Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Λερωμένα» ελικόπτερα
«Λερωμένα» ελικόπτερα Εκτύπωση E-mail
26.01.17

Στρατιωτικό ελικόπτερο Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για νέα υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων απαγγέλθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αφορά την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την κοινοπραξία ΝΗ Industries για τον ελληνικό στρατό.

Η δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του πρώην γραμματέα Αμυντικών Επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για το κακούργημα της απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

 

Επίσης, για ηθική αυτουργία στην απιστία ασκήθηκε δίωξη κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρείας SONAK (ένα από τα εν λόγω προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία του) και κατά του διευθύνοντος συμβούλου της, Ηλία Αρκουμανέα.

 

Παράλληλα, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν αντίγραφα της δικογραφίας προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Ζημιά στο Δημόσιο

 

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε, κατόπιν παραγγελίας της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, στην οποία διαβιβάστηκε φάκελος από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

 

Η έρευνα διενεργήθηκε με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

 

Από αυτήν προέκυψε ότι η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ωφελήματα που έπρεπε να παρασχεθούν στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Μεταξύ άλλων, όπως προέκυψε, ένα από τα προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου και προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό.

 

Σε αυτό, αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.

 

Στην πραγματικότητα, η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από τη SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ.

 

Η ανάκριση για την υπόθεση ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και στον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11080&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote