Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η κόντρα με Ερντογάν έδωσε ώθηση στον Ρούτε - Ήττα για τον ακροδεξιό Βίλντερς - Τα exit polls και τα
Η κόντρα με Ερντογάν έδωσε ώθηση στον Ρούτε - Ήττα για τον ακροδεξιό Βίλντερς - Τα exit polls και τα Εκτύπωση E-mail
16.03.17

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε VVD θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.


To VVD θα εξασφαλίσει 31 από τις συνολικά 150 έδρες, καταγράφοντας πτώση 10 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012. Βρίσκεται ωστόσο μπροστά από το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία PVV θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων 30 ετών.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του. Θα εξασφαλίσει 9 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012, μια πτώση 29 εδρών.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται ενισχυμένοι με 16 έδρες, μια αύξηση 12 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των exit polls, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα από τα exit polls, αφού το 34% εκείνων που δήλωσαν ότι ψήφισαν το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού (VVD), είπαν ότι η διπλωματική κόντρα με την Τουρκία του Ερντογάν έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους.

Σύμφωνα πάντως με μια πρώτη ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, με βάση τα exit polls, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνήσεις τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στη Βουλή των 150:

- Η μία θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους, που αθροίζουν 85 έδρες.

- Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.

Τα πρώτα αποτελέσματα

To Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα VVD του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έχει σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του κατά την ανεπίσημη μερική καταμέτρηση των ψήφων που διεξήγαγε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANP και δείχνει να εξασφαλίζει 32 έδρες εκ των συνολικά 150 εδρών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Με καταμετρημένο το 10,9% των ψήφων, στις 2 τα ξημερώματα, το VVD συγκεντρώνει ποσοστό 17,8%, πολύ μπροστά από το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς.

Δηλώσεις Ρούτε

H Ολλανδία ψήφισε κατά του λαϊκισμού, δήλωσε περιχαρής ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, το κόμμα του οποίου εμφανίζεται να εξασφαλίζει τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα, μπροστά από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς.

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό» υπογράμμισε χαμογελώντας ο Μαρκ Ρούτε, σε ομιλία που εκφώνησε σε μια κατάμεστη από υποστηρικτές του αίθουσα στη Χάγη.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Γιούνκερ: Ψήφος κατά των εξτρεμιστών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για τη "σαφή νίκη" που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια "ψήφο κατά των εξτρεμιστών".

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών" ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο των exit polls που καταδεικνύουν την επικράτηση του κόμματος του Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

Γαλλία: Συγχαρητήρια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς "ανέκοψαν" με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

www.topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11225&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote