Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ανακούφιση στην Ευρώπη για την καθαρή νίκη Μακρόν Εκτύπωση E-mail
08.05.17

Ανακούφιση στην Ευρώπη για την καθαρή νίκη Μακρόν  Χαμόγελα και… ανακούφιση στην Ευρώπη έφερε η σαρωτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές,  με Βρυξέλλες και Βερολίνο να σπεύδουν να συγχαρούν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Και αυτό, όχι μόνο επειδή ο Μακρόν κατάφερε να συσπειρώσει τους Γάλλους να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των ευρωφοβικών φωνών της Ευρώπης αλλά και επειδή συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 65%, υψηλότερο και από τις πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, άλλωστε, έστειλε από τις πρώτες του κιόλας δηλώσεις μήνυμα «φιλίας» προς την Ευρώπη. «Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία αλλά και την Ευρώπη» είπε ο νέος Γάλλος πρόεδρος, στις πρώτες του δηλώσεις προς τους Γάλλους πολίτες.

Η νίκη του φιλοευρωπαϊστή Μακρόν δίνει νέα πνοή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «χαστούκι» του Brexit και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετές χώρες της Ένωσης.


Με τις διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» της Βρετανίας με την ΕΕ να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι Βρυξέλλες είχαν ανάγκη μιας μεγάλης νίκης Μακρόν στη Γαλλία. Ήδη βρετανικές εφημερίδες τονίζουν ότι μπορεί στις Βρυξέλλες να πανηγυρίζουν, στο Λονδίνο, όμως, υπάρχει προβληματισμός.

Ο Μακρόν είναι νέος, μη δοκιμασμένος πολιτικός που αναμένεται να φέρει αλλαγές στα Ηλύσια Πεδία – αλλαγές που η Ντάουνινγκ Στριτ πιθανώς να μην είναι σε θέση να προβλέψει.
Ανακούφιση στην Ευρώπη για την καθαρή νίκη Μακρόν

Αυτός είναι, πιθανώς, και ο λόγος για τον οποίο η Τερέζα Μέι έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Μακρόν μερικές μόλις ώρες μετά την εκλογή του. «Η πρωθυπουργός είπε ότι ανυπομονεί να εργαστεί με τον νέο πρόεδρο σε μια σειρά κοινών θεμάτων, με την μοναδική συνεργασία της Βρετανίας και της Γαλλίας θα λειτουργούν ως στέρεα βάση μελλοντικής συνεργασίας» αναφέρει ανακοίνωση της Ντάουνιγνκ Στριτ.

Εκπρόσωπος της κ. Μέι τόνισε, παράλληλα, ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μερικά λεπτά το Brexit. «Η πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Βρετανία θέλει ισχυρή συνεργασία με μια σταθερή και επιτυχημένη ΕΕ μετά την αποχώρησή μας» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. 

Νωρίτερα, η κ. Μέι είχε συγχαρεί δημοσίως τον Μακρόν για τη νίκη του.

Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια του στον Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.

Μάλιστα, πριν ακόμη μεταβεί στο Λούβρο όπου τον ανέμεναν οι υποστηρικτές του, ο Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Συνεργάτες του νέου προέδρου δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ότι οι δύο πολιτικοί είχαν μια «εγκάρδια συνομιλία» για περίπου 10 λεπτά.
Ανακούφιση στην Ευρώπη για την καθαρή νίκη Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο κ. Μακρόν φέρεται να είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι σύντομα θα την επισκεφτεί στο Βερολίνο.

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας, σημείωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικών ειδήσεων», έγραψε ο Ντ. Τουσκ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11364&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote