχίσετε απρόσκοπτα το θεάρεστο έργο που επιτελείτε για την εκπλήρωση της μείζονος αποστολής του Πατριαρχείου", είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος που επισκέπτεται το Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενός θεσμού που, οπως είπε, επι 17 αιώνες αποτελεί το θρησκευτικό λίκνο του Γένους.

Ο κ. Καραμανλής εξήρε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη σημειώνοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του κ. Βαρθολομαίου έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις. "Υπήρξατε ο πρώτος διεθνής ηγέτης που αγκαλιάσατε το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακηρύξατε τη σπουδαιότητά του. Οι πρωτοβουλίε σας έχουν τύχει παγκόσμιας αποδοχής και αναδεικνύουν το σύγχρονο ρόλο του πατριαρχικού θρόνου σε απόλυτη συμφωνία με τη θεολογική σας αποστολή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες υπογραμμίζεται με τον πιο έντονο τρόπο η οικουμενικότητα του θεσμού και ενισχύεται η διεθνής του παρουσία", είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεσμών με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κ. Βαρθολομαίος, σημειώνοντας ότι οι απόψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη έχουν οικουμενική απήχηση.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο κ.Βαρθολομαίος αποτελεί τη φωνή της ανατολικής χριστιανοσύνης ως πρώτος μεταξύ ίσων στο στερέωμα των ορθόδοξων εκκλησιών, στην προσπάθεια για την προάσπιση των αξιών αυτών. Σε αυτή την προσπάθεια έχει στρατευτεί και η δυτική εκκλησία, είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο κ. Βαρθολομαίος παραμένει διαχρονικά η σταθερή ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία, παρά τις όποιες αντιξοότητες και απογοητεύσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προσφώνησή του υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην έδρα του Οικουμενικού πατριαρχείου, όπου δια μέσου των αιώνων υφαίνεται και θα πλέκεται συνεχώς η ιστορία και η ζωή και ο ιστός της διαχρονικής πορείας της ορθοδόξου εκκλησίας και του γένους, όπως είπε. Χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη καθώς δημιουργούνται, όπως είπε, "χρηστές ελπίδες" για την προαγωγή των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών κρατών.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, καθώς οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας αγωνίζονται με όλες τις δυνάμεις τους για τη μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών και την στενότερη συνεργασία τους με βάση όσα στοιχεία τους ενώνουν. "Σας συγχαίρουμε ολοψύχως για την προσπάθειά σας αυτήν καθότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον πάντοτε αποβλέπει εις την οικοδομήν αρμονικών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των κατοικούντων στον ίδιον γεωπολιτικό χώρο λαών της Τουρκίας και της Ελλάδος και πιστεύει ότι αμφότεροι δύνανται να ζήσουν πάντοτε ηγαπημένοι και αδελφωμένοι υπό τον ίδιο ουρανόν τον οποίον ευχόμαστε ποτέ να μην σκιάζουν νέφη αντιπαραθέσεων".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι πάντοτε προσβλέπει στην ελληνική πολιτεία για την βελτίωση των συνθηκών στο Φανάρι αλλά και των συνθηκών διαβίωσης της ομογένειας. "Το πατριαρχείο και η ομογένεια αποτελούν μίαν γέφυραν συναντήσεως των δύο λαών και έχουν ανάγκη πάντοτε της προστασίας των αρχόντων αμφοτέρων, καθόσον μάλιστα και εμείς είμαστε νομοταγείς, φιλήσυχοι και ειρηνικοί πολίτες αυτής της χώρας και παράγοντες προόδου γι΄ αυτήν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι αναμένει τη συμπαράσταση και τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας για να συνεχίσει το Πατριαρχείο απρόσκοπτα την θρησκευτική και πνευματική του αποστολή στην οικουμένη.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα έχει πράξει η πολιτεία και η κυβέρνηση υπέρ του Πατριαρχείου και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα συνεχιστεί η στήριξη του έργου του ώστε "η μεγάλη του Χριστού Εκκλησία να διατηρήσει τη σημερινή οικουμενική ακτινοβολία και αίγλη της, εκπληρώνοντας τον αποστολικό προορισμό της και διακονούσα τις υψηλές εκείνες χριστιανικές αξίες οι οποίες αποτελούν τη βάση του παγκόσμιου πολιτισμού και τα θεμέλια της ειρήνης, της ευημερίας και της ελευθερίας του κόσμου".

Ανέφερε ακόμα ότι το Πατριαρχείο, ως πρωτόθρονο μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών εργάζεται για την ενότητά τους, αλλά συγχρόνως για την ενότητα και την ειρηνική συνεργασία όλων των χριστιανών και των ανθρώπων ανεξαρτήτως γένους, φυλής και θρησκεύματος." Συμφέρει λοιπόν όλους η ενίσχυση του ρόλου και του έργου του Πατριαρχείου το οποίο είναι πηγή ευλογίας για την Τουρκία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο" είπε ο κ. Βαρθολομαίος, χρησιμοποιώντας μια από τις αποστροφές του λόγου του κ. Καραμανλή κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ερντογάν.

Αργότερα το βράδυ ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του θα παρακαθήσει σε ιδιωτικό δείπνο με τον Τούρκο ομόλογό του και τη σύζυγό του Εμινέ. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και η υπόλοιπη ελληνική επίσημη αποστολή θα παρακαθήσουν σε δείπνο που τους παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν.

Αύριο το πρωϊ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του θα συναντηθεί με ομογενείς στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Σχόλια κομμάτων που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία
Τα κόμματα που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο στην επαναδιεκδίκηση της προεδρίας σχολίασαν θετικά, όπως άλλωστε και όλα τα άλλα κόμματα, την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι το κόμμα του χαιρετίζει τις «σαφείς και κατηγορηματικές» δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

Αντίθετα, είπε, οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνουν και στους πιο δύσπιστους εντός και εκτός Κύπρου ότι η Τουρκία εμμένει στη λύση βάσει του σχεδίου Ανάν.

Σχολιάζοντας δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ ότι η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας και του Τούρκου πρωθυπουργού για το σχέδιο Ανάν είναι η ίδια, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η τοποθέτηση του Αντρου Κυπριανού συνιστά διαστρέβλωση των γεγονότων και υπαγορεύθηκε από προεκλογικές σκοπιμότητες και ανησυχίες.

Εξ άλλου, το εκλογικό επιτελείο του Τάσσου Παπαδόπουλου, στο οποίο μετέχουν όλα τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και ανέφερε ότι η θέση του για τη συμφωνία της 6ης Ιουλίου αποτελεί δικαίωση της στάσης που τήρησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο Κυπριακό και βρίσκεται στο πλαίσιο της κοινής γραμμής Αθηνών - Λευκωσίας.

Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής μετέφερε στον Τούρκο Πρωθυπουργό όσα έχουν συμφωνηθεί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι «ήταν πάντα επιθυμητό και ήταν σχεδόν πάντα γεγονός ότι Κύπρος και Ελλάδα συνεργάζονταν πάνω σε κοινή γραμμή».

Η διαφορά, πρόσθεσε, είναι ότι πριν λίγα χρόνια συνεργάζονταν στην γραμμή του σχεδίου Ανάν ενώ τώρα «Τάσσος Παπαδόπουλος και Κώστας Καραμανλής συνεργάζονται στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

Η επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία όπως τη βλέπουν τα αυστριακά ΜΜΕ
Στο επίκεντρο της εξωτερικής ειδησεογραφίας μερίδας του σημερινού αυστριακού Τύπου βρίσκεται η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στην Τουρκία ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την μεγαλύτερης κυκλοφορίας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» να της αφιερώνει το ένα τρίτο του χώρου των διεθνών θεμάτων της.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ακανθώδες ταξίδι στην Τουρκία» αναφέρεται πως στο πλαίσιο μιας «αβρής» προσέγγισης των δύο πρώην θανάσιμων αντιπάλων του Αιγαίου, ένας Ελλήνας πρωθυπουργός επισκέπτεται για πρώτη φορά μετά σχεδόν 50 χρόνια τον Τούρκο ομόλογό του, όμως ακανθώδη θέματα όπως η οριοθέτηση στο Αιγαίο και το πρόβλημα της διαιρεμένης νήσου Κύπρου δεν πρόκειται να θιγούν.

Όπως σημειώνεται στη συνέχεια, μέχρι σήμερα υπάρχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην ακτοφυλακή και την πολεμική αεροπορία των δύο χωρών που το 1996 παρ΄ολίγο να φθάσουν σε πόλεμο εξαιτίας μιας ακατοίκητης βραχονησίδας, ενώ στασιμότητα υπάρχει και στα μέτωπα για το Κυπριακό.

Παρόλα αυτά μετά το 1999 διαπιστώνεται μια διαδικασία προσεκτικής προσέγγισης των δύο χωρών του ΝΑΤΟ, την οποία προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία στην οποία η Ελλάδα προσέφερε γενναιόδωρη βοήθεια, και έτσι πραγματοποιήθηκε το 2004 η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα. Τώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός βαδίζει στα ίχνη του θείου του ο οποίος ήταν ο τελευταίος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Τουρκία το 1959. Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή η Ελλάδα θέλει να βλέπει μπροστά και θέλει μια πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων.

Εκτενές είναι και το σχετικό δημοσίευμα στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ» - που συνοδεύεται από φωτογραφία των δύο πρωθυπουργών - το οποίο παραπέμπει αρχικά στην τελευταία επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία πριν σχεδόν μισό αιώνα, εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στα ίχνη του οποίου βαδίζει τώρα ο ανεψιός του.

Ο συντάκτης Βάλτερ Φριντλ παραθέτει δηλώσεις προς την εφημερίδα, του γνωστού ειδικού επί ελληνικών θεμάτων Εκερχαρντ Κραφτ του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης ο οποίος σημειώνει ότι θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη αν από τις τωρινές συνομιλίες στην Αγκυρα προέκυπτε κάτι το ουσιαστικό. Και αυτό, διότι, όπως τονίζει, ο Κώστας Καραμανλής δεν θίγει εύκολα ακανθώδη θέματα, και στον ελληνικό πληθυσμό είναι ριζωμένος ένας εθνικισμός εξαιτίας του οποίου έχει εξανεμιστεί η παλιά δυναμική στην προσέγγιση.

Ο κ. Κραφτ κάνει στις δηλώσεις του μια αναδρομή στην «κρίση των Ιμίων» το 1996 και στην έναρξη της προσέγγισης μετά το σεισμό του 1999 στην Τουρκία, για να παραπέμψει κατόπιν στα σχεδόν καθημερινά συνοριακά επεισόδια στο Αιγαίο, για τα οποία, όπως σημειώνει, η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για προκλήσεις.

Στη συνέχεια αναφέρει πως στις συνομιλίες τους οι κ. Καραμανλής και Ερντογάν ανακοίνωσαν την ενίσχυση της συνεργασίας, ο κ. Καραμανλής τη στήριξη της επιθυμίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό την προϋπόθεση σεβασμού από μέρους της του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σολής της Χάλκης, και από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν τόνισε πως το Αιγαίο πρέπει να καταστεί Θάλασσα της Ειρήνης.

Με τρίστηλο σχετικό δημοσίευμα επανέρχεται και στο σημερινό φύλλο της η έγκυρη εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» η οποία χθες είχε κάνει ιδιαίτερα εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι δύο πρωθυπουργοί στις συνομιλίες τους τάχθηκαν υπέρ μιας προσεκτικής προσέγγισης ενώ ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» εξέφρασε την επιθυμία του για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πως, παρ΄ όλα αυτά η επίσκεψη είναι αμφιλεγόμενη, και αναφέρεται η κριτική που ασκήθηκε από «δεξιούς κύκλους στην Ελλάδα» στην προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού αναφέρονται με σύντομα δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «Ντι Πρέσε» και «Ντερ Στάνταρντ» υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη εδώ και σχεδόν 50 χρόνια και κάνουν αναδρομή στο ταξίδι του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1959.

Δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς»
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα αναφέρεται στη σημερινή έκδοσή της η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στην Τουρκία τα τελευταία 49 χρόνια.

Με ανταπόκριση από την τουρκική πρωτεύουσα, προβάλλεται η άποψη ότι «η σημασία της επίσκεψης δεν έγκειται τόσο στις συμφωνίες που αναμένεται να προκύψουν, όσο στο γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιείται».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται το «φιλικό κλίμα» που επικράτησε στη συνάντηση των πρωθυπουργών Καραμανλή και Ερντογάν, «παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κατά το παρελθόν», όπως αναφέρει.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι ελπίζει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της Κύπρου μετά τις εκλογές στο νησί, σημειώνοντας - τοπ δημοσίευμα - ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα βασικά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Επίσης, γίνεται αναφορά στη «σταθερή βελτίωση» που σημείωσαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τη διεξαγωγή τακτικών συνομιλιών μεταξύ διπλωματικών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών, την άνθηση των εμπορικών σχέσεων και τον αγωγό αερίου που συνδέει την Κασπία θάλασσα με την Ελλάδα.

Η ανταπόκριση καταλήγει με τη δήλωση του κ. Καραμανλή ότι «είναι ένα σημαντικό κριτήριο για την Τουρκία το κέντρο του Πατριαρχείου να βρίσκεται εδώ. Θα το χαρακτήριζα μάλιστα ένα Ευρωπαϊκό διαβατήριο».

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1143&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote