Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Γονατίζει τη Γάζα Εκτύπωση E-mail
22.01.08
Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται η Γάζα, αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία του Ισραήλ, που δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει να πιέζει τη Χαμάς.

Κι αν η διεθνής κατακραυγή φαίνεται να οδηγεί σε μερική χαλάρωση του ισραηλινού αποκλεισμού, ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστεί, λόγω έλλειψης καυσίμων, να διακόψει τη διανομή βασικών αγαθών σε 860.000 κατοίκους.

Οι κάτοικοι της Γάζας, ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, είναι τα μεγαλύτερα θύματα του σκληρού μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Επειτα από τέσσερις μέρες αποκλεισμού, η πόλη της Γάζας παρουσίαζε χθες μια εικόνα εγκατάλειψης, καθώς η διακοπή παροχής καυσίμων και το αναγκαστικό κλείσιμο του τοπικού ηλεκτρικού σταθμού είχαν παραλύσει την εμπορική κίνηση αλλά και την οδική κυκλοφορία.

Οι διακοπές ρεύματος διατάραξαν επίσης τη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς και την υδροδότηση. Κι ενώ ο κόσμος δυσκολεύεται να καλύψει ακόμη και τις βασικές του ανάγκες, η υπηρεσία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ (UNRWA) στέλνει σήμα συναγερμού, καθώς δεν έχει ούτε αρκετά καύσιμα αλλά ούτε καν σακούλες για να διανείμει τρόφιμα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ εμφανιζόταν ωστόσο χθες ανυποχώρητος, τονίζοντας ότι όσο η Γάζα παραμένει υπό τον έλεγχο της Χαμάς, οι παροχές θα παραμείνουν στο ελάχιστο δυνατό. «Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει η Γάζα στην ανθρωπιστική κρίση, αλλά θα φροντίσουμε να μη ζει ο πληθυσμός της άνετα», δήλωσε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των Ισραηλινών πολιτών από τις επιθέσεις ρουκετών της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωνε από την πλευρά της ότι «θα συνεχίσει την αντίσταση», παρά τον αποκλεισμό.

Η σοβαρότητα της κατάστασης προκάλεσε καταιγιστικές διεθνείς αντιδράσεις. Η Ε.Ε., όπως και πολλά από τα κράτη-μέλη της, σύσσωμος ο αραβικός κόσμος, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και 21 ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις κάλεσαν το Ισραήλ να άρει αμέσως τον αποκλεισμό. Χαρακτηριστική είναι στις σχετικές ανακοινώσεις τόσο των αραβικών χωρών όσο και των Βρυξελλών η καταγγελία περί ανεπίτρεπτης «συλλογικής τιμωρίας».

Εκκληση στον ΟΗΕ

Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης απηύθυνε έκκληση για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αίγυπτος ασκούσε πιέσεις προς την ισραηλινή αλλά και προς την αμερικανική πλευρά, ζητώντας παρέμβαση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, και ο Βρετανός πρωθυπουργός προγραμμάτιζε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ. Υ

Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, το Ισραήλ υποχρεώθηκε αργά χθες σε μερική υποχώρηση, ανακοινώνοντας ότι θα επιτρέψει σήμερα τη διέλευση μερικών καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων. Δεν διαφαίνονται ωστόσο στον ορίζοντα μεγάλες υποχωρήσεις: η Χαμάς καλεί Αραβες και μουσουλμάνους σε πολιτική συστράτευση και το Ισραήλ ρίχνει το μπαλάκι στους κατοίκους της Γάζας, τονίζοντας ότι για ν' απαλλαγούν από τα βάσανά τους «αρκεί» να υποχρεώσουν τη Χαμάς να σταματήσει τη ρίψη ρουκετών.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1127&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote