Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η τελευταία συνέντευξη Ομπάμα - Ο Τράμπ, η Ρωσία και η "επόμενη" ημέρα Εκτύπωση E-mail
18.01.17

Η τελευταία συνέντευξη Ομπάμα - Ο Τράμπ, η Ρωσία και η "επόμενη" ημέρα Για τελευταία φορά, μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα απέναντι σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε ερωτήσεις τους, ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Τέλος εποχής και αρχή μιας άλλης στις Ηνωμένες Πολιτείες με την παράδοση της σκυτάλης στον Ντόναλντ Τραμπ σε δύο ημέρες από σήμερα

Σε κλίμα συγκίνησης ξεκίνησε η τελευταία ομιλία του ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος αλλα δεν παρέλειψε να αστειευθεί με τους δημοσιογράφους ζητώντας τους συγγνώμη για τις μεγάλες απαντήσεις που έδινε. Συγκεκριμένα είπε πως η κάθε του απάντηση κρατούσε πάνω από 6 λεπτά και απαντούσε παραπάνω πράγματα απ’ αυτά που τον ρωτούσαν. Ενώ δεν παρέλειψε ενώ να ευχηθεί περαστικά στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα, οι οποίοι νοσηλεύονται.

«Είμαστε υπόλογοι στους ανθρώπους που μας στέλνουν εδώ. Και εσείς το έχετε κάνει. Δεν πρέπει να είστε συκοφάντες. Πρέπει να είστε σκεπτικιστές», είπε στους δημοσιογράφους. Ο Αμερικανικός Λαός πρέπει να ζει μέσα στην δημοκρατία και ελευθερία του λόγου. Πρέπει να μαθαίνει για όλα τα δρόμενα που συμβαίνουν και να είναι αυτός ο τελικός κριτής όλων των πολιτικών αποτελεσμάτων.

 
Για την Τσέλσις Μάνινγκ

Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε και για την απόφαση του να μειώσει την ποινή φυλάκισης της Τσέλσις Μάνινγκ. Όπως υποστήριξε ο Ομπάμα η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν «εξαιρετικά δυσανάλογη» συγκριτικά με ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλους δράστες διαρροών, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «πολύ άνετα ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη». Η απόφαση αυτή σημείωσε πως δεν θα σηματοδοτήσει μια επιείκεια σε δράστες διαρροής μυστικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε πως έκρινε λογική την μείωση της ποινής της Μάνινγκ, επειδή η ίδια οδηγήθηκε σε δίκη και ανέλαβε την ευθύνη του αδικήματος που διέπραξε.

 
 Για τον Ντόναλντ Τράμπ

Κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρθηκε και για τις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τράμπ. Οι συζητήσεις του με τον εκλεγμένο πρόεδρο ήταν εγκάρδιες όπως αναφέρει και του έδωσε την καλύτερη συμβουλή του. Για συγκεκριμένα ζητήματα, εγχώρια και διεθνή. Τέλος τον συμβούλεψε να προχωρήσει με το δικό του όραμα.

Φυσικά αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα μετά από πολλές δεκαετίες και έδωσε συμβουλή στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, να προσέχει πολύ τις κινήσεις και αποφάσεις του, καθώς αυτές έχουν αντίκτυπο σε παγκόσμια κλίμακα και επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Είχα φιλικές συνομιλίες με τον Τραμπ, δεν ξέρω πόσο πειστικός ήμουν. Για το θέμα των μεταναστών, εφόσον έκανε μια προεκλογική καμπάνια με ατζέντα ενάντια σε μια σειρά από δικές μου πρωτοβουλίες, το σωστό είναι να προχωρήσει μια τις δικές του ιδέες. Όταν αναλάβει την προεδρία και δει πόσο περίπλοκα είναι μερικά ζητήματα, όπως αυτό της επέκτασης της κοινωνικής ασφάλισης, η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ίσως καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα με τα δικά μου. Επίσης πιστεύω πως πολλές από τις αποφάσεις του θα εξαρτηθούν από τους συμβούλους του, οπότε πρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά τη διαδικασία επικύρωσης των διορισμών τους (από το Κονγκρέσο) και να δούμε τι πιστεύουν. Αυτό που του είπα (του Τραμπ) είναι πως η δουλειά του Προέδρου των ΗΠΑ είναι τόσο σύνθετη και τόσο μεγάλη σε εύρος, που δεν μπορείς να την κάνεις μόνος σου, εξαρτάσαι από την ομάδα σου. Τους υπουργούς, το επιτελείο σου, ακόμη και τους πιο νεαρούς βοηθούς. Έτσι πρέπει να διασφαλίσεις ότι η ομάδα που φτιάχνεις σου παρέχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση. Νομίζω πως αυτή ήταν η πιο χρήσιμη και εποικοδομητική συμβουλή που του έδωσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 
Για την Ρωσία

Όσον αφορά το θέμα με τις σχέσεις του με την Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως τόνισε, το καθιστά αυτό δύσκολο.

«Έκανα ότι μπορούσα για να ενθαρρύνω τη Ρωσία να είναι ένα δημιουργικό μέλος της παγκόσμιας κοινότητας. Όταν ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε μια αντιαμερικανική ρητορική και θεώρησε πως ότι κάνουμε είναι κακό για την Ρωσία, τότε μας επιστρέφει σε ψυχροπολεμικές τακτικές και κάνει τις διμερείς μας σχέσεις πιο δύσκολες. Η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει ουκρανικό έδαφος και τους έχω προειδοποιήσει πως όταν σταματήσουν αυτή την ανάμιξη θα αρθούν οι κυρώσεις. Ας μην μπερδεύουμε τις συγκεκριμένες κυρώσεις με ένα σωρό άλλα διμερή θέματα. Στο θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών, στην αρχή της θητείας μου διαπραγματευτήκαμε την συμφωνία START II και μειώσαμε τα πυρηνικά μας οπλοστάσια. Ήμουν μάλιστα πρόθυμος να προχωρήσω και σε μεγαλύτερες μειώσεις και το είχα πει στον Πούτιν», τόνισε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ,  αναφέρθηκε στο status quo της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος για το ίδιο το Ισραήλ και είναι πολύ άσχημο για τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας μάλιστα, πως όλο το πλέγμα που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της ίδιας της Αμερικής. Επανέλαβε τη θέση που υποστήριξε με κάθε τόνο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, περί της δημιουργίας δύο κρατών, ήτοι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν μετέωροι.

«Αυτή ήταν η προσέγγιση μου (σε αυτό το θέμα) καθ’ όλη την διάρκεια της προεδρίας μου», τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία».

Δύο μέρες πριν την παράδοση του προεδρικού θώκου στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα τόνισε μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία το 2012 οι σχέσεις Ουάσιγκτον–Μόσχας έγιναν πιο «ανταγωνιστικές» και πιο «δύσκολες».

 
Για το μποϊκοτάζ των δημοκρατικών

Για το μποϊκοτάζ των δημοκρατικών στην ορκωμοσία αρνήθηκε να μιλήσει και απέφυγε την ερώτηση λέγοντας: «Το μόνο που ξέρω είναι ότι εγώ θα βρίσκομαι εκεί, όπως και η Μισέλ. Ελπίζω να μην κάνει τόσο κρύο όσο στην πρώτη ορκωμοσία μου».

 
Η επόμενη μέρα.

Οι προσωπικοί του στόχοι πλέον είναι εκτός από τα πολιτικά δρώμενα. Θέλει να γράψει να περάσει χρόνο με την οικογένεια του που για 8 χρόνια τον στερήθηκαν.

«Θέλω να γράψω. Θέλω να είμαι ήσυχος. Θέλω να με ακούω τόσο πολύ να μιλάω. Θέλω να περάσω λίγο χρόνο με τα κορίτσια μου. Αλλά είμαι ακόμη πολίτης. Θέλω να σιγουρευτώ ότι η σύζυγός μου είναι πρόθυμη να με ανεχθεί ακόμη».

Για το αν θα υπάρξει άλλος αφροαμερικανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά «Θα έχουμε γυναίκα πρόεδρο, λατινικής καταγωγής πρόεδρο, Εβραίο πρόεδρο, ινδουιστή πρόεδρο. Στο τέλος, θα υπάρξουν πολυφυλετικοί πρόεδροι, που αψηφούν μία μόνο ταμπέλα. Και αυτό είναι το σωστό». Για τον ίδιο δεν παίζει ρόλο το χρώμα το ύψος το μέγεθος του ακόμα και το φύλο κάθε ανθρώπου για να γίνει κάποιος  πρόεδρος της Αμερικής αλλά το μυαλό οι ιδέες και να διατηρήσει το δημοκρατικό πνεύμα!

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11058&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote