Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Ελεύθερη πτώση" στα χρηματιστήρια
"Ελεύθερη πτώση" στα χρηματιστήρια Εκτύπωση E-mail
22.01.08
Νέα δεδομένα τις διεθνείς χρηματαγορές δημιουργεί η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, που πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Συγκεκριμένα, η FED μείωσε το βασικό επιτόκιο (federal funds rate) -που καθορίζει το διατραπεζικό δανεισμό για διάρκεια μιας μέρας- στο 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο 2005. Επίσης μείωσε στο 4% το προεξοφλητικό επιτόκιό της. Πρόκειται για την πρώτη μη προγραμματισμένη μεταβολή των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο του 2001. Μετά την κίνηση της Τράπεζας, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην αντίδραση της Γουόλ Στριτ, που όμως παρουσίασε νέες απώλειες κατά το άνοιγμά της. Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με μεγαλύτερη εκείνη στο Χονγκ Κονγκ, που έκλεισε με -8,65%, ενώ διακόπηκαν οι συνεδριάσεις σε Βομβάη και Σεούλ λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης. Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές δίνουν "μάχη χαρακωμάτων" και περιορίζουν αυτή την ώρα σημαντικά το πρωινό αρνητικό άνοιγμά τους στο μείον 2%. Έντονη ήταν η μεταβλητότητα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στις 4.253,25 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,18%. Τη Δευτέρα, οι συνεδριάσεις στις περισσότερες χρηματαγορές κατέγραψαν το χειρότερο κλείσιμο από την κρίση της 11ης Σεπτεμβρίου. Σημαντική πτώση παρουσιάζουν και οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με το αργό να υποχωρεί αυτή την ώρα κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι.

Με απώλειες στην Ευρώπη

Παρά την εντυπωσιακή κίνηση μείωση των επιτοκίων από τη Fed, την Τρίτη, κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones παρουσίαζε απώλειες 3,65% στις 11.657,58 μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 υποχωρούσε κατά 3,78% στις 1.275,09 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq κατά 4,40% στις 2.237,01 μονάδες.
 
Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση των δεικτών των διεθνών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τελικά στις 4.253,25 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,18%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 941,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 267,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά, με εξαίρεση της Κοινής Ωφέλειας ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,43%. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των Χημικών κατά 5,57%, της Υγείας κατά 4,55%,των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 3,45% και των Προσωπικών-οικιακών προϊόντων κατά 3,41%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 1,05%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,81% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 1,95%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών: ΑΚΡΙΤΑΣ +9,36%, ΕΥΔΑΠ +8,43% και ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ +7,07%. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι μετοχές των εταιριών: ΑΝΕΚ(ΠΟ΄90) -17,95%, ΔΡΟΜΕΑΣ -17,71% και CENTRIC -17,55%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 50 ενισχύθηκαν, 221 υποχώρησαν και 26 παρέμειναν αμετάβλητες.

Με νέα μεγάλη πτώση κατά 2,83% άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου , ο οποίος διαμορφώθηκε αρχικά στις 5.420,50 μονάδες ενώ περίπου στις 11π.μ. ώρα Ελλάδας παρουσίασε σημεία ανάκαμψης κατά 0.57% και διαμορφώθηκε στις 5.609,90 μονάδες, κυρίως μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Χθες, ο δείκτης FTSE είχε υποχωρήσει κατά 5,48%.

Στο Παρίσι , ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά το ξεκίνημα κατά 2,57% και διαμορφώθηκε στις 4.622,70 μονάδες ενώ στη συνέχεια σημείωσε άνοδο κατά 0,57% με τις μονάδες να διαμορφώνονται στις 4.771,40 μονάδες. Χθες είχε σημειώσει πτώση κατά περίπου 7%.

Στη Φραγκφούρτη , ο δείκτης DAC σημείωσε πτώση κατά 3,88% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 6.526 μονάδες έναντι 6.790,19 μονάδων που έκλεισε χθες.

Στη Μαδρίτη , ο δείκτης Ibex-35, ο οποίος κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του (-7,54%) άνοιξε σήμερα με πτώση κατά 3,95% και διαμορφώθηκε στις 12.427,3 μονάδες.

Ρευστοποιούν στην Ασία

Νέα "βουτιά" πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη και τα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί με την προοπτική της ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που απορροφά μεγάλο μέρος των ασιατικών εξαγωγών. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι επενδυτές σε όλη την Ασία ρευστοποιούσαν μαζικά τις μετοχές τους, εκφράζοντας φόβους για μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 5,65%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών.

Σε ελεύθερη πτώση και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με τον δείκτη Χανγκ Σενγκ στις 21.757,63 μονάδες, με απώλειες 8,65%.

"Υπάρχουν πλέον όλο και μεγαλύτεροι φόβοι ότι η οικονομική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που επιτείνει τον πανικό", τονίζει ο Χάουαρντ Γκορζ, αντιπρόεδρος της South China Securities στο Χονγκ Κονγκ.

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε σήμερα και το χρηματιστήριο της Σαγκάης καθώς ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 7,22% και έκλεισε στις 4914,43 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της Βομβάης και της Σεούλ διεκόπησαν προσωρινά οι συναλλαγές, καθώς ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί η πτώση με άλλο τρόπο.

Στη Βομβάη διεκόπη η συνεδρίαση όταν ο δείκτης Σένσεξ υποχωρούσε κατά 9,75%,καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ των απωλειών του σε μία ημέρα, που ήταν -7,41%. Με την επανάληψη της συνεδρίασης η κατάσταση βελτιώθηκε και το χρηματιστήριο έκλεισε στο -3,47%.

"Τα χειρότερα ίσως πέρασαν. Η αγορά πρέπει να ανακάμψει μετά τις απώλειες που υπέστη. Δεν υπάρχει ουδείς σοβαρός λόγος, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της ινδικής οικονομίας δεν μπορούν να αλλάξουν σε μία ημέρα", τόνισε ο Β.Σάστρι, διευθυντής της Firstcall India Equity Advisors.

Στη Σεούλ ο δείκτης Κόσπι υποχωρούσε κατά 6,23% όταν διεκόπησαν οι συναλλαγές. Μετά την επανάληψή τους, η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως και ο δείκτης Κόσπι έκλεισε στο 4,07%.

Στη Σιγκαπούρη, στα μέσα της συνεδρίασης το χρηματιστήριο κατέγραφε απώλειες 4,83%, στην Κουάλα Λουμπούρ 3,99%, στην Μπανγκόκ 4,45% και στην Τζακάρτα 9,10%

Η Μανίλα έκλεισε επίσης με απώλειες 5,52% και το χρηματιστήριο της Ταϊπέι στο -6,51%..

Σημαντική πτώση πραγματοποίησαν σήμερα οι τιμές των μετοχών και στην Αυστραλία . Η πτώση έφτασε το 7,3% που σημαίνει ότι η συνολική αξία που χάθηκε από τις μετοχές αγγίζει τα εκατό δισεκατομμύρια δολάρια. Πτώση παρουσίασε επίσης και η αξία του δολαρίου Αυστραλίας που έχασε 1, 5 σεντ και έπεσε στα 85,80 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το Σίδνεϊ έκλεισε με απώλειες 7,05%,που αποτελεί την μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 1997. "Πρόκειται για μια πλήρη σφαγή, είναι αδύνατον να περιγράψω αλλιώς την κατάσταση", τόνισε ο αναλυτής Τζάστιν Γκάλαχερ της ABN Amro.
 
 
Τις μικρότερες απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας που έκλεισε με πτώση 1,09%.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1126&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote