Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Εμανουέλ Μακρόν, ένας... δύσκολος φίλος για την καγκελάριο Μέρκελ Εκτύπωση E-mail
11.05.17

Η Μέρκελ χειροκροτεί. Οχι όμως για τον Μακρόν αλλά για την επικράτηση του CDU στο κρατίδιο του Σλέσβιχ - Χόλσταϊν Το Βερολίνο ανέπνευσε με ανακούφιση μετά την εκλογή του Μακρόν, ωστόσο γνωρίζει καλά ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δεν θα είναι ένας εύκολος σύμμαχος για την Μέρκελ και την ευρωπαϊκή της πολιτική.

Παρ' όλα αυτά, αμφότεροι ξέρουν καλά ότι χωρίς έναν αρμονικό γαλλογερμανικό άξονα, η πολυπόθητη επανεκκίνηση της Ευρώπης θα μείνει ένα μακρινό όνειρο, και για αυτό η πρώτη επίσκεψη του Μακρόν στο εξωτερικό θα έχει ως προορισμό το Βερολίνο. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν, ο καθένας από τη δική του πλευρά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε τις διαθέσεις της την επομένη των εκλογών, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι θα έβαζε νερό στο κρασί της χάριν της ευρωπαϊκής συνοχής. Μετά τα συγχαρητήρια και τις καθιερωμένες ευχές, η Μέρκελ τόνισε ότι ναι μεν η γαλλογερμανική συνεργασία είναι «ακρογωνιαίος λίθος» της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει καμιά ανάγκη να αλλάξει την κατεύθυνση της οικονομικής της πολιτικής εξαιτίας της νίκης του Μακρόν. Και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας το Βερολίνο θα συζητήσει μεν με τον νέο ένοικο των Ηλυσίων, αλλά δεν πρόκειται να μετακινηθεί ούτε στο ελάχιστο από την πάγια αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγων.

Κριτική
Ο Μακρόν έχει επικρίνει τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τον αφήνει παγερά αδιάφορο η εμμονή του Σόιμπλε με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ζητά μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, όπως μια οικονομική και νομισματική ένωση με έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, κοινοτική διαχείριση των χρεών και έναν ενιαίο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη. Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σόιμπλε παθαίνουν... αναφυλαξία στο άκουσμα αυτών των προτάσεων.

Ιδιαίτερα ο Σόιμπλε, όπως παρατηρεί ο γερμανικός Τύπος, δεν πρόκειται επ' ουδενί να παραδώσει τα κλειδιά του υπουργείου του στις Βρυξέλλες, εφόσον παραμείνει στο πόστο του την επόμενη τετραετία. Υπάρχουν, όμως, πεδία συνεργασίας, τα οποία είναι σαφές ότι θα συζητηθούν μόλις ο Μακρόν επισκεφθεί το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση, παρότι απορρίπτει τις περισσότερες προτάσεις του Μακρόν, δεν αρνείται έναν ευρύτερο διάλογο για θέματα όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η μεταναστευτική πολιτική αλλά και μια μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Αν σε κάτι συμφωνούν οι δύο ηγέτες, αυτό είναι η Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων», με τον σχηματισμό μικρών ομάδων χωρών που μπορούν να συνεργαστούν στενότερα σε συγκεκριμένους τομείς.

Και οι δύο πλευρές, εξάλλου, όπως προκύπτει από τα επιτελεία τους, είναι θετικές στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τα επόμενα χρόνια, που θα έχει ως τελικό στόχο τη βαθύτερη ενσωμάτωση.

Ευκολότερη η κατάσταση με καγκελάριο τον Σουλτς

Ο Εμ. Μακρόν δεν θέλει να διαπράξει το ίδιο λάθος με τον Ολάντ και να θεωρήσει δεδομένη την ήττα της Μέρκελ στις εκλογές. Εφόσον κερδίσει ο Μ. Σουλτς, τα πράγματα θα είναι ευκολότερα, καθώς οι Γερμανοί Σοσιαλιστές έχουν εκφραστεί θετικά για τις προτάσεις του. Το επιτελείο του Μακρόν, πάντως, κρατά μικρό καλάθι ως προς την ευελιξία του Βερολίνου ακόμη και με καγκελάριο Σουλτς.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11373&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote