Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
07.02.17

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα Η έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα και η πορεία της ελληνικής οικονομίας ετέθησαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες, το ΔΝΤ δεν είχε εκδώσει καμία ανακοίνωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων που διημείφθησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν την Δευτέρα η τοποθέτηση των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μαρκ Σόμπελ και Σουνίλ Σαπχάργουαλ.

Παρότι πρόκειται για τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης Ομπάμα, ερωτηματικό αποτελεί ακόμη εάν εξέφρασαν κάποια θέση που θα έριχνε φως στην στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση Τραμπ. 

Από νωρίς, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις είχε καταστήσει σαφές μέσω tweet του ότι το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην «ατζέντα» των συνομιλιών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τον δημοσιογράφο Μ. Ιγνατίου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος θα διάβαζε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δήλωση στην οποία θα αποτυπώνονται οι απόψεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε, παράλληλα, το κείμενο είναι διατυπωμένο σε διπλωματική γλώσσα και θα αναφέρει τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μια σειρά παρατηρήσεις που διατυπώνει η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της στην έκθεση του άρθρου 4 και ειδικά σε ζητήματα που άπτονται των δημοσιονομικών, των εργασιακών και των μεταρρυθμίσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι επιστολές αυτές θα αναδείκνυαν με αιχμηρό τρόπο λάθη και παραλήψεις που έκανε το ΔΝΤ στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος και θα τόνιζαν πως θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην επαναληφτούν αντίστοιχες καταστάσεις και στο μέλλον.

«Εξαιρετικά μην βιώσιμο το ελληνικό χρέος»

Η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο (βιώσιμο) το Δημόσιο Χρέος προτείνοντας σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ταμείο υποστηρίζει κατ΄ αρχήν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία «δημοσιονομικά ουδέτερη πολιτική], επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή πέραν αυτής η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, απαιτούνται «δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», όπως μείωση του αφρολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή καθώς θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα διαπιστώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες διοικητικής διακυβέρνησης των τραπεζών, και να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) το ταχύτερο δυνατό.

Τέλος το ΔΝΤ ζητά πιο φιλόδοξες "μεταρρυθμίσεις" στις αγορές εργασίας - προϊόντων- και υπηρεσιών οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Βρυξέλλες: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά το αίτημα για προνομοθέτηση βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία

Την άποψη ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία εκφράζουν κύκλοι από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι όμως υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη για πολιτικούς λόγους και μάλιστα πριν από τις 20 Φεβρουαρίου.

Το σκληρό αίτημα του ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018 αντικατοπτρίζει, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πολιτικό δίλημμα του Ταμείου σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην Ευρώπη.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν, όμως, πως η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως αφενός η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων ως ένα βαθμό και αφετέρου το ΔΝΤ να δείξει κάποια σημάδια καλής θέλησης σε ό,τι αφορά το ύψος αυτών των μέτρων.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι, τονίζουν πως η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επομένως αυτή είναι η «κρίσιμη» εβδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που θα οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή.

Μάλιστα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως αναμένονται πολιτικές διεργασίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11115&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote