Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Τιμητικές διακρίσεις στην επέτειο των Ελληνικών γραμμάτων στην Νέα Υόρκη
Τιμητικές διακρίσεις στην επέτειο των Ελληνικών γραμμάτων στην Νέα Υόρκη Εκτύπωση E-mail
09.03.17

 

Τιμητικές

διακρίσεις

στην επέτειο

των Ελληνικών

γραμμάτων

στην Νέα Υόρκη

 

 

Νέα Υόρκη-Του Σάκη Σερέτη

Την προσφορά και το έργο του ηθοποιού –σκηνοθέτη και παραγωγού Γιάννη Σιμωνίδη, του Ελληνολάτρη εκδότη -οδοντίατρου Σάμ Τσέκουα και του καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουήνς Νίκου Αλεξίου τίμησαν την Κυριακή 5 Μαρτίου στην Αστόρια, η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία , η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, η Χιακή Ομοσπονδία , η Παμμακεδονική ένωση, οι σύλλογοι Αθηναίων ,Αρκάδων , Θεσσαλών “Ασκληπιός” Αμοργού και νήσων , Ελληνοαμερικανών ιδιοκτητών και το φιλανθρωπικό τμήμα του Πανγριγκόριαν Νέας Υόρκης.

Η εκδήλωση αυτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο προς τιμή των Ελληνικών γραμμάτων, αποτελεί την οργανωμένη προσπάθεια συλλόγων και φορέων της Ομογένειας υπέρ της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας και η οποία ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, με κύριο χαρακτηριστικό την προβολή των “σκαπανέων” της Ελληνικής γλώσσας εδώ στην Αμερική .

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσ
πονδίας Γεώργιος Ανδριώτης, ο οποίος εστιάζοντας στην διαιώνιση και προβολή της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού , εξήρε τις υπηρεσίες και την προσφορά των τιμωμένων στα Ελληνικά γράμματα ,ενώ παράλληλα απηύθυνε πανομογενειακή έκκληση για την υπεράσπιση και προβολή της Ελληνικής μας ταυτότητας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Με το απόσπασμα "ανήκω σε μία χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που την χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται". του μεγάλου ποιητή Γιώργου Σεφέρη, άρχισε τον χαιρετισμό του ο πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Κουμπαράκης.

“Αν κάποιος ρωτούσε ποια γλώσσα στον κόσμο έχει συμβάλει περισσότερο στην ανθρωπότητα, την επιστήμη, την πνευματική ανάταση των ανθρώπων, χωρίς δισταγμό και ίχνος έπαρσης θα απαντούσαμε η ελληνική” τόνισε ο Έλληνας πρόξενος και αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και τους τιμώμενους, έδωσε μια σύντομη αναφορά σχετικά με την προσφορά της Ελλάδας στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Αμερικής .

“Παρά την οικονομική κρίση και την δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, η Ελλάδα συνεχίζει να αποσπά για το σχολικό έτος 2016-2017 96 εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζει να αποστέλλει δωρεάν βιβλία ,ενώ κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα οι εξετάσεις ελληνομάθειας.

Επί
σης θα ήθελα να αναφέρω μία πρωτοβουλία, η οποία έχει υιοθετηθεί εδώ και λίγους μήνες από το Γενικό Προξενείο. Σχολεία επισκέπτονται κάθε έκθεση που φιλοξενούμε, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα νέα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη μητέρα Πατρίδα που τόσο πολύ αγαπούν, πιο κοντά στην ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου φιλοξενήθηκε η έκθεση "Συναγωνιστής" όπου παρουσιάστηκε η συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στην εθνική αντίσταση. Τον Δεκέμβριο, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, φιλοξενήθηκε μία σπάνια έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τους πρώτους κλασσικούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896. Ενώ πριν από λίγες εβδομάδες, φιλοξενήθηκε έκθεση ζωγραφικής με 25 εκθέματα 15 Ελλήνων καλλιτεχνών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για τις εν λόγω εκθέσεις επισκέφτηκαν την Αρχή μας το σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, το σχολείου του Αγίου Νικολάου Flushing, το σχολείο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, το σχολείο του καθεδρικού Manhattan, καθώς και το Charter School από το Brooklyn. Αναμένουμε και άλλα σχολεία στο προσεχές μέλλον. Οι πόρτες του Γενικού Προξενείου είναι πάντα ανοιχτές στη νεολαία, στο μέλλον του Ελληνισμού εδώ στην Αμερική.

Την σκυτάλη παρέλαβε ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Παν-Αρκαδικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Φίλιος ο οποίος παρουσίασε την προσφορά και το έργο του Γιάννη Σιμωνίδη , ενώ ο τιμώμενος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του , έδωσε δείγματα του ταλέντου του και αποτυπώνοντας γλαφυρά τον ρόλο της τέχνης στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, υπενθύμισε στο κοινό την χρησιμότητα άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Ελληνολάτρη εκδότη και ιατρό Σάμ Τσέκουα παρουσίασε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Ηρακλής Κρεμμύδας, ο οποίος αποκαλώντας τον τιμώμενο “άξιο πρεσβευτή του Ελληνικού πολιτισμού”, στην συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον του -ανενεργού και χωρίς ουσιαστικό ρόλο σήμερα- Συμβούλιου Αποδήμου Ελληνισμού, οι οποίοι όπως τόνισε, “δαπάνησαν εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μαζεύονται κάποιοι μυστήριοι τύποι στην Θεσσαλονίκη, για να συνεδριάζουν για το δήθεν καλό του Ελληνισμού, ενώ θα μπορούσαν με αυτά τα χρήματα να στηρίξουν το οικοδόμημα της Ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό”

Εστιάζοντας στο μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού ο τιμώμενος, σε άπταιστα Ελληνικά ανέφερε, ότι “ολόκληρος ο κόσμος αναζητά την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και αυτό το έχω διαπιστώσει από τα πολλά ταξίδια μου στο εξωτερικό”.

Τον καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκο Αλεξίου παρουσίασε η φοιτήτρια διδακτορικού κοινωνιολογίας Παρασκευή Μακρινού , η οποία αναφέρθηκε στο ποιητικό έργο του τιμώμενου και την προσφορά του στα Ελληνικά γράμματα .


“Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που κέρδισε δυο βραβεία Νόμπελ με τα έργα του Οδυσσέα Ελύτη και του Γιώργου Σεφέρη και αυτό μόνο τυχαίο δεν θεωρείται” τόνισε ο κ. Αλεξίου , ενώ κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ζωτικής σημασίας ανάγκη δημιουργίας αρχείου με την ιστορία της Ομογένειας, καθώς επίσης και στην ύπαρξη μουσείου και βιβλιοθήκης, όπου θα χρειαστεί η συνεργασία όλων μας.

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση των ομογενών καλλιτεχνών Τάσου Παπαϊωάννου και Ηλία Μακρινού οι οποίοι αποτέλεσαν τις μελωδικές παρενθέσεις της εκδήλωσης και με τις ερμηνείες τους “παρέσυραν” το κοινό να σιγοτραγουδήσει μαζί τους μια σειρά από επιλεγμένα διαχρονικά τραγούδια .

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την μικρή δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην υπόγεια αίθουσα του πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αστόρια , όπου οι ομογενείς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους τιμώμενους και τους διοργανωτές αυτής της όμορφης εκδήλωσης .

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11203&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 13.03.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote