Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Χαλάρωση του αποκλεισμού από το Ισραήλ Εκτύπωση E-mail
21.01.08

Η Χαμάς υπόσχεται να συνεχίσει την αντίσταση στη Γάζα παρά τα δεινά από τον ισραηλινό αποκλεισμό.Το Ισραήλ συμφώνησε τη  Δευτέρα να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να επιτρέψει την εισαγωγή καυσίμων και φαρμάκων στην περιοχή, μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν τα μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση.

Με την απόφαση που έλαβε ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναρχίσει τις παραδόσεις βιομηχανικών καυσίμων στον κυριότερο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Γάζας που αναγκάστηκε να κλείσει την Κυριακή, βυθίζοντας την πόλη στο σκοτάδι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα επιτραπεί επίσης η παράδοση πετρελαίου ντίζελ για τις γεννήτριες και φυσικού αερίου για το μαγείρεμα, όχι όμως και καυσίμων για τα αυτοκίνητα.

Διεθνείς οργανισμοί είχαν προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομεία της Γάζας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα και καύσιμα μέσα σε λίγες ημέρες.

"Ελπίζουμε η Χαμάς να έλαβε το μήνυμα", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αρι Μέκελ, αναφερόμενος στη μείωση των επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Θα συνεχίσει "την αντίσταση" η Χαμάς

Ο πλέον επιφανής ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ Ζαχάρ, δήλωσε σήμερα ότι το κίνημά του θα συνεχίσει "την αντίσταση" παρά το σκληρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ εδώ και τέσσερις ημέρες στην περιοχή.

Παράλληλα, σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο κ. Ζαχάρ κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους παντού στον κόσμο να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνίους "έναντι της εγκληματούσας Αμερικής και των εισβολέων Σιωνιστών".

"Σας υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο του τζιχάντ και της αντίστασης, όποιες κι αν είναι οι θυσίες και τα δεινά, μέχρι τη νίκη ή το θάνατο", τόνισε ο κ. Ζαχάρ, ένας από τους γιους του οποίου σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στη διάρκεια μιας από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα.

Τη σύγκληση Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν σήμερα σε έκτακτη σύνοδο οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Βάσει της απόφασης αυτής, τα αραβικά κράτη μέλη του ΟΗΕ θα επιφορτιστούν "να ζητήσουν εκτάκτως τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξετάσει την επικίνδυνη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και να πάρει άμεσα μέτρα κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής".

Οι αντιπρόσωποι αποφάσισαν επίσης να "ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να πραγματοποιήσει διεθνή έρευνα για τα ισραηλινά εγκλήματα" που έχουν διαπραχθεί κατά των Παλαιστινίων.

Οι ίδιοι απηύθυναν εξάλλου "επείγουσα έκκληση στις χώρες, όπως και στις αραβικές και διεθνείς ενώσεις, να προσφέρουν βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό" και κάλεσαν "ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ να εργαστούν σοβαρά για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση και να εγγυηθούν διεθνή προστασία στον παλαιστινιακό λαό".

Η UNRWA θα αναγκαστεί να διακόψει την Τετάρτη ή την Πέμπτη τη διανομή τροφίμων σε 860.000 κατοίκους της Γάζας, αν συνεχισθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός της περιοχής αυτής, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες. "Λόγω της έλλειψης καυσίμων θα χρειαστεί να διακόψουμε τη διανομή τροφίμων σε 860.000 άτομα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Γκάνες.

Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζει να προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις. Στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της γαλλικής κυβέρνησης και εξίσου έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται στην παλαιστινιακή περιοχή.

Στη σχετική ανακοίνωση η Γαλλία "απευθύνει έκκληση να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης και να επαναληφθεί άμεσα η χορήγηση καυσίμων, προκειμένου να γίνει δυνατή η επαναλειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έπαψε να λειτουργεί χθες το βράδυ. Παράλληλα "καταδικάζει όλες τις μορφές βίας και απευθύνει έκκληση με την ίδια αποφασιστικότητα να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις" κατά του ισραηλινού εδάφους.

Η Βρετανία χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα είναι "εξαιρετικά ανησυχητική" και καλεί το Ισραήλ να ξανανοίξει όλα τα περάσματα.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χαρακτήρισε σήμερα "εξαιρετικά σοβαρή" την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, λόγω των επιπλέον απαγορεύσεων που επέβαλε το Ισραήλ, και κάλεσε να ξανανοίξουν όλα τα σημεία διόδου.

"Η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας μεταξύ των κατοίκων της Γάζας και των Ισραηλινών είναι εξαιρετικά σοβαρή", δήλωσε ο κ. Μίλιμπαντ σε κοινή ανακοίνωση με τον βρετανό υπουργό για τη Διεθνή Ανάπτυξη, Ντάγκλας Αλεξάντερ.

"Λυπόμαστε βαθύτατα για τα δεινά των αθώων πολιτών σε κάθε πλευρά και για τον αριθμό των αντίστοιχων θυμάτων. Οι Ισραηλινοί όπως και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Ζητάμε με έντονο τρόπο και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Οι επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ είναι απαράδεκτες όπως απαράδεκτα είναι και δεκάδες θύματα Παλαιστίνιων", προειδοποιεί η κοινή ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ "να ξανανοίξει αμέσως όλα τα σημεία περάσματος".

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχουντ Ολμερτ δικαιολόγησε απολύτως τον αποκλεισμό της Γάζας και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα προμηθεύει με τα ελάχιστα την περιοχή, αυτή όσο θα ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι αυτές πρέπει να σταματήσουν. "Εχουμε καταστήσει σαφές ότι οι πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να σταματήσουν", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Γέγκερ, προσθέτοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να απειλούνται συνεχώς οι ζωές του λαού του Ισραήλ με τρομοκρατικές ενέργειες προερχόμενες από τη Γάζα. Ο εκπρόσωπος εξέφρασε ακόμα αμφιβολίες για την ακρίβεια των πληροφοριών σχετικά με τη σοβαρότητα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή ίσως έχει διιογκωθεί από την ηγεσία της ισλαμικής Χαμάς.
Αντιδράσεις ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ

Παρά τις συνεχιζόμενες διεθνείς αντιδράσεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ ξεκαθάρισε σήμερα ότι θα χορηγεί στη Λωρίδα της Γάζας τις απολύτως ελάχιστες προμήθειες, όσο η παλαιστινιακή αυτή περιοχή συνεχίζει να τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της Χαμάς.
"Δεν θα επιτρέψουμε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί να υφίστανται καθημερινά πυραυλικές επιθέσεις και την ίδια στιγμή η ζωή στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζεται κανονικά", δήλωσε ο Ολμερτ στον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ.

"Ο πληθυσμός (της Γάζας) πρέπει να καταλάβει ότι όσο βρίσκεται στην εξουσία η Χαμάς, δεν θα της χορηγούμε παρά τα αυστηρώς ελάχιστα", πρόσθεσε.


Δραματική μείωση στα αποθέματα φαρμάκων

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας διαθέτουν καύσιμα για δύο-τρείς ημέρες ακόμα και ότι τα αποθέματα φαρμάκων έχουν μειωθεί δραματικά.

Στις Βρυξέλλες η επίτροπος αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις Μπενίτα Φερέρο -Βάλντνερ κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση.

"Η πρόσφατη απόφαση (του Ισραήλ) να κλείσει όλα τα σημεία διέλευσης στα σύνορα με τη Γάζα και να διακόψει την προμήθεια μαζούτ θα επιδεινώσει μία κατάσταση ήδη καταστροφική και, επί του πεδίου, κινδυνεύει να προκαλέσει μία κλιμάκωση, σε μία κατάσταση ούτως ή άλλως δύσκολη", τονίζει η επίτροπος σε ανακοίνωσή της.

"Εκανα σαφές ότι είμαι αντίθετη με αυτή τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στον πληθυσμό της Γάζας" και "ζητώ επίμονα από το Ισραήλ να επαναλάβει τις προμήθειες μαζούτ και να ανοίξει τα σημεία διέλευσης σε εμπορεύματα και σε ανθρωπιστικό υλικό", προσθέτει.

Ο πλήρης αποκλεισμός που εφαρμόζει το Ισραήλ από την περασμένη Πέμπτη στη Λωρίδα της Γάζας, μία περιοχή με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, κάνει τις διεθνείς οργανώσεις να ανησυχούν για το ενδεχόμενο μίας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς η βοήθεια του ΟΗΕ σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης παραμένει αδιάθετη.

Στη Γενεύη ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ιτζχάκ Λεβανόν κατηγόρησε σήμερα τον ειδικό εισηγητή του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τζον Ντάγκαρντ ότι εξαπολύει "δηλητηριώδεις επιθέσεις" κατά της χώρας του, όταν δηλώνει ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει "άνανδρα εγκλήματα πολέμου" στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός "δεν βάζει στο στόχαστρο, παρά τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίοι βάζουν σκόπιμα στο στόχαστρο ισραηλινούς πολίτες. Αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα έγκλημα πολέμου", αντέτεινε ο Λεβανόν.

Η Αίγυπτος τέλος ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της με τη Γάζα αποστέλλοντας 300 επiπλέον άνδρες καταστολής των ταραχών, την ίδια ώρα που οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς ζητούν από τον Αραβικό Σύνδεσμο να μεσολαβήσει στο Κάιρο προκειμένου να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, το μοναδικό "παράθυρο" της αποκλεισμένης περιοχής προς τον έξω κόσμο, για τη διακομιδή των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και αξιωματούχοι της Χαμάς, διαδήλωσαν σήμερα στη Ράφα αξιώνοντας να ανοίξουν τα σύνορα που παραμένουν σχεδόν διαρκώς κλειστά από τον Ιούνιο του 2005.

Δηλώσεις Μπένιαμιν Νετανιάχου

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και νυν ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης Μπένιαμιν Νετανιάχου, κάλεσε σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση να σκληρύνει τα μέτρα αποκλεισμού προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να προκληθεί η ανατροπή του ισλαμιστικού καθεστώτος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

"Πρέπει να περάσουμε από τον πόλεμο φθοράς σε πόλεμο μιας αποφασιστικής αποτροπής, η οποία θα συμβάλει ενδεχομένως στην ανατροπή του καθεστώτος της Χαμάς διότι, όσο (αυτό το καθεστώς) θα υπάρχει θα συνεχίσει να οπλίζεται και θα συνεχίσει τις επιθέσεις", τόνισε ο Νετανιάχου στη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χερτζιλίγια, κοντά στο Τελ Αβίβ, με θέμα την ασφάλεια του Ισραήλ.

e-tipos


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1122&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote