Αρχική arrow ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ arrow Πέτρος Γαλάτουλας: Χιλιάδες ομογενείς θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα
Πέτρος Γαλάτουλας: Χιλιάδες ομογενείς θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
21.02.17

Την πρόθεση εκατοντάδων Ελληνοαμερικανών να επενδύσουν στην Ελλάδα εκφράζει ο κ. Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη ομοσπονδία ομογενών στις ΗΠΑ, με χιλιάδες μέλη. Αρκεί, όπως λέει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», να υπάρξει ένα σταθερό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο και να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Μιλώντας για την εκλογή του Τραμπ, τον οποίο υποστήριξε και προεκλογικά, υπεραμύνεται των ενεργειών του στο μεταναστευτικό, ενώ ζητά να του δοθεί χρόνος για να κριθεί για τη συνολικότερη πολιτική του. Ο πλανητάρχης, όπως λέει, βλέπει την Ελλάδα ως έναν σταθερό σύμμαχο και συνεργάτη, σημειώνοντας ότι τα εκατομμύρια των ομογενών ψηφοφόρων έχουν επιρροή στο επιτελείο του και διεκδικούν τα ελληνικά δίκαια. Για τη διευθέτηση του χρέους εξηγεί ότι δεν εξαρτάται από τις ΗΠΑ, αλλά από τους Ευρωπαίους δανειστές, ενώ χαρακτηρίζει «ανέξοδες παραινέσεις» τις σχετικές τοποθετήσεις του Ομπάμα κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα. Επισημαίνει, δε, ότι «η παραμονή ή μη, του ΔΝΤ εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών και όχι από τις προτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή του Αμερικανού προέδρου».

Όσο για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εκτιμά ότι είναι απλά και μόνο για εσωτερική τουρκική κατανάλωση και ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβάται όσο είναι σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Επίσης, λέει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ούτε από Αλβανία και Σκόπια όσο η Ελλάδα παραμένει στην Ε.Ε. «Οι ομογενείς φοβούνται, όμως, από ενδεχόμενη ελληνική ενδοτικότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που δεν πρέπει για κανένα λόγο να περιέχει το συνθετικό “Μακεδονία”», καταλήγει ο κ. Γαλάτουλας.

Εδώ και αρκετά χρόνια είστε στο τιμόνι της μεγαλύτερης ομοσπονδίας ομογενών στις ΗΠΑ και εκπροσωπείτε 204 οργανώσεις με χιλιάδες μέλη. Πώς κρίνουν την εκλογή και τη μέχρι στιγμής διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ;

«O πρόεδρος Τραμπ εκλέχτηκε νομότυπα σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα και η νομιμότητα της εκλογής του δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν πολιτικό του αντίπαλο. Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η διακυβέρνηση Τραμπ, τη στιγμή που δεν έχει ακόμη αρχίσει η υλοποίηση των εξαγγελιών του. Ασφαλής κρίση μπορεί να διατυπωθεί μόνον όταν τεθεί σε εφαρμογή η διακηρυγμένη πολιτική, οπότε θα συνυπολογιστούν τόσο ο τρόπος εφαρμογής όσο και τα παράπλευρα αποτελέσματα των πολιτικών πράξεων».

Σας προβληματίζουν οι εξαγγελίες αλλά και οι ενέργειες του προέδρου για τη μεταναστευτική πολιτική;

«Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επιλέξει ποιους και πόσους μετανάστες θα δεχτεί, και στο πλαίσιο αυτό κινούνται οι εξαγγελίες Τραμπ. Όμως, οι ενέργειες υλοποίησης των εξαγγελιών δεν είναι ανεξέλεγκτες, αλλά εκδηλώνονται μέσα στα συνταγματικά πλαίσια ελέγχων και ισορροπιών, που εμπλέκουν πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς δικαστικούς θεσμούς, αλλά και την πολιτική συναίνεση του Κογκρέσου».

Η επικείμενη δημιουργία τείχους στα σύνορα με το Μεξικό έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις. Εσείς πώς το κρίνετε;

«Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των παράνομων μεταναστών διαβαίνει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε διακυβέρνησης να εγκαταστήσει στο έδαφός της κατά μήκος των συνόρων τις κατάλληλες αποτρεπτικές υποδομές, με στόχο την τήρηση του αμερικανικού νόμου. Σας θυμίζω ότι και στην Ελλάδα η παράνομη διάβαση των ελληνικών συνόρων από τον Έβρο σταμάτησε μόνον όταν υψώθηκε ο περίφημος φράχτης, τη νομιμότητα και χρησιμότητα του οποίου καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε, ώστε να τον καταργήσει. Παράλληλα, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι είναι στην ίδια γραμμή, με πρώτη τη Γερμανία που σχεδιάζει την απέλαση χιλιάδων λαθρομεταναστών».

Πώς βλέπει ο Τραμπ την Ελλάδα;

«Κύριο μέλημα κάθε Αμερικανού προέδρου είναι η προώθηση των συμφερόντων και των αξιών που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ. Δοθέντος ότι διαχρονικά τα ελληνικά και αμερικανικά συμφέροντα και αξίες δεν ήρθαν ποτέ σε αντίθεση (συμπολεμιστές και υποστηρικτές της ίδιας πλευράς στους Παγκοσμίους Πολέμους, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, προασπιστές της ελευθερίας του πολίτη, υπέρμαχοι της δημοκρατικής διακυβέρνησης), είναι αναμενόμενο και ο τωρινός πρόεδρος να προσβλέπει στην Ελλάδα ως ένα σταθερό σύμμαχο και συνεργάτη στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και των δημοκρατικών ιδεωδών.

Μπορεί η Ομογένεια να στηρίξει με κάποιο τρόπο την Ελλάδα στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει; Υπάρχει κάποια δυνατότητα επιρροής στο επιτελείο του νέου προέδρου;

«Επιρροή στο επιτελείο Τραμπ ασκούν τα εκατομμύρια των ομογενών Αμερικανών ψηφοφόρων. Ειδικά, στις εκλογικά κρίσιμες πολιτείες και ειδικά της Φλόριντα ήταν οι 100.000 ομογενείς ψηφοφόροι, με επικεφαλής τους κόνγκρεσμεν Μάικ και Γκας Μπιλιράκη,που έδωσαν τη νίκη τόσο στο σημερινό πρόεδρο όσο και παλαιότερα στον Μπους τον νεότερο.
Στις ογκώδεις και πολύωρες παρελάσεις, που διοργανώνουν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Ομογένειας στις αμερικανικές πόλεις για την 25η Μαρτίου, οι αμερικανικές Αρχές στέλνουν αντιπροσώπους όχι απλώς για να απολαύσουν το θέαμα, αλλά κυρίως για να διαπιστώσουν κατά πόσο η Ομογένεια είναι ενωμένη, άρα υπολογίσιμη. Και πράγματι, η Ομογένεια διατηρεί ακατάλυτη ενότητα ψηφίζοντας μόνιμα με βάση τα δίκαια της Ελλάδας, που δεν είναι αντίθετα με αυτά των ΗΠΑ. Είναι λοιπόν η ανυστερόβουλη Ομογένεια το μοναδικό αποτελεσματικό ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ, και όχι οι χρυσοπληρωμένοι αυτοαποκαλούμενοι λομπίστες, που αντιμετωπίζονται με συγκατάβαση και αδιαφορία από τα προεδρικά επιτελεία, καθώς δεν διαθέτουν κανένα ουσιαστικό δεσμό με το αμερικανικό εκλογικό σώμα».

Ο Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είχε ταχθεί ουσιαστικά υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ο Τραμπ δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση. Εσείς πιστεύετε πώς είναι βιώσιμο το χρέος; Πώς πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα;

«Το ελληνικό χρέος αντιμετωπίζεται πρωτίστως από την Ε.Ε., που προσφέρει την κύρια χρηματοδότηση μέσω ESM, και δευτερευόντως από το ΔΝΤ. Επομένως, η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τους Ευρωπαίους δανειστές και όχι από τις ΗΠΑ. Η επίλυση του ζητήματος πρέπει να αναζητηθεί σε πλαίσιο Ε.Ε. και όχι σε ανέξοδες παραινέσεις Αμερικανών προέδρων».

Πρέπει να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα;

«Εφόσον η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος εξασφαλίζεται κατά κύριο λόγο από την Ε.Ε., η παραμονή ή μη του ΔΝΤ εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών και όχι από τις προτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή του Αμερικανού προέδρου. Παρέμβαση στο θέμα αυτό νομιμοποιείται να κάνει η Ελλάδα, επειδή αυτή υφίσταται τις συνέπειες του προγράμματος, η παρέμβαση, όμως, αυτή θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα μόνο, αφού η τελική απόφαση εναπόκειται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πώς κρίνετε τη διακυβέρνηση Τσίπρα;

«Μόνιμη επιδίωξη των ομογενών είναι η υποστήριξη των προσπαθειών κάθε ελληνικής κυβέρνησης στη διεκδίκηση και υπεράσπιση των ελληνικών δικαίων. Η τεκμηριωμένη και συνολική, όμως, αποτίμηση του έργου κάθε κυβέρνησης, άρα και της κυβέρνησης Τσίπρα, μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, και για το λόγο αυτό διαχρονικό αίτημα της Ομογένειας είναι η απόδοση ψήφου στους ομογενείς, ώστε το εκλογικό σώμα να εμπλουτιστεί με μια ομάδα Ελλήνων που εργάζονται για τα ελληνικά δίκαια στο πλαίσιο της υπερδύναμης, χωρίς να ζητούν ανταμοιβή και προνόμια από το ελληνικό κράτος.

Από τότε που ξέσπασε η κρίση έχει αυξηθεί η μετανάστευση Ελλήνων προς τις ΗΠΑ;

«Με δεδομένη την πολυετή διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα, η μετανάστευση Ελλήνων στην Αμερική ήταν φυσικό να αυξηθεί. Όπως και στο παρελθόν, η Ομογένεια και ειδικά η οργάνωση μας υποδέχεται και βοηθά κάθε Έλληνα που έρχεται στις ΗΠΑ σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος».

Τι πρέπει να γίνει για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα; Υπάρχουν ομογενείς που σκέφτονται να επενδύσουν;
«Για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα απαιτείται: α) συμφωνία όλων των κομμάτων εξουσίας σε ένα σταθερό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την ασφάλεια των επενδύσεων,
β) κατάργηση της γραφειοκρατίας,
γ) κατάρτιση από τα κόμματα εξουσίας, σε συνεννόηση με όλο τον πολιτικό κόσμο, ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, που να δίνει κίνητρα και να μη δαιμονοποιεί τις ξένες επενδύσεις.
Η ομογένεια και βέβαια έχει τη δυνατότητα να επενδύσει, αρκεί να εκπληρωθούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, πράγμα όμως που δεν είναι ακόμη ορατό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Όπως θα ξέρετε, τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι τουρκικές προκλήσεις. Προκλήσεις επίσης υπάρχουν κατά καιρούς από την Αλβανία και από τα Σκόπια. Πώς αντιδρούν σε όλα αυτά οι Έλληνες ομογενείς;

«Ο Ερντογάν κατάφερε να βγάλει από τη μέση το βαθύ κράτος των Τούρκων στρατηγών υπογράφοντας τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας, που τον υποχρέωσε να αφαιρέσει οποιονδήποτε πολιτικό ρόλο από τον τουρκικό στρατό. Όσο λοιπόν η Ε.Ε. διατηρεί σε ισχύ τη συμφωνία σύνδεσης, η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβάται από τουρκικές προκλήσεις, που γίνονται για εσωτερική τουρκική κατανάλωση. Αλβανία και Σκόπια υποκινούνται μόνιμα από την τουρκική προκλητικότητα. Οι ομογενείς είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος από τις τρεις αυτές χώρες όσο η Ελλάδα παραμένει στην Ε.Ε., φοβούνται όμως από ενδεχόμενη ελληνική ενδοτικότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που δεν πρέπει για κανένα λόγο να περιέχει το συνθετικό “Μακεδονία”».

 

http://www.vradini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11158&Itemid=28

 
Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote