Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ: Αλίμονο αν βγει ο Τάσσος!
ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ: Αλίμονο αν βγει ο Τάσσος! Εκτύπωση E-mail
20.01.08
Ανεβαίνει το θερμόμετρο του προεκλογικού πυρετού στην Κύπρο, με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να αναμένουν εναγωνίως τον νικητή, αφού αναλόγως του αποτελέσματος θα επενδύσουν. Η αμερικανική πρεσβεία, παρότι θέλει να εμφανίζεται διακριτική και μη επεμβαίνουσα στον προεκλογικό αγώνα, εντούτοις διαμέσου επαφών και διοχέτευσης πολιτικών μηνυμάτων φροντίζει να δείχνει τις προθέσεις της. Τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική πρεσβεία φροντίζουν να διοργανώνουν επαφές με πολιτικούς και άλλους παράγοντες.

Πριν από λίγες μέρες, σε μια τέτοια συνάντηση, αμερικανός διπλωμάτης φέρεται να είπε στους κύπριους συνομιλητές του: «Αλίμονο εάν βγει ο Παπαδόπουλος»! Η άποψη αυτή εκφράστηκε στη λογική ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, θεωρείται δύσκολος συνομιλητής και ότι θα είναι δύσκολο να αποδεχθεί τους νέους σχεδιασμούς των Βρετανών και των Αμερικανών, που κινούνται σε δύο επίπεδα:
Διευκολύνσεις στην Τουρκία
Το πρώτο αφορά στο χρονοδιάγραμμα. Λονδίνο και Ουάσινγκτον θέλουν να διευκολύνουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την αξιολόγηση που θα τύχει το 2009 από την ΕΕ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό επιδιώκουν να κλείσουν το Κυπριακό ως την άνοιξη του 2009.
Το δεύτερο αφορά στο περιεχόμενο της διευθέτησης. Οι ΗΠΑ και κυρίως η Βρετανία επιθυμούν στην παρούσα φάση να γίνει η διευθέτηση στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας των Ην. Εθνών προτίθεται να ορίσει απεσταλμένο. Αυτή είναι η πρόθεση και των Βρετανών και των Αμερικανών. Τον Ιούλιο στοχεύουν να ασχοληθούν ενεργά και σταδιακά να επαναφέρουν το Σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα και, ενδεχομένως, με αλλαγμένη τη δομή. Όχι όμως και τη φιλοσοφία. Η Λευκωσία γνωρίζει τις αμερικανικές και βρετανικές προθέσεις. Λονδίνο και Ουάσινγκτον θεωρούν τον Παπαδόπουλο εμπόδιο. Η ίδια αντίληψη επικρατεί και στα επιτελεία του Επίτροπου αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν.
Φάκελος Καρπασία
Μέσα από την αντιπαράθεση την τελευταία βδομάδα για την Καρπασία, το μήνυμα που στέλνουν τα επιτελεία Δ. Χριστόφια και Γ. Κασουλίδη είναι ότι ακόμη υποστηρίζουν το Σχέδιο Ανάν. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατηγορούν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι δεν διαπραγματεύτηκε την Καρπασία. Οι βολές προέρχονται από τρεις κυρίως πολιτικούς. Τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου, ένθερμο υποστηρικτή, ακόμη και τώρα, του Σχεδίου Ανάν και υποστηρικτή της υποψηφιότητας Χριστόφια, αλλά και επικεφαλής της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ επί κυβερνήσεως Κληρίδη. Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του '98, Γιώργο Ιακώβου. Ο κ. Χριστόφιας είχε επιβάλει τον κ. Ιακώβου ως υπουργό των Εξωτερικών του Παπαδόπουλου, παρότι ο ίδιος δεν τον ήθελε. Οι σχέσεις τους ποτέ δεν ήταν καλές. Ο κ. Ιακώβου είχε μια φοβερή ικανότητα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών του Σπύρου Κυπριανού και εν συνεχεία του Γ. Βασιλείου, που έφερε τις ιδέες Γκάλι, οι οποίες αποτέλεσαν τη σπονδυλική στήλη του Σχεδίου Ανάν. Εν συνεχεία επέστρεψε στο στρατόπεδο του «όχι»! Για να γίνει, προ ενός έτους, από υπουργός Εξωτερικών πρέσβης στο Λονδίνο με παχυλό μισθό. Επέστρεψε στην Κύπρο προ ολίγων ημερών για να ξεπληρώσει τα πολιτικά γραμμάτια προς τον Δ. Χριστόφια, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του γ.γ. του ΑΚΕΛ. Ο τρίτος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, γνωστός τότε και τώρα υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν και το απόλυτο αφεντικό στον ΔΗΣΥ, αλλά και στην υποψηφιότητα Κασουλίδη.
Τα πυρά
Η κατηγορία που καταλογίζεται στον Πρόεδρο είναι ότι θα μπορούσε, χωρίς αυτό να τεκμαίρεται, να διεκδικήσει την Καρπασία, αλλά ολιγώρησε. Όταν ηγέρθη το θέμα στο Μπούργκενστοκ από Αναστασιάδη και Βασιλείου, κατόπιν μονομερών επαφών και συνομιλιών τους με τους Αμερικανούς και τον Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, για να σβήσει τις σκιές, πρότεινε στον κ. Αναστασίαδη και στον Βασιλείου να πάνε και, αφού βρούνε τον κ. Φερχόιγκεν, να συζητήσουν μαζί του εάν θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση για την Αμμόχωστο. Τότε ελέχθη ότι η απάντηση που τους εδόθη ήταν η εξής: «It's a joke!» (Είναι αστείο!) Ενώ αυτά λέγονταν τότε, κυρίως από τον κ. Ιακώβου, σήμερα αμφότεροι, σε αντίθεση με τους λοιπούς παρόντες στο Εθνικό Συμβούλιο πολιτικούς αρχηγούς, ισχυρίζονται ότι ο κ. Φερχόιγκεν τους είπε: «It's too late». (Είναι πολύ αργά.)
Απάντηση Τάσσου
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, τελών εν αμύνη, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολές τις οποίες έστειλε προς τον γ.γ. των Ην. Εθνών για το κατά πόσο μπορούσε να συζητηθεί το θέμα της Καρπασίας, χωρίς όμως ουδεμία πρόθεση να εκφραστεί από την τουρκική πλευρά για συνομιλίες που αφορούσαν το θέμα αυτό. Επιπρόσθετο γεγονός αποτελεί η αξίωση των Τούρκων ότι εάν επιστρεφόταν η Αμμόχωστος οι αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο θα καθίσταντο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο. Δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι θα έχαναν άπαξ και διά παντός τα δικαιώματα τα οποία ο τουρκικός στρατός καταπατά σήμερα και θα ίσχυε εφεξής ό,τι οι διατάξεις του Σχεδίου Ανάν προέβλεπαν. Αυτό ήταν και είναι απαράδεκτο για τον Παπαδόπουλο και τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, ενώ ως φαίνεται ήταν και είναι θέμα υπό συζήτηση από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ.
Οι βολικοί
Η πολιτική λογική της νομιμοποίησης των πραγματικοτήτων, όπως οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Τούρκοι επιδιώκουν, κυριαρχεί και στους νέους σχεδιασμούς που προσδοκάται να υλοποιηθούν μετά τις εκλογές και με τους οποίους είναι εκ των προτέρων αντίθετος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Γι' αυτό και βρετανοί και αμερικανοί διπλωμάτες στη Λευκωσία δεν κρύβουν την προτίμησή τους, όταν μιλούν με Κύπριους, στον Χριστόφια και τον Κασουλίδη, τους οποίους εμφανίζουν συνετούς και ευέλικτους. Κατ' άλλους, βολικούς…

paron
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1118&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote