Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Απεβίωσε η Μαρία Γερμανού – Ζουπανιώτη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Κύπρου στον ΟΗΕ Εκτύπωση E-mail
14.04.17

Απεβίωσε η Μαρία Γερμανού – Ζουπανιώτη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Κύπρου στον ΟΗΕ Νέα Υόρκη.- (GreekNewsOnline)

Έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Πέμπτη έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών, η Μαρία Γερμανού – Ζουπανιώτη, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Καταλείπει το σύζυγό της, Απόστολο Ζουπανιώτη, εκδότη και διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδας Greek News και τα δύο τους παιδιά, Ευάγγελο Ζουπανιώτη και Ειρήνη Ζουπανιώτη – Έμπερσολ.

Η Μαρία Ζουπανιώτη γεννήθηκε στην Πάφο στις 25 Νοεμβρίου 1958, όπου και ολοκλήρωσε τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σπουδές της. Σπούδασε Οικονομικά και Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε το σύζυγο και σύντροφό της για 40 χρόνια. Αριστη φοιτήτρια, με αγάπη για την πατρίδα της και με κοινωνικές ευαισθησίες, δραστηριοποιήθηκε στο κυπριακό και το ελλαδικό φοιτητικό κίνημα, δραστηριότητα που συνέχισε και στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για την Κύπρο. Μεταξύ αυτών και στην πορεία από τη Νέα Υόρκη προς την Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 1987, αν και ήταν έγκυος στην κόρη της.

Το 1981 μετέβησαν με το σύζυγό της για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και τον ίδιο χρόνο απέκτησε το γιό της Ευάγγελο. Ελαβε το Masters στα Οικονομικά από το Queens College του Δημοτικού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, εργαζόμενη παράλληλα σε εστιατόρια ως ταμίας. Από το 1987-1989 εργάστηκε ως λειτουργός στο Cyprus Children’s Fund. Το 1989 προσελήφθη ως διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το θάνατό της.

Παράλληλα με τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου, από το 2005 και μετά ήταν υπεύθυνη εκ μέρους της Κύπρου για του χειρισμούς των οικονομικών θεμάτων, με τα οποία ασχολείται η Δεύτερη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα των Στόχων της Χιλιετίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου, «καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας της υπήρξε πρότυπο πατριωτισμού, ευσυνειδησίας, ανιδιοτέλειας, επαγγελματισμού, συναδελφικότητας, φιλοτιμίας και αφοσίωσης. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος που κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπηρεσίας της δημιούργησε μόνο φίλους και εκτιμητές του έργου και της προσφοράς της. Διακρινόταν για το ήθος και την εργατικότητα της και έχαιρε καθολικής εκτίμησης ανάμεσα στους συναδέλφους και συνεργάτες της. Η επαγγελματική της πορεία έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ για τρεις σχεδόν δεκαετίες. Αφήνει μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό».

Η Μαρία Ζουπανιώτη από τη θέση της εργάστηκε με ευσυνειδησία και αφοσίωση καλύπτοντας παρουσίες στη Γενική Συνέλευση και συνομιλίες κυπριακού για 5 προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ υπηρέτησε με 7 μονίμους αντιπροσώπους. Αρκετοί συνάδελφοί της την αποκαλούσαν «θεσμική μνήμη της Αντιπροσωπείας», λόγω της εμπειρία και των γνώσεών της για τον ΟΗΕ, τους χειρισμούς ψηφισμάτων κυπριακού και άλλων θεμάτων των Ηνωμένων Εθνών που σχετίζονται με την Κύπρο.

Ο Πανίκος Παναγιώτου γράφει στον «Φιλελεύθερο» ότι «το Γραφείο της ήταν πάντα ανοιχτό σε συμπατριώτες μας φοιτητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες που αναζητούσαν στήριξη και «ανοίγματα» στον αμερικανικό χώρο, ενώ σημαντική θεωρείται η υποδομή που είχε δημιουργήσει στις σχέσεις της Κυπριακής Αντιπροσωπείας με δημοσιογράφους στον ΟΗΕ και σε αμερικανικά ΜΜΕ, καθώς και με δεξαμενές σκέψης».

Διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα τον Ιούλιο του 2016 και παρά τις θεραπείες που έκανε στο Memorial Sloan Kettering νικήθηκε από την αρρώστια. Αντιμετώπισε την ασθένεια με καρτερία και γενναιότητα και έφυγε ήσυχα, στις 2:55 το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, 13 Απριλίου, στο Νοσοκομείο Mercy όπου είχε εισαχθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου, έχοντας δίπλα της την οικογένειά της, συγγενείς που ήλθαν από Ελλάδα και Κύπρο και φίλους της. Μέχρι τέλους διατηρούσε τη διαύγειά της και αρνήθηκε οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη.

Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια Δευτέρα και Τρίτη, 17 και 18 Απριλίου 2:00– 5:00 μ.μ και 7:00-9:00 μ.μ., στο Γραφείο Τελετών ANTONOPOULOS FUNERAL HOME, INC., 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, NY11105.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί ανθέων να γίνουν δωρεές στη μνήμη της, στο Cyprus Children’s Fund, όπου εργάστηκε από 1987-1989 και βοηθούσε για πολλά χρόνια (13 East 40th Street | New York, NY 10016. www.cyprus-childrensfund.org | Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε Tel: 212 696 4590 | Fax: 212 532 9640 )

Η κηδεία θα τελεστεί στην Κύπρο και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από την οικογένεια.

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11304&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 14.04.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων