Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Την 69η επέτειο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων τίμησαν στην Νέα Υόρκη
Την 69η επέτειο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων τίμησαν στην Νέα Υόρκη Εκτύπωση E-mail
18.03.17

Νέα Υόρκη-Του Σάκη Σερέτη


Με την πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου, στην κοινοτική αίθουσα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας από την Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της 69ης επετείου ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την μητέρα Ελλάδα.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Υερσέης Ευάγγελου, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και αρτοκλασία υπέρ των αγωνιστών Δωδεκανησίων .

“Σήμερα τιμούμε και ενθυμούμεθα την ιστορική ημέρα της 7ης Μαρτίου του 1948”ανέφερε ο μητροπολίτης Ευάγγελος , ενώ υπενθυμίζοντας την Δωδεκανησιακή του καταγωγή, τόνισε ότι η ενσωμάτωση με την μητέρα Ελλάδα, ήταν ο διακαής πόθος όλων των Ελλήνων, καθώς τα Δωδεκάνησα υπήρξαν ένδοξο προπύργιο των αγώνων της φυλής μας και πηγή ακτινοβολίας του Ελληνικού πνεύματος.


Χαρακτηρίζοντας την επέτειο ενσωμάτωσης ιστορικά κορυφαίο γεγονός ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γεώργιος Ανδριώτης ,αναφέρθηκε στους αγώνες και στην προσφορά των συμπατριωτών του στην επανάσταση του1821, όπου το ολοκαύτωμα της Κάσου και οι προσπάθειες που κατέβαλλε ο Ξάνθος ο Φιλικός από την Πάτμο αποτελούν κάποια από τα ιστορικά καταγεγραμμένα παραδείγματα .

Παράλληλα, εστιάζοντας στην περιθωριοποίηση και εκτόπιση της Ελληνικής γλώσσας σε ομογενειακό επίπεδο, από τους μεγάλους ηγετικούς φορείς μας , κάλεσε τους ομογενείς να υπερασπιστούν και να βροντοφωνάξουν την σπουδαιότητα διατήρησης της Γλώσσας και του πολιτισμού μας .

 Κεντρικός ομιλητ
ής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Νισύρου και επίτιμος πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Χριστοφής Κορωναίος , ο οποίος αφού εξέφρασε ευχαριστίες για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθυναν οι ομογενείς συμπατριώτες του, προκειμένου να γιορτάσουν μαζί την φετεινή επέτειο, αναφέρθηκε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Βουλή των Ελλήνων παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου , όπου το 2017 ανακηρύχθηκε ως έτος Δωδεκανήσου.

Η ομιλία του κ. Κορωναίου αφορούσε σε μια λεπτομερή περιγραφή ιστορικών γεγονότων μέχρι την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την μητέρα Ελλάδα, ενώ επανερχόμενος σε σημερινά γεγονότα, αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της Τουρκίας .

 Αποδεικνύοντας εμπράκτως “Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν”, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας ανέφερε, ότι “τα Δωδεκάνησα είναι σταυροδρόμι και εμπροσθοφυλακή που καλούνται σήμερα να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος που αφορά στη μετανάστευση και στο προσφυγικό” ενώ κλείνοντας τον χαιρετισμό του έδωσε τροφή για σκέψη ,υπενθυμίζοντας μια φράση του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον που έλεγε “το τίμημα της Ελευθερίας είναι η επαγρύπνηση”.

Την σκυτάλη παρέλαβαν στην συνέχεια η Μελίντα Τζιροπούλου, η Μαρία –Σπηλιανή Καρπάθιου και ο Βασίλης Μιχαηλίδης απαγγέλλοντας ύμνους και ποιήματα της Δωδεκανήσου, ενώ τους παραδοσιακούς χορούς που ακολούθησαν, απέδωσαν εξαιρετικά τα χορευτικά τμήματα της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας και των συλλόγων Σύμης , Νισύρου, Τήλου, Καλύμνου, και Λέρου.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Κουμπαράκης , ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο γνωστός φιλάνθρωπος και υπερασπιστής των Ελληνικών γραμμάτων Νίκος Ανδριώτης, ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός Δρ. Γεώργιος Μελικόκης ,καθώς επίσης και αρκετοί ομογενειακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των Ελληνοαμερικανών εκλεγμένων πολιτικών της ευρύτερης περιοχής

Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαρία Μαραγκού και ο κ. Γιάννης Σακέλλης , ενώ τους εθνικούς ύμνους ερμήνευσε η κ. Φλώρα Κύρου.

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11229&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 18.03.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων