Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι Τόμαχοκ του Τραμπ εξόργισαν τον Πούτιν
Οι Τόμαχοκ του Τραμπ εξόργισαν τον Πούτιν Εκτύπωση E-mail
09.04.17

Οι Τόμαχοκ του Τραμπ εξόργισαν τον Πούτιν Από τα λόγια στην πράξη πέρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, έχοντας καταστήσει σαφές ότι η στάση του απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ αλλάζει, διέταξε στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Σαϊράτ, ως απάντηση για τη χημική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 70 αμάχων την Τρίτη.

Από δύο πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, εκτοξεύθηκαν 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ» που έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μίλησε για εννέα άμαχους νεκρούς, επτά τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές.

Οργή


Η απόφαση του προέδρου της Αμερικής να δώσει την εντολή για πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικών βάσεων του συριακού στρατού, μία ενέργεια που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του και που δημιουργεί νέα δεδομένα στη συριακή κρίση, προκάλεσε την οργή της Ρωσίας και ενδεχομένως οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας.


Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Ρεξ Τίλερσον, έσπευσε να διευκρινίσει πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, για πρώτη φορά ενάντια στο καθεστώς Ασαντ, δεν σηματοδοτεί «αλλαγή στην πολιτική μας ή στη στάση μας απέναντι στη Συρία».

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ντόναλντ Τραμπ, αιτιολογώντας την απόφασή του για τις πυραυλικές επιθέσεις, τόνισε πως συνδέονται άμεσα» με τα «φρικτά» γεγονότα της Τρίτης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Οπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Ασαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά.


Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», τόνισε. Η παρέμβαση των ΗΠΑ έτυχε θερμής υποδοχής από τη συριακή αντιπολίτευση, με την Εθνική Συμμαχία της Συρίας να δηλώνει πως ελπίζει ότι οι πυραυλικές επιδρομές θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων», σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης. Ομως «δεν είναι αρκετό να πληγεί ένα μόνο αεροδρόμιο (...) Ολόκληρος ο κόσμος οφείλει να βοηθήσει να σωθεί ο συριακός λαός από τα νύχια του δολοφόνου Μπασάρ (αλ Ασαντ) και των ακολούθων του», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλούς, μέλος της Ανώτερης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων.

Καταδίκη

Αντιθέτως, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας μίλησε για «σκανδαλώδη επιθετικότητα» εκ μέρους των ΗΠΑ, η οποία είχε στόχο να «εξασθενήσει τον συριακό στρατό στη μάχη που δίνει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Από την πλευρά του, η διοίκηση του συριακού στρατού χαρακτήρισε τα πλήγματα «κατάφωρη επίθεση», επισημαίνοντας ότι κατέστησε τις ΗΠΑ «εταίρο» του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων». Την επίθεση καταδίκασε και η Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για «καταστροφικά και επικίνδυνα πλήγματα».

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία στήριξαν την ενέργεια Τραμπ, με το επιχείρημα ότι «την πλήρη ευθύνη» για αμερικανική επίθεση φέρει ο Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ και η ΕΕ δήλωσε πως «καταλαβαίνει τις προσπάθειες να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις με χημικά».

Μέρκελ και Ολάντ σημείωσαν ότι η Ουάσιγκτον τους είχε ενημερώσει προτού εξαπολύσει τα πλήγματα και ισχυρίστηκαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ, ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση.

Στην έκτακτη σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ ανέβηκαν οι τόνοι παρά την έκκληση του γγ Αντόνιο Γκουντέρες για «αυτοσυγκράτηση». Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ μίλησε για «παράνομες» αεροπορικές επιδρομές που ενθαρρύνουν τους «τρομοκράτες» στη Συρία, ενώ η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλει απάντησε πως η χώρα της ενήργησε για να αποτρέψει τη χρήση χημικών όπλων από τον Ασαντ ξανά στο μέλλον και κατηγόρησε το Ιράν και τη Ρωσία ότι στηρίζουν τα εγκλήματα του Ασαντ.

Ο Ερντογάν βλέπει ως «θετική εξέλιξη» το χτύπημα


Για «θετική εξέλιξη» μίλησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, σχολιάζοντας την επίθεση των ΗΠΑ. «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή», τόνισε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ελπίζει πως η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας, λέγοντας ότι πρέπει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και εκφράζοντας την υποστήριξη της Αγκυρας προς την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης δήλωσε ότι «αν ο Ασαντ δεν θέλει να αποχωρήσει, εάν δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, και αν συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνσή του».

Ο ίδιος συνομίλησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, αν και δεν είπε πότε, ενώ έκανε επίσης λόγο και για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον.

Ακόμη, την ανάγκη δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, ζήτησε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας επίσης λόγο για «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου».

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11290&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 10.04.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote