Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καραμανλής: Το Κυπριακό σκιάζει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
Καραμανλής: Το Κυπριακό σκιάζει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας Εκτύπωση E-mail
22.01.08
 Βασικό κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι η αναγνώριση της Κύπρου, τονίζει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και αναφέρεται στην επίλυση των διαφορών με βάση τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο

Σε συνέντευξή του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού», ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «η συνεργασία εξελίχθηκε κατά τα τελευταία δέκα χρόνια» και επισήμανε ότι έχουν γίνει βήματα στον οικονομικό τομέα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ο όγκος των διμερών συναλλαγών από τα 200.000 δολάρια το 1999, ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2007».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε πως «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επιπρόσθετα, πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, το οποίο σκιάζει τις διμερείς σχέσεις, με μόνιμη λύση που θα προβλέπει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Καραμανλής είπε πως «η Ελλάδα πιστεύει ότι η εναρμόνιση της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ένταξη» και πρόσθεσε: «Περιμένουμε από την Τουρκία, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των όρων που θέτει η ΕΕ. Ένα βασικό κριτήριο, είναι να βελτιώσει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Κύπρο που είναι χώρα μέλος της ΕΕ και να την αναγνωρίσει».

Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα προς την τουρκική κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό προς τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επενδύσουμε στην ειρήνη και την ευημερία, για να προσφέρουμε στις δύο χώρες ευκαιρίες και να έχουμε καρπούς στο χώρο της ειρήνης και της σταθερότητας».

www.kathimerini.gr 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1129&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote