Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αθήνα-Αγκυρα: στόχος η εξομάλυνση
Αθήνα-Αγκυρα: στόχος η εξομάλυνση Εκτύπωση E-mail
24.01.08
«Κεντρικός στόχος παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες».

 Πρέπει να πιάσουμε την ευκαιρία για να εξαλειφθεί και το τελευταίο τείχος που στέκεται ακόμα στην Ευρώπη".Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σύμφωνα με την οποία σε δημοσκόπηση που έγινε και στις δύο χώρες οι Έλληνες είναι περισσότεροι από τους Τούρκους που είναι εναντίον της μιας ή της άλλης χώρας είπε ότι δεν σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις και πως δεν τις θεωρεί γνώμονα για τη χάραξη πολιτικής. Οι Έλληνες, τόνισε, έχουν πολύ καλά αισθήματα για τον τουρκικό λαό και προσβλέπουν στην αλλαγή σελίδας. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε "βεβαίως υπάρχει ένα ιστορικό παρελθόν που έχει βαρύνει για πολλά χρόνια, για αιώνες ίσως. Και είναι φυσικό να δημιουργούνται καμιά φορά και ερωτήματα και δυσπιστίες ή να χρειάζεται χρόνος να ξεπεραστούν. Γι αυτό χρειάζεται το πολιτικό θάρρος και η πολιτική βούληση ηγετών για να ανοίγουν τους δρόμους".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με βάση και την απάντηση αυτή δεν θα χρειαστούν 49 χρόνια για να ξαναγίνει επίσκεψη πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Τουρκία.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό να λέει στα ελληνικά "ευχαριστώ πάρα πολύ". Στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθησαν σε επίσημο δείπνο.

ΚΚΕ
"Απ' την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή οι λαοί των δυο χωρών δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλό γι' αυτούς, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και υποστηρίζει ότι, "αντίθετα πρέπει να ανησυχούν γιατί η συνάντηση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών και των κυβερνήσεων για πιο ενεργητική συμμετοχή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας".

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "δεν είναι τυχαίο ότι απ' το πρόγραμμα της συνάντησης απουσιάζουν τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως της αμφισβήτησης του καθεστώτος στο Αιγαίο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας όπως οι "γκρίζες ζώνες", παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR και του εναέριου χώρου των 10 ν. μιλίων, η αιτία πολέμου για το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν. μίλια, οι εξαιρέσεις νησιών σε νατοϊκές ασκήσεις κ.α.".

Το ΚΚΕ απευθυνόμενο και στους δυο λαούς τους καλεί να δυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική συνεργασία και πάλη τους, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τους ανταγωνισμούς και τις παρεμβάσεις τους που διαιρούν τους λαούς για να τους εκμεταλλεύονται, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Τ. Παπαδόπουλος
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σχολιάζιντας την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε ότι κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία η οποία βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σίγουρα έχει και ευεργετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Καραμανλή και ότι σε πλήρη συνεννόηση ο Ελληνας Πρωθυπουργός προωθεί τις γνωστές θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αξιοποίηση οποιασδήποτε κίνησης γίνει από τον κύριο Καραμανλή προς τον κ. Ερντογαν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως για να υπάρξει πρόσφορο έδαφος χρειάζεται η θέληση και των δυο.

"Η θέση μας είναι απλή και σαφής, ότι δηλαδή κάθε ενέργεια, κάθε πρωτοβουλία η οποία βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος- Τουρκίας σίγουρα έχει και ευεργετικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο αυστριακός Τύπος για την επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία
Με την τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ασχολείται μερίδα του σημερινού αυστριακού Τύπου, ενώ το ίδιο θέμα βρέθηκε στις πρώτες ειδήσεις των σημερινών δελτίων ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας.

Στη σχετική είδηση της Αυστριακής Ραδιοφωνίας τονιζόταν το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια και πως στις συνομιλίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών θα καταβληθούν προσπάθειες για λύση των προβλημάτων που τις απασχολούν τα τελευταία χρόνια καθώς και για μια παραπέρα προσέγγισή τους, ενώ στις σχέσεις τους στον οικονομικό τομέα φαίνεται να έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος.

Ιδιαίτερα εκτενές (εξάστηλο) είναι το δημοσίευμα στην έγκυρη και επίσημη (ΣΣ. εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία) εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» με τίτλο «Μερικοί βράχοι ως μήλο της έριδας», το οποίο υπογράφει η συντάκτρια εξωτερικής πολιτικής Μαρτίνα Τσαρνόφσκα.
Στο δημοσίευμα γίνεται διεξοδική αναδρομή στην «Κρίση των Ιμίων» που έφερε , όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, για μια ακόμη φορά αντιμέτωπους ως εχθρούς τους δύο εταίρους του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια η συντάκτρια της εφημερίδας αναφέρει πως η διένεξη για τα σύνορα στο Αιγαίο είναι μόνον μία από τις διαφορές τους, και παραπέμπει στο Κυπριακό και στις ιστορικές, όπως γράφει, ανοικτές πληγές από πολέμους και από μαζικούς διωγμούς στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Μαρτίνα Τσαρνόφσκα σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει βέβαια να αναφερθεί σε όλα αυτά τα προβλήματα κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, «στην οποία όμως προσδίνεται μεγάλη σημασία», μια και τελευταία Έλληνας πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία πριν σχεδόν πενήντα χρόνια, ο θείος του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η συντάκτρια γράφει στη συνέχεια για τις επαφές σε άτυπο επίπεδο που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές και παραπέμπει στη συνεργασία τους για τον κοινό αγωγό φυσικού αερίου καθώς και στην εμπορικοοικονομική τους συνεργασία όπου υπάρχουν περισσότερα σημεία προσέγγισης απ΄ ότι στον πολιτικό τομέα, και κατόπιν κάνει εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως Καραμανλής και Ερντογάν θα ζητήσουν να υπάρξει λύση, όμως δεν αναμένεται, όπως η ίδια προσθέτει, να υπάρξει τίποτε περισσότερο από λόγια.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ» αναφέρει στο σύντομο δημοσίευμά της με τίτλο «Τουρκία, ιστορική επίσκεψη από την Αθήνα», πως για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 50 χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Τουρκία, ο Κώστας Καραμανλής θα έχει στην Άγκυρα συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, και σημειώνει πως στην Ελλάδα ασκείται κριτική στο ταξίδι αυτό του κ. Καραμανλή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι κληθείς να την σχολιάσει τόνισε: «Πάντα πιστεύαμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δυο καλοί μας φίλοι και νατοϊκοί σύμμαχοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να μπορούν να εργασθούν μαζί σε μερικές από τις διαφορές που έχουν, ιστορικές και άλλες. Βεβαίως, καλωσορίζουμε όλες τις διπλωματικές επαφές και σίγουρα βλέπουμε αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία για τις δυο καλές μας φίλες να μπορέσουν να βρεθούν και να συνεχίσουν τον διάλογο και τις συζητήσεις τους».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Κέισι υπογράμμισε ότι «η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι η καλύτερη που υπήρξε ποτέ εδώ και δεκαετίες. Έχουμε άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών, και είμαστε ευγνώμονες και στους δυο για τη σθεναρή υποστήριξη που έχουν δώσει στη διάρκεια της θητείας τους σε μια στενότερη συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας».
e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1137&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 24.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote