Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Μετέτρεψαν ένα φύλλο από σπανάκι σε λειτουργικό καρδιακό ιστό
Μετέτρεψαν ένα φύλλο από σπανάκι σε λειτουργικό καρδιακό ιστό Εκτύπωση E-mail
28.03.17

Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες να εκτυπώσουν τρισδιάστατα τα λεπτά δίκτυα των αιμοφόρων αγγείων, που αιματώνουν τα όργανα, επιστήμονες κατάφεραν τώρα να μετατρέψουν ένα φύλλο από σπανάκι σε λειτουργικό καρδιακό ιστό.

Το επίτευγμα των Αμερικανών επιστημόνων από το Πολυτεχνικό Ίδρυμα του Ουώρστερ (WPI), στη Μασαχουσέτη, μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία τεχνητών οργάνων.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν το γεγονός ότι, όπως τα ζώα, έτσι και τα φυτά διαθέτουν ένα δίκτυο τριχοειδών αγγείων, το οποίο μεταφέρει χημικές ουσίες σε όλα τα τμήματά τους.

Το δίκτυο αυτό αποτελείται από διαφορετικά κύτταρα σε φυτά και σε ζώα, οπότε οι επιστήμονες δεν είχαν παρά να αφαιρέσουν τα κύτταρα από τα φύλλα του σπανακιού, με μια διαδικασία που αποκαλείται αποκυττάρωση, και να βάλουν στη θέση τους ανθρώπινα καρδιακά ενδοθηλιακά κύτταρα.

Το εγχείρημα πέτυχε, τα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα δημιούργησαν αποικίες πάνω στα φύλλα του σπανακιού, σχημάτισαν εκ νέου το δίκτυο των λεπτών αγγείων και όταν οι επιστήμονες τα τροφοδότησαν με υγρό και θρεπτικά συστατικά, αυτά άρχισαν να ρέουν, όπως συμβαίνει στα ανθρώπινα αγγεία.

Ο επικεφαλής ερευνητής Glenn Gaudette, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής, και οι συνεργάτες του θα δημοσιεύσουν λεπτομέρειες του καινοτόμου εγχειρήματός τους στην επιθεώρηση Biomaterials.

"Δημιουργήθηκε ένας λειτουργικός καρδιακός ιστός, ο οποίος, μάλιστα, ήταν αρκετά μεγάλος, ώστε να μπορεί να καλύψει ένα τραύμα. Αυτό μπορεί μια μέρα να αποδειχθεί ωφέλιμο για όσους παθαίνουν έμφραγμα, αφού στα σημεία της καρδιάς, που νεκρώνονται εξαιτίας του, θα τοποθετείται νέος καρδιακός ιστός, ο οποίος θα προέρχεται από κάθε ασθενή ξεχωριστά. Βέβαια έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας" είπε χαρακτηριστικά.

Η προσαρμογή των φυτών για χρήση στη μηχανική ιστών θα μπορούσε να επιλύσει πολυάριθμα προβλήματα, που μέχρι τώρα δημιουργούν περιορισμούς, κατά τους ερευνητές.

www.healthmag.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11261&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων