Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου - Τραυματίστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός και δύο υπάλληλοι της ΤτΕ Εκτύπωση E-mail
26.05.17

Επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου - Τραυματίστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός και δύο υπάλληλοι της ΤτΕ [photos & vids]   Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην αστυνομία αλλά και την κοινή γνώμη η δολοφονική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου, που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού αλλά και δύο εργαζόμενων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τρεις άντρες τραυματίστηκαν όταν στα χέρια του κ. Παπαδήμα εξερράγη ένας παγιδευμένος φάκελος με αποστολέα την Ακαδημία Αθηνών. 

Ο Λουκάς Παπαδήμος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με τραύματα στο θώρακα, τα πόδια και την κοιλιακή χώρα.

Δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και λίγη ώρα αργότερα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθαρισμού του τραύματος που φέρει στο μηρό.

Ελαφρότερα είναι τα τραύματα του οδηγού και ενός ακόμη συνοδού, υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν επίσης στον Ευαγγελισμό και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Τι γνωρίζουμε για την επίθεση

Η έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου και ενώ το όχημα του κ. Παπαδήμου βρισκόταν εν κινήσει. 

Ο πρώην πρωθυπουργός άνοιγε την αλληλογραφία του  όταν ο φάκελος εξερράγη στα χέρια του.

Ως αποστολέας του φακέλου εμφανιζόταν η Ακαδημία Αθηνών, της οποίας ο Λουκάς Παπαδήμος είναι πρόεδρος.

Η επίθεση αυτή θυμίζει πολύ τους «εκρηκτικούς» φακέλους που έστειλαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι οι «Πυρήνες της Φωτιάς», μια σειρά επιθέσεων που είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Τον περασμένο Μάρτιο, η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αποστείλει σειρά παγιδευμένων φακέλων σε οικονομικούς στόχους στην Ευρώπη στα πλαίσια του σχεδίου «Νέμεσις».

Οι φερόμενοι ως αποστολείς των φακέλων εμφανίζονταν, μάλιστα, Έλληνες πολιτικοί.

Πώς έφτασε στα χέρια του Λ. Παπαδήμου ο φάκελος;

Μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι αρχές δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς πώς έφτασε ο παγιδευμένος φάκελος στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς, ζήτησε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή και εξονυχιστική έρευνα προκειμένου να δοθούν αδιαμφισβήτητες απαντήσεις.

Πώς φτάνει στα χέρια πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την αστυνομία η αλληλογραφία

Η διαδικασία για την αλληλογραφία των προσώπων που φυλάσσονται από την αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα είναι συγκεκριμένη.

Όλα τα γράμματα περνούν από ειδικά μηχανήματα και ελέγχονται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή.

Εκεί ελέγχεται, ενώ στη συνέχεια η αλληλογραφία περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην ΤτΕ.

Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον επίμαχο φάκελο, αν ήταν δηλαδή μέσα στην υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία και αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Κάποιες απαντήσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από τις καταθέσεις του κ. Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.

Στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, καταβάλλεται προσπάθεια να επανασυντεθεί ο φάκελος, που καταστράφηκε από την έκρηξη, ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να δουν από πού ταχυδρομήθηκε και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στις έρευνες.

Μικροποσότητα εκρηκτικής ύλης

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα.

Οριστική απάντηση πάντως, θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Είχε μειωθεί η φρουρά του Παπαδήμου

Σχετικά με αναφορές σε ρεπορτάζ διαφόρων μέσων ότι είχε μειωθεί η φρουρά του κ. Παπαδήμου, από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι πράγματι, είχε 12 άτομα φρουρά, που μειώθηκαν σε οκτώ, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των αστυνομικών ασφαλείας, από όλους τους στόχους, για την ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Διευκρινίζουν, όμως, ότι η φρουρά του κ. Παπαδήμου αποτελείται από καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φύλαξης του πρώην πρωθυπουργού και τονίζουν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση δεν επηρέασε το γεγονός.

Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσίπρας καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του κ. Παπαδήμου και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Ενήμερος για την επίθεση είναι και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός έφτασαν άμεσα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι επίσης πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου.

Επικοινωνία Παυλόπουλου με τον διοικητή του Ευαγγελισμού

Με τη διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των τραυματιών.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να μεταφέρουν στον κ. Παπαδήμο και στους τραυματίες συνοδούς του, τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

[Επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου - Τραυματίστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός και δύο υπάλληλοι της ΤτΕ [photos & vids] -]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδήμου και αργά το βράδυ, όταν πλέον ο πρώην πρωθυπουργός είχε βγει από το χειρουργείο.

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση

Τη συμπαράστασή τους στον Λουκά Παπαδήμο και ευχές για ταχεία ανάρρωση εκφράζουν οι πολιτικοί, αμέσως αφότου έγινε γνωστή η είδηση για την επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού.

Λίγο  μετά την γνωστοποίηση του συμβάντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδήμου και των τραυματιών.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να μεταφέρουν στον κ. Παπαδήμο και στους τραυματίες συνοδούς του, τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

[Επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου - Τραυματίστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός και δύο υπάλληλοι της ΤτΕ [photos & vids] -]

«Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά ταχεία ανάρρωση στον κ. Λουκά Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στους δημοσιογράφος, λίγο μετά την επίθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έχει ενημερωθεί για την επίθεση και έχει συνομιλήσει με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

«Η ελληνική αστυνομία είναι αυτονόητο ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

[Επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου - Τραυματίστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός και δύο υπάλληλοι της ΤτΕ [photos & vids] -]

Σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς γράφει: «Περαστικά στον Λουκά Παπαδήμο και στους ανθρώπους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του», ενώ κάνει λόγο για «πλήγμα στην Δημοκρατία». 

Ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλαν και οι Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11409&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote