Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ταξίδι χωρίς μεγάλες προσδοκίες
Ταξίδι χωρίς μεγάλες προσδοκίες Εκτύπωση E-mail
19.01.08
«Δίχτυ» επιτήρησης απλώνει η ελληνική πλευρά εν όψει της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, στην Αγκυρα -από την οποία δεν αναμένεται κάτι εντυπωσιακό- προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα εξελιχθεί σε απόλυτη καταστροφή. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, διπλωματικοί παράγοντες και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται και θα βρίσκονται μέχρι την ολοκλήρωση της επίσκεψης σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου η οποιαδήποτε ενδεχόμενη προκλητική ενέργεια να εντοπισθεί άμεσα. Στα σενάρια που εξετάσθηκαν για αντιμετώπιση κρίσης, προβλέπεται ακόμη και διακοπή της επίσκεψης και αναχώρηση του πρωθυπουργού από την Τουρκία εάν εκδηλωθεί κάποιο ιδιαίτερα προκλητικό περιστατικό.

Οι φόβοι που διατυπώνονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι αδικαιολόγητοι, δεδομένης της στάσης που κράτησε η τουρκική πλευρά κατά την επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη στην Τουρκία, στη διάρκεια της οποίας προκλήθηκε επεισόδιο στο Αιγαίο με την αποστολή ακταιωρού στα Ιμια και μαχητικών σε πτήσεις πάνω από την Ανδρο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ανάλογη ενέργεια τώρα θα εκληφθεί ως ευθεία προσβολή στον πρωθυπουργό όχι ως πρόσωπο, αλλά ως θεσμό και θα τύχει ανάλογης απάντησης.

Ανταποδοτική επίσκεψη

Κύκλοι τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, την πρώτη έπειτα από περίπου 50 χρόνια, δεν αναμένεται κάτι θεαματικό. «Είναι μια επίσκεψη που κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει, καθώς είναι ανταποδοτική της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, το 2004. Σταθερός στόχος παραμένει η βελτίωση των σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται πολύ μεγάλη πρόοδος στην οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία και θεωρούμε ότι είναι καιρός να καταγραφεί πρόοδος και στις πολιτικές σχέσεις. Για να γίνει αυτό όμως, απαιτείται η βούληση και των δύο πλευρών», επισημαίνει ανώτατη διπλωματική πηγή. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι η Ελλάδα, θεωρώντας ότι δεν έχει κάτι να φοβηθεί, με δεδομένο ότι οι θέσεις της βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκει τον διάλογο, προσπαθώντας να αξιοποιήσει κάθε παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται.

«Πολιτικός εκνευρισμός»

Η εκτίμηση ότι από την επίσκεψη δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, συνάγεται από τη στάση της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα και, κυρίως, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο και μετά. Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία, διπλωματικές πηγές εντοπίζουν έναν «πολιτικό εκνευρισμό» στη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρούν ότι εκδηλώθηκε ανοιχτά σε δύο περιπτώσεις: στη θέση που έλαβε υπέρ των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας όταν προ μηνός συναντήθηκε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρουέφσκι και στις δηλώσεις του, στις αρχές της εβδομάδας, περί λάθους της Ε.Ε. να δεχθεί την ένταξη της Κύπρου ως Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν, διανθισμένες από την καλλιέργεια έντασης στα Ιμια και την επίσκεψη του στρατιωτικού ακολούθου της τουρκικής πρεσβείας στη Θράκη, διαμορφώνουν το φορτισμένο κλίμα υπό το οποίο κανονίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες της επίσκεψης. Σίγουρα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, θα ήταν προτιμότερο η επίσκεψη να γίνει σε πιο καλό κλίμα, όμως αν η Αγκυρα επιθυμεί να υπάρχει κλίμα έντασης, μπορεί να το διαμορφώσει ανά πάσα στιγμή, με ποικίλες αφορμές.

Η ατζέντα

Υπό το δόγμα «δεν φοβόμαστε τον διάλογο», η ελληνική πλευρά πηγαίνει στην Αγκυρα για να συζητήσει όλα τα θέματα. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη συνάντηση που έχει κανονισθεί με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Αυτό που εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά είναι κάποιας μορφής δέσμευση για εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Θα τεθούν ασφαλώς από ελληνικής πλευράς όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν, ωστόσο δεν εκτιμάται να υπάρξει κάτι απτό σε κεντρικά ζητήματα, όπως το Αιγαίο ή το Κυπριακό. Στο Κυπριακό ειδικά, εντοπίζεται σημαντική διάσταση απόψεων, με την ελληνική και την κυπριακή πλευρά να συντάσσονται υπέρ της προώθησης της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ενώ η τουρκική πλευρά φαίνεται να επιθυμεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ενδεχομένως με κάποιες τροποποιήσεις και προσαρμογές.

Και μπορεί να μη φοβόμαστε τον διάλογο, υπάρχει όμως ανησαλυκακιυχία ότι σε επίπεδο εντυπώσεων η επίσκεψη θα μπορούσε να χαλάσει εάν τεθούν προς την ελληνική αντιπροσωπεία μετ' επιτάσεως ζητήματα όπως θέμα μειονότητας και εκλογής μουφτήδων στη Θράκη ή θέμα ΡΚΚ. Σε αυτό το ενδεχόμενο, το σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρξει «απάντηση» μέσα από κάποια δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, είτε με τη μορφή δήλωσης, είτε στο πλαίσιο ομιλίας.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1113&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote