Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μαζί με τους εθνικιστές για τη διάλυση της Ε.Ε... Εκτύπωση E-mail
22.02.17

Ντόναλντ Τραμπ Παρά το φαινομενικά θετικό κλίμα στη συνάντηση Πενς-Τουσκ και τις διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τη δέσμευσή τους για μια σταθερή και διαρκή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και μάλλον ανησυχητική.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, σε συνάντηση του επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον με Γερμανό διπλωμάτη, του είπε ότι η Ουάσινγκτον βλέπει την Ε.Ε. σαν προβληματική κατασκευή και επιθυμεί την επίτευξη συμφωνιών με τα ευρωπαϊκά κράτη σε διμερή βάση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι Γερμανοί αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε αρνήθηκαν να σχολιάσουν οτιδήποτε, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του ζητήματος και του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συνομιλιών.

Από την αμερικανική πλευρά, αρνούνται ότι έχει γίνει αυτή η συζήτηση ή ότι έχουν ειπωθεί αυτά τα πράγματα και υποστηρίζουν ότι ο Στιβ Μπάνον και ο Γερμανός διπλωμάτης απλώς αντάλλαξαν χαιρετισμούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι πηγές του υποστηρίζουν ότι η συζήτηση είχε διάρκεια και ότι ο Μπάνον όχι μόνο είπε τα παραπάνω, αλλά μίλησε ευνοϊκά και για τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κινήματα που δείχνουν να ενισχύονται στην Ευρώπη.

Όπως ανέφεραν, είπε ότι προσδοκά άνοδο του εθνικισμού από ανθρώπους που «δεν πιστεύουν σε μια παν-ευρωπαϊκή Ένωση».

Και ότι το «χτίσιμο εθνικιστικών κινημάτων» μπορεί «να μας πάει μπροστά».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η συνάντηση του Στιβ Μπάνον με τον Γερμανό διπλωμάτη έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη γερμανική κυβέρνηση, που ήλπιζε σε κάτι πιο ήπιο, δεδομένου ότι επρόκειτο για ιδιωτική συνάντηση.

Πλέον, αναφέρουν οι πηγές του Reuters, η γερμανική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να αναμένουν «εχθρότητα έναντι της Ε.Ε.».

Επίσης εκφράζουν σοβαρή ανησυχία ότι οι ΗΠΑ αδυνατούν να κατανοήσουν τον ρόλο που έπαιξε η Ε.Ε. στην ειρήνη και την ευημερία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος δεν καταλαβαίνει πόσο βαριές θα είναι οι επιπτώσεις στην περίπτωση που ξηλωθεί η Ε.Ε.», δηλώνουν.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η στάση του Λευκού Οίκου έναντι της Ε.Ε. ήδη ανησυχεί την ευρωπαϊκή ηγεσία, δεδομένης της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ απέναντί της και απέναντι στη Γερμανία.

Το μήνυμα Πενς δεν φαίνεται να έχει καθησυχάσει κανέναν.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο, ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στο Λονδίνο και τον ΟΗΕ, Τόμας Μάτουσεκ, τόνισε ότι «ανησυχούμε και θα πρέπει να ανησυχούμε».

«Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα προς το παρόν για το ποιες αποφάσεις θα λάβει η Ουάσινγκτον. Όμως είναι σαφές ότι ο επικεφαλής και οι άνθρωποι γύρω από αυτόν πιστεύουν ότι το έθνος-κράτος είναι αυτό που δημιουργεί ταυτότητα και όχι η Ε.Ε., την οποία βλέπουν σαν ένα άμορφο σύνολο κρατών».

Επίσης, σε άρθρο του με τίτλο «Πώς πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον Τραμπ», ο Γερμανός διπλωμάτης και επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, και με δεδομένη τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε ότι στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση στηρίξει τους ακροδεξιούς λαϊκιστές, αυτό θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μέγιστη διατλαντική κρίση».

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11159&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 22.02.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote