Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σύγκρουση δύο κόσμων στην Γαλλία: «Μεσιέ Ευρώπη» vs «Μαντάμ Frexit» Εκτύπωση E-mail
06.05.17

Σύγκρουση δύο κόσμων στην Γαλλία: «Μεσιέ Ευρώπη» vs «Μαντάμ Frexit»  Οι βασικές θέσεις και οι προτεραιότητες των μονομάχων. Χάσμα μεταξύ των προγραμμάτων των δύο υποψηφίων, οι οποίοι την Κυριακή διεκδικούν την προεδρία της χώρας

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ
Ο «Μεσιέ Ευρώπη»

Το φαβορί για την προεδρία είναι ο αγαπημένος των Βρυξελλών, σε τέτοιο βαθμό που ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έσπασε το πρωτόκολλο και του ευχήθηκε συγχαρητήρια μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο. Για την Ευρωζώνη, ο «Μεσιέ Ευρώπη», Εμανουέλ Μακρόν, επιθυμεί ενίσχυση της διακυβέρνησής της, με τη δημιουργία κοινοβουλίου, υπουργείου Οικονομίας και προϋπολογισμού για τα 19 μέλη της. Στόχος του είναι η μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αυτονομία της Ευρωζώνης.

Επίσης επιθυμεί στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας. Οι δύο προτάσεις που κάνει είναι οι εξής: η δημιουργία μιας δύναμης 5.000 φυλάκων στα ευρωπαϊκά σύνορα και η θέσπιση μιας κοινής πολιτικής στον τομέα των πληροφοριών.


Προτεραιότητα της ευρωπαϊκής του δράσης είναι να εμποδίσει τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι διαδικτυακοί κολοσσοί για να πετυχαίνουν φοροελαφρύνσεις, όπως οι διακανονισμοί της Apple στην Ιρλανδία. «Υποστηρίζουμε την επιβολή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός φόρου επί του τζίρου που κάνουν οι εταιρείες του Διαδικτύου στις χώρες μας. Αυτό θα εξαλείψει τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για μεταφορά των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους» υποστηρίζει. Ωστόσο κάτι τέτοιο συζητείται για πάνω από μία δεκαετία στις Βρυξέλλες και προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί.

Στον τομέα της εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανισότητες απ' άκρου εις άκρον της ηπείρου, ο Μακρόν υποστηρίζει τη θέσπιση κατώτατων ορίων για τους μισθούς και την υγειονομική ασφάλιση σε όλη την ΕΕ.
Επίσης είναι υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και των μεγάλων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, όπως η CETA με τον Καναδά και η TAFTA με τις ΗΠΑ, ωστόσο επιμένει στην ανάγκη μέτρων αντιντάμπινγκ και στη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού εμπορικού εισαγγελέα».

ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ
Η «Μαντάμ Frexit»

Μια νίκη της Λεπέν θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την ΕΕ. Για την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου το ευρώ είναι ένα βαρίδι υπεύθυνο για όλα τα οικονομικά δεινά της Γαλλίας.

Εχει προσδιορίσει τα επόμενα βήματα για την έξοδο από την Ευρωζώνη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας: πρώτα θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τους επόμενους έξι μήνες μέχρι τις γερμανικές και τις ιταλικές εκλογές για τη δημιουργία «μιας νέας Ευρώπης».

Επίσης θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και την επιστροφή στο γαλλικό φράγκο. Σε περίπτωση ήττας σε αυτό, θα διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές.

Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου υποστηρίζει πως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα ρίξει την ανεργία και θα δώσει πίσω στη χώρα την «ελευθερία» της.

Βάλλοντας κατά της Κομισιόν, η ευρωβουλευτής επιθυμεί την ίδρυση μιας «Ευρώπης ελεύθερων και κυρίαρχων εθνών», όραμα το οποίο έχει ελάχιστα αναλύσει, αλλά μέσα στο οποίο έχει «και η Ρωσία θέση». Ενα από τα πρώτα μέτρα που υπόσχεται να λάβει αν εκλεγεί πρόεδρος είναι η αναστολή των συμφωνιών του Σένγκεν, καθώς αυτές «ανοίγουν την πόρτα της Γαλλίας σε μαφιόζους και τρομοκράτες».

Η Μαρίν Λεπέν απορρίπτει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (CETA, TAFTA) και τάσσεται υπέρ ενός «έξυπνου προστατευτισμού», ενώ αναφέρει συχνά ως παράδειγμα την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, η «Μαντάμ Frexit» υπόσχεται την κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων που δημιουργεί έναν «απαράδεκτο αθέμιτο ανταγωνισμό». Επιθυμεί τη θέσπιση ενός επιπρόσθετου φόρου για την πρόσληψη ξένων εργαζομένων, έτσι ώστε να ευνοήσει το γαλλικό εργατικό δυναμικό.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11360&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 06.05.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote