Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δεν βγήκε λευκός καπνός από το Hilton – Σκληρή στάση κρατάνε οι δανειστές – Πιο μικρή η πιθανότητα ν
Δεν βγήκε λευκός καπνός από το Hilton – Σκληρή στάση κρατάνε οι δανειστές – Πιο μικρή η πιθανότητα ν Εκτύπωση E-mail
05.03.17

Δεν βγήκε λευκός καπνός από το Hilton – Σκληρή στάση κρατάνε οι δανειστές – Πιο μικρή η πιθανότητα να κλείσει η Αξιολόγηση στις 20 Μαρτίου Άκαρπες απέβησαν και οι σημερινές συνομιλίες της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια. Οι εκπρόσωποι των δανειστών κράτησαν σκληρή στάση, μην κάνοντας παραχωρήσεις στην ελληνική πλευρά. Η στάση των δανειστών συνοψίζεται εύγλωττα στη φράση κυβερνητικού αξιωματούχου: «Επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους, σαν να μην πέρασε μια μέρα.»

Μετά το αποψινό αδιέξοδο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της 20υς Μαρτίου, πράγμα που θα έχει συνέπειες στους οικονομικούς δείκτες της χώρας. Η θέση της κυβέρνηση καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.

Το παιχνίδι με τους αριθμούς

Στη σημερινή συνάντηση των Τσακαλώτου-Χουλιαράκη-Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων, παίχτηκε (για πολλοστή φορά) το παιχνίδι των αριθμών. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επέμεινε ότι:

1. Το δημοσιονομικό κενό για το 2019 είναι 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ.), εκτίμηση που είναι σε αντίθεση με τις πραγματικές επιδόσεις της οικονομίας, καθώς και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν.

2. Το 50% των νοικοκυριών εξαιρείται από τη φορολογία. Η ελληνική πλευρά υπολογίζει το αντίστοιχο ποσοστό στο 12%. Το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί το ΔΝΤ ότι χρησιμοποιεί στους υπολογισμούς του άλλα κριτήρια για τις ευρωπαϊκές χώρες και άλλα για την Ελλάδα.

3. Η κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων ανέρχεται στο 12% του ΑΕΠ, ενώ το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει το αντίστοιχο ποσοστό κάτω του 9%.

Στην πραγματικότητα, τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι ουδέτερα. Πρόκειται για πολιτικά μεγέθη που προσδιορίζουν συγκεκριμένες πολιτικές. Εν προκειμένω, οι υπολογισμοί του ΔΝΤ οδηγούν σε νέα βαριά μέτρα λιτότητας.

Όχι στα αντισταθμιστικά της κυβέρνησης

Πέρα από το παιχνίδι των αριθμών, οι δανειστές επιμένουν στην περικοπή των συντάξεων με μιας, ενώ η κυβέρνηση θέλει να απλώσει το ψαλίδι σε βάθος χρόνου για να είναι πιο ήπια η προσαρμογή.

Πιο σημαντική όμως είναι η απόρριψη από τη μεριά των δανειστών του πακέτου των αντισταθμιστικών της κυβέρνησης. Δηλαδή δεν δέχονται μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κι επιμένουν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ο χρόνος όμως τρέχει σε βάρος της κυβέρνησης η οποία, για μια ακόμα φορά, βρίσκεται ενώπιον ενός αδυσώπητου τελεσιγράφου των δανειστών.

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11193&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων