Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η Ρωσία θρηνεί Εκτύπωση E-mail
05.04.17

Στους 14 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρότατη έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «πρόκληση» για όλους τους Ρώσους σημειώνοντας ότι παρουσία του Πούτιν στην πόλη την ώρα της επίθεσης είναι «αξιοσημείωτη».

Η κρατική επιτροπή έρευνας της Ρωσίας ανέφερε πως το μακελειό προκλήθηκε από βόμβα, που πυροδοτήθηκε πιθανόν από έναν άνδρα, μέλη του σώματος του οποίου βρέθηκαν σε ένα από τα βαγόνια του συρμού. «Ο άνδρας έχει ταυτοποιηθεί αλλά η ταυτότητά του δεν θα αποκαλυφθεί για την ώρα για τους σκοπούς της έρευνας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ο καμικάζι είναι Ρώσος πολίτης, με καταγωγή από το Κιργιστάν της κεντρικής Ασίας και διασυνδέσεις με φανατικούς ισλαμιστές. Οι αρχές ασφαλείας του Κιργιστάν αναγνώρισαν τον βασικό ύποπτο δίνοντας το όνομα Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, ο οποίος γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος το 1995.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι ανακοινώσεις Ρωσίας και Κιργιζίας αναφέρονται στο ίδιο άνθρωπο.

Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτήρισε επίσημα η εισαγγελία της Ρωσίας την επίθεση μεταξύ των σταθμών της πλατείας Σενάγια και του σταθμού «Τεχνολογικού Ινστιτούτου». Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξουδετερώθηκε έγκαιρα άλλη μια βόμβα σε διαφορετικό σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου.

Εντάλματα για δύο άτομα εξέδωσαν τη Δευτέρα οι αρχές. Ο πρώτος -γενειοφόρος μεσήλικας με μαύρα ρούχα και καπέλο- βάσει θολής φωτογραφίας από κάμερα ασφαλείας εμφανίστηκε στην αστυνομία δηλώνοντας πως δεν έχει σχέση με το χτύπημα. Ο δεύτερος πιστεύεται πως τοποθέτησε τον έτερο εκρηκτικό μηχανισμό.

Από τα θύματα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν, σύμφωνα με την υπουργός Υγείας, Βερόνικα Σκβαρτσόβα.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 45 άνθρωποι, ενώ στο σημείο της επίθεσης εργάζονταν 41 ιατρικές ομάδες, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Αγίας Πετρούπολης.

Σωτήρια για την τύχη πολλών επιβατών ήταν η ψυχραιμία του μηχανοδηγού, ο οποίος δεν σταμάτησε το τρένο μέσα στο τούνελ, αλλά συνέχισε την πορεία του μέχρι να φτάσει στην πλατφόρμα της επόμενης στάσης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανακριτικών αρχών.

Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά κανάλια και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού.

Άλλοι έτρεχαν για να γλιτώσουν και κάποιοι φώναζαν ή κάλυπταν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό στη γενέτειρά του, όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. Νωρίτερα, προέδρευσε μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ώρα του μακελειού βρισκόταν για επαφές με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB και τόνισε πως οι αρχές καταβάλουν τη βέλτιστη προσπάθεια «να εξακριβώσουν την αιτία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε σήμερα την ανάγκη για κοινές προσπάθειες εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας και δήλωσε πως θα ήταν «κυνικό και κακόβουλο» να χαρακτηρίζεται ως αντίποινα για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία η φονική έκρηξη.

Μηνύματα συλλυπητηρίων και καταδίκης έφτασαν από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11283&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote