Αρχική arrow EDITORIAL arrow Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής : Ιδρυτική διακήρυξη στόχοι –οράματα
Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής : Ιδρυτική διακήρυξη στόχοι –οράματα Εκτύπωση E-mail
13.02.17

Νέα Υόρκη /Του Σάκη Σερέτη

Ιδρύθηκε η οργάνωση Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής Την ιδρυτική του διακήρυξη καθώς τους στόχους που αφορούν στη Ελληνόγλωσση παιδεία, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου στο γραφείο τύπου και επικοινωνίας της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, η προσωρινή ηγεσία του Hellenic Congress of America.

 

Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Νίκος Αποστολόπουλος, ο γραμματέας Δημήτρης Φίλιος, ο ταμίας Δρ. Γεώργιος Μελικόκης και οι κκ. Χρήστος Βουρνάς ,Θεόδωρος Βασιλάκης , Ντίνος Ράλλης και Νικόλαος Διαμαντίδης, ενώ νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας , η προσωρινή διοίκηση του οργανισμού επισκέφθηκε τον γενικό πρόξενο στην Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα και τον ενημέρωσε σχετικά με τους στόχους της.

Οι διερευνητικές διαδικασίες ίδρυσης του νεοσύστατου οργανισμού είχαν αρχίσει από τα τέλη του 2015 με μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποίησαν από κοινού ο κ. Νίκος Αποστολόπουλος και ο Δρ. Γεώργιος Μελικόκης με αρκετούς ομογενειακούς παράγοντες, ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης , μια ανοιχτή συγκέντρωση περίπου 30-35 ομογενών , οι οποίοι αφού κατέθεσαν δημόσια τους προβληματισμούς τους σχετικά με την ανυπαρξία των ομογενειακών οργανώσεων σε παναμερικανικό επίπεδο, στην συνέχεια έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για την δημιουργία του νέου φορέα.

.

 

 

Από ένα υπόμνημα θέσεων που είχε ήδη αποσταλεί από τις αρχές Δεκεμβρίου 2015 , σε επιλεγμένους ομογενειακούς παράγοντες , αποκαλύπτονταν -σύμφωνα με τον συντάκτη της - ότι η ηγετική ανθρωπογεωγραφία του εκτός συνόρων Ελληνισμού , δείχνει αμήχανη και σαστισμένη και φυσικά ανέτοιμη να οδηγήσει την ομογένεια σε συλλογικές δράσεις , ενώ σε κάποιο άλλο σημείο της, επικυρώνει το κενό ηγεσίας και την έλλειψη ενός οργανισμού που θα εκπροσωπεί όλους τους απόδημους .

 

 

Σε κάποιο άλλο σημείο, ο συντάκτης του επίμαχου υπομνήματος , αφού επεσήμαινε την κόπωση ἠ ακόμα και την ανικανότητα των ομογενειακών παραγόντων να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης , στην συνέχεια τόνιζε, ότι η πρόθεση του δεν είναι να μειώσει τις υφιστάμενες οργανώσεις , αλλά να συνεργαστεί μαζί τους, προκειμένου να κερδίσει την συσπείρωση του απόδημου Ελληνισμού και όλοι μαζί, αυτά που έχουν χαθεί

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές “μυστικές” συναντήσεις των μελών που απαρτίζουν το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο και τις αποκαλώ “μυστικές” , διότι τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων, ποτέ δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα, ενώ η οποιαδήποτε πληροφορία που έφτανε στα αυτιά μας , ήταν στα πλαίσια μιας ανεπίσημης κουβέντας ….

 

Ακολουθεί η πρόσφατη ανακοίνωση τύπου

 

 

 

“Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) αποτελεί ομογενειακό κίνημα από τη βάση. Σκοποί του είναι να ενώσει και να εμπνεύσει τους Έλληνες και Φιλέλληνες της Αμερικής, να παροτρύνει και να συντονίζει οργανώσεις και άτομα για κοινή δράση. Το σπουδαιότερο, να προωθήσει, να διαδώσει και να διατηρήσει τις διαχρονικές αξίες, αρχές και ιδεώδη του Ελληνισμού στην παρούσα και στις μέλλουσες γενεές στην Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο.”

Οι προσπάθειες άρχισαν στις 4 Φεβρουαρίου 2016 όταν 33 Ελληνοαμερικανοί συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο La Guardia Plaza Hotel της Νέας Υόρκης και αποφάσισαν 1) να προχωρήσουν στην ίδρυση νέας Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης και 2) να εκλέξουν μια Επιτροπή με την εξουσιοδότηση να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη σύσταση αυτής της οργάνωσης.

Το Hellenic Congress of America σέβεται την αυτονομία όλων των Ελληνο-Αμερικανικών Ομοσπονδιών και άλλων οργανώσεων και επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί τους για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους που είναι η Ενότητα και η Διαιώνιση του Ελληνισμού, καθώς και η προσπάθεια αποτελεσματικότερου Συντονισμού των δραστηριοτήτων μας.

Βασική επιδίωξη του Hellenic Congress είναι να ενώσει δημιουργικά και προοδευτικά την Ομογένεια της Αμερικής, να αξιοποιήσει την ισχύ της και να προβάλει τη φωνή της όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.

Μέσω ενός ανοικτού εκλογικού συστήματος, εκπροσωπεί δημοκρατικά τους ομογενείς σε όλα τα τοπικά, εθνικά και διεθνή “fora”.

Φιλοδοξεί να συντονίζει συστηματικά και ουσιαστικά τις προσπάθειες των ομογενών για συλλογική συμμετοχή και οργανωμένη δραστηριότητα για την ευόδωση των σκοπών του.

Προωθεί και παροτρύνει την ανάμειξη των νέων ομογενών στα ομογενειακά και στα κοινά του τόπου διαμονής τους.

Συμβάλλει, σε συνεργασία με άλλους φορείς, στην ανάπτυξη και προβολή πολιτιστικών θεμάτων. Δημιουργεί δίκτυα Νέων για την παραγωγή σύγχρονων ερευνητικών Προγραμμάτων και την διαφύλαξη λαογραφικών εθίμων και παραδόσεων.

Συμβάλλει στην προβολή και προώθηση των εθνικών θεμάτων.

Συνεργάζεται με θρησκευτικές οντότητες/κοινότητες, Ομοσπονδίες, συλλόγους, επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις και κρατικές δομές στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συμμετέχει στη χάραξη Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, για την αξιοποίηση της πνευματικής, επιστημονικής και επιχειρηματικής προσφοράς του Απόδημου Ελληνισμού τόσο τοπικά, όσο και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Με την ελπίδα ότι το μήνυμα του Hellenic Congress θα φτάσει μέσω των Ομογενειακών ΜΜΕ στο ευρύτερο κοινό της Ελληνοαμερικανικής παροικίας, θέλουμε να επαναλάβουμε τη σημασία κάποιων από τις πρωτοβουλίες που προωθούμε όπως:

-την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού,

-την ίδρυση Ελληνικού Ομογενειακού Ταμείου Παιδείας, και,

– τη διεκδίκηση από κοινού με άλλες ομογενειακές οργανώσεις του δικαιώματος συμμετοχής των ομογενών από τον τόπο διαμονής τους στις Ελληνικές εκλογές με επιστολική ψήφο.

Την Μεταβατική Οργανωτική και Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν οι:

Πρόεδρος: Νίκος Αποστολόπουλος (επενδυτής ακινήτων από τη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνα, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ευρυτάνων “Βελούχι”, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος Αμερικής)

Αντιπρόεδρος: Χρυσόστομος Δήμου (πρόεδρος πολυεθνικής εταιρείας, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών)

Γραμματέας: Δημήτριος Φίλιος (Δημοσιογράφος/ Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, πρώην Πρόεδρος Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής), και,

Ταμίας: Δρ. Γεώργιος Μελικόκης (Εκπαιδευτικός – τέως διευθυντής Ελληνοαμερικανικών Σχολείων- Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής).

Την Επιτροπή απαρτίζουν επίσης οι Νίκος Αλυσανδράτος, Θεόδωρος Βασιλάκης, Χρήστος Ν. Βουρνάς, Φώτης Γερασόπουλος, Τιμολέων Κακούρος, Νίκος Μπάρδης και Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Η έδρα του Hellenic Congress of America φιλοξενείται προσωρινά στο Αρκαδικό Σπίτι του Συλλόγου Αρκάδων «Γέρος του Μωριά» στη διεύθυνση 39-05 27 Street, Suite 1R, Long Island City, NY 11101. Η ιστοσελίδα του HECAείναι: www.helleniccongress.org και το email ειναι: info@helleniccongress.org.

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11131&Itemid=29

Τελευταία ανανέωση ( 13.02.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote