Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η «καρδιά» του οικονομικού και πολιτικού κόσμου στο Νταβός Εκτύπωση E-mail
22.01.08

Στο Νταβός της Ελβετίας συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.500 πολιτικοί, επιχειρηματίες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών για να συζητήσουν διεθνή οικονομικά ζητήματα.

Στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιασούο Φουκούντα. Μεταξύ των επιχειρηματιών που θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι ο Μπιλ Γκέιτς αλλά και οι πρόεδροι μεγάλων πολυεθνικών.

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δίνει στους ηγέτες του κόσμου μια φωνή για να διαμορφώσουν την παγκόσμια ατζέντα στην αρχή της χρονιάς. Στον «πυρήνα» αυτής της πολυφωνίας βρίσκονται ηγέτες κρατών, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των media για να «χτίσουν» μια παγκόσμια πλατφόρμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κυριότερων ζητημάτων.

Κεντρική θέση στο φετινό Φόρουμ κατέχει η καινοτομία συνεργασίας και η σημασία της για την παγκόσμια ανάπτυξη. Σημαντικές συζητήσεις θα αναπτυχθούν γύρω από τις κλιματικές αλλαγές και την τρομοκρατία. Κοιτάζοντας το μέλλον, γίνεται προφανές ότι η πολυπλοκότητα, τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι ελλείψεις πόρων αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια για πρόοδο. Στην εξάλειψη των παραπάνω θα επικεντρωθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2008 στο Νταβός της Ελβετίας.

Τα θέματα συζητήσεων θα κινηθούν γύρω από τους εξής πέντε άξονες:
-Επιχειρήσεις: Ανταγωνισμός παρά τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας.
-Οικονομία: Εξέταση των θεμάτων της αβεβαιότητα των αγορών και των οικονομιών παγκοσμίως.
-Γεωπολιτική: Η εξομάλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων θα αποτελέσει και φέτος κεντρικό θέμα.
-Επιστήμη και Τεχνολογία: Εξέταση της «φύσης» των νέων τεχνολογιών
-Αξίες και κοινωνία: Η κατανόηση των επικείμενων αλλαγών

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση «Voice of the People» ("Λόγος των Πολιτών") της Gallup International που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όσον αφορά τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουν οι ηγέτες παγκοσμίως, οι ερωτηθέντες τοποθετούν στην κορυφή της λίστας την εξάλειψη της φτώχειας (14%), ακολούθως την ανάπτυξη της οικονομίας (13%) και τον περιορισμό των πολέμων (13%), τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (12%) και την προστασία του περιβάλλοντος (11%).

Οικονομικό βαρόμετρο

Πριν από ένα χρόνο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι στο Νταβός είχαν προβλέψει συνέχιση της οικονομικής άνθησης για πενταετή τουλάχιστον ορίζοντα. Ωστόσο, μέσα στο 2007 ήρθε η κρίση στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ για να ανατρέψει τις προβλέψεις. Ενώ στην προηγούμενη διάσκεψη η ατζέντα του Φόρουμ επικεντρώθηκε σε πολιτικά θέματα, αυτή τη φορά θα είναι πραγματικά ένα Παγκόσμιο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Φόρουμ. Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς αναμένεται να θέσει τα ερωτήματα για τον «επαναπροσδιορισμό του καπιταλισμού του 21ο αιώνα».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και στα blogs

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπεται να είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα στα διάφορα blogs. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το BBC, εφημερίδες όπως η Le Monde, Le Figaro, Times και Guardian έχουν ήδη δημιουργήσει αποκλειστικά δημοσιογραφικά blogs για να περιγράψουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Νταβός.

Τι ακριβώς είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ιδρύθηκε με σκοπό «να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της εποχής μας». Στην ουσία είναι μια ευκαιρία για τους ισχυρούς του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου να συζητήσουν διάφορα θέματα.

Στις συζητήσεις αυτές, που είναι είτε διαλέξεις, είτε εισηγήσεις προς συζήτηση, είτε και εργαστήρια για την εξέταση ειδικών θεμάτων, παίρνουν μέρος και καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, ανώτεροι κληρικοί, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φιλανθρωπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η κυριότερη εκδήλωση του ΠΟΦ γίνεται κάθε χρόνο στο ορεινό θέρετρο Νταβός της Ελβετίας, αλλά διοργανώνονται και περιφερειακές εκδηλώσεις.

Πως άρχισε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;

Η έμπνευση για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανήκει στον Ελβετό καθηγητή Κλάους Σβαμπ ο οποίος τον Ιανουάριο του 1971 προσκάλεσε διευθυντικά στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών στο θέρετρο του Νταβός για να συζητήσουν θέματα στρατηγικής των επιχειρήσεων.

Με την πάροδο του χρόνου η ατζέντα της ετήσιας συνάντησης διευρύνθηκε και έτσι άρχισε να προσελκύει επιφανείς πολιτικούς ή επιστήμονες με αποτέλεσμα να αρχίσει να ενδιαφέρει πλέον και ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών. Το ΠΟΦ λειτουργεί τώρα σαν μια οργάνωση μελών που δεν έχει στόχο το κέρδος. Τα μέλη που πληρώνουν συνδρομή είναι περίπου 1000 μεγάλες επιχειρήσεις ενώ όλοι οι υπόλοιποι που δεν προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο μετέχουν δωρεάν.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1128&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 22.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote